🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финансиране на нулеви нетни емисии

Лиляна Павлова - вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка

Финансиране на нулеви нетни емисии
Финансиране на нулеви нетни емисии
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Лиляна Павлова е вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка от 2019 г. и отговаря за кохезионната политика; консултантските услуги, които предоставя банката, вкл. JASPERS, и Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси; ИТ управлението на банката; Съвместна европейска подкрепа за устойчиви инвестиции в градските райони (JESSICA); отношенията с Виенската инициатива; Стратегията за Дунавския регион. Тя отговаря и за дейността на банката в България, Чехия, Кипър, Словакия, Словения, страните от района на Западните Балкани и Турция.

Преди това е била народен представител в Народното събрание на Република България. В периода май 2017 - декември 2018 е била министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Лиляна Павлова е била министър на регионалното развитие и благоустройството два мандата и заместник-министър в същото министерство.

Тя има богат опит в сферата на управление на европейски фондове и проекти от 1997 г. През периода 2002 - 2009 г. е била началник на отдел в Министерството на финансите.

Лиляна Павлова е доктор по икономика, има магистърска степен по публична администрация и европейска интеграция, както и бакалавърска степен по "международни икономически отношения".

Организацията на обединените нации определи последния доклад за изменението на климата като "червен код за човечеството". Климатичното проучване на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) констатира, че 77% от българските граждани смятат справянето с изменението на климата и съответните последици за най-голямото предизвикателство на XXI век, а 78% - че изменението на климата оказва въздействие върху ежедневието им.

Миналата година държавите - членки на ЕС, единодушно приеха нашата Пътна карта на климатичната банка, която обяснява защо спряхме подкрепата за енергийни проекти, свързани с изкопаеми горива, в това число и природен газ, и станахме първата многостранна банка за развитие, която съгласува своите дейности с целите на Парижкото споразумение.

Нашата Пътна карта определя как

ще подкрепим един трилион евро зелени инвестиции

до края на настоящото десетилетие и как ще насочим над 50% от нашето кредитиране към подобни инвестиции до 2025 г. Въпреки това от позицията си на Климатичната банка на ЕС ние осъзнаваме, че трябва да направим още повече.

На 26-ата конференция на ООН по изменението на климата (COP 26) в Глазгоу поставяме началото на първия специален План за адаптация на ЕИБ, който ще подсили инвестиционната и техническата подкрепа за защита на проекти от въздействието на по-екстремните климатични условия и увеличаване на устойчивостта спрямо климатичните промени на съществуващата и на новата инфраструктура.

Освен това по линия на нашата нова Рамка за съответствие на контрагентите с Парижкото споразумение Групата на ЕИБ ще гарантира, че финансираните от ЕИБ проекти съответстват на целите на Парижкото споразумение, както и че корпорациите с високи емисии предприемат стъпки към декарбонизиране на своята стопанска дейност и укрепват устойчивостта си към изменението на климата.

Необходима е и глобална технологична революция. За да се случи всичко това, се нуждаем от повече публични и частни инвестиции в иновации.

В Глазгоу ЕИБ обяви ново партньорство с Европейската комисия и програмата "Катализатор" на мрежата "Революционна енергия" (Breakthrough Energy Catalyst) за

привличане на инвестиции в размер до 820 млн. евро

за нови зелени технологии, които да бъдат по-достъпни, за да могат да се разгърнат по целия свят. Това включва подкрепа за производството на зелен водород, синтетични авиационни горива, директно улавяне на въглерода от въздуха и дълготрайно съхранение на енергия.

Борбата с изменението на климата означава преминаване към зелена икономика и създаване на възможности, които гарантират, че никой няма да бъде пренебрегнат. Сега ЕИБ работи по предложението за справедлив преход, което ще покаже нагледно как нашите финансови инструменти, техническа помощ и консултантски услуги могат да подкрепят зеленото бъдеще за всички нас, и по-конкретно за регионите, на които предстои най-дълъг път в тази посока.

Вече даваме своя принос чрез Механизма за справедлив преход на ЕС, където играем главна роля при изпълнението на програмата, целяща да помогне за успешния преход на регионите към зелено общество. По линия на Фонда на ЕС за модернизация ЕИБ помага за модернизация на енергийните системи и повишаване на енергийната ефективност в десет държави - членки на ЕС, включително България.

От няколко години насам политиката, гражданското общество, промишлеността и финансовият сектор започнаха да набират скорост по отношение на глобалните действия, свързани с климата. Успехът в борбата с изменението на климата ще зависи от получаването на правилното финансиране и съвместните действия. ЕИБ ви приканва да се присъедините към нас по този път.