🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Няма доволни след съдебното решение по делото Epic Games срещу Apple

Големите печеливши все пак са разработчиците на приложения, защото решението на съда им дава по-голяма свобода

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Федералният съд в САЩ реши в петък, че Apple не може да ограничава разработчиците да продават директно в магазина App Store приложенията си. Решението е по делото между Epic Games - компанията, разработчик на играта Fortnite, и Apple. Epic обаче ще обжалва решението, защото според компанията Apple не е задължена да върне обратно играта в магазина си за приложения.

Решението на съда означава, че технологичният гигант не може да ограничава възможностите на създатели на игри да подтикват потребителите си да купуват различни добавки към игрите им на собствения си сайт, а не през магазина на Apple.

Сагата продължава

Началото на историята е през миналия август, когато Epic започна да предлага V-Bucks (валутата, която се използва във Fortnite) на по-ниски цени, ако бъдат закупени от сайта на Epic, а не директно от играта. Това действие на американския създател на игри бе в разрез с правилата за използване на AppStore, което и даде началото на споровете между двете компании. Apple взима 30% комисиона от всички продажби през приложения, изтеглени от магазина на гиганта, а Epic иска да заобиколи това правило.

Apple премахна Fortnite от магазина си за приложения, което означаваше, че играта не може да се играе от собствениците на iPhone и iPad. Следващата стъпка бе играчите на Fortnite да бъдат изолирани - те спряха да получават обновявания, като "новият сезон" (както се наричат периодичните ъпдейти на играта) може да бъде игран само на други устройства.

Делото започна на 3 май 2021 г., като Tим Суини - изпълнителният директор на основания в Мериленд разработчик на игри, откри заседанието с реч, в която обвинява Apple в монополизиране на магазина за приложения, който е достъпен за всеки притежател на устройство, брандирано с отхапаната ябълка. Съдебният процес продължи над четири месеца, като решението на съда остави и двете страни недоволни.

На 10 септември съдът се произнесе, заявявайки, че производителят на електронни устройства "трайно е ограничил и забранил на разработчиците да включват в своите приложения техните бутони с метаданни, външни връзки или други призиви за действие, които насочват клиентите към механизми за закупуване", като това решение задължава Apple да предоставя възможност на разработчиците на приложения да канят потребителите си да плащат директно през сайтовете си.

Защо всички са недоволни

На първо четене изглежда, че Epic трябва да са радостни, защото целта на иска е изпълнена. Проблемът е, че действията им също не са чисти. Решението на компанията да вкара възможност за плащане чрез сайта си е в нарушение на договора, подписан с Apple, което според съдията дава право на основаната от Стив Джобс компания да не позволи на Epic да предлага игрите си в AppStore. Другият проблем за създателя на игри е, че трябва да плати 3.6 млн. долара на Apple. Причината е, че компанията е получила малко над 12 млн. долара от продажби на V-Bucks през сайта си, а по договор 30% от тази сума се полага на Apple.

Протестното движение, което Epic Games започна - FreeFortnite, не успя. Идеята му бе да постави Apple под толкова голямо напрежение, че те да върнат Fortnite в магазина си за приложения. Засега това няма да се случи, а отгоре на всичко компанията ще трябва да плати и съдебните разходи.

От друга страна, Apple представя решението на съда като победа, но това далеч не е триумф за компанията. То поставя прецедент, който ще позволи на всички разработчици на приложения да подтикват потребителите си да закупуват екстри директно чрез сайтовете си, което има потенциала да лиши Apple от милиарди долари комисиони. Решението вещае проблеми и за друг технологичен гигант - Google, която е собственик на най-големия магазин за приложения в операционната система Android - Google Play Store. Двете компании са дуополисти и при операционните системи, и при магазините за приложения.

Все още няма коментари
Нов коментар