🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чакането за iPhone 13 се удължава заради проблеми с доставките на камери

Covid ситуацията във Виетнам, която причинява забавянията, може да се подобри до средата на октомври

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Чакането за новите модели на iPhone се удължава, след като ситуацията с коронавирус във Виетнам не се подобрява, а това води до ограничено или никакво работно време за фабриките, твърди японското издание Nikkei. Компонентът на телефона, който е засегнат най-силно от ситуацията във Виетнам, са камерите, които Apple използва за новите си модели. Те са от ново поколение, като специалното при тях е оптичното стабилизиране на картината, което е възможно благодарение на сензори, поставени в камерите. При предното поколение на телефоните подобни снимащи устройства бяха поставяни само на премиум модела - iPhone 12 Pro Max, но всеки от четирите модела, излизащи през 2021 г., разполага с подобно устройство. Именно поради тази причина виждаме и забавяне на продукцията на телефона.

"Заводите все още могат да произвеждат новите iPhone, но има пропуск в предлагането на модулите на камерата", казва един от ръководителите с директни познания за проблема пред Nikkei Asia. "Не можем да направим нищо друго, освен да наблюдаваме ситуацията във Виетнам всеки ден и да чакаме те да увеличат производството", добавя той. Чакането за нов iPhone варира спрямо местоположението на купувача - в Китай и Япония е до пет седмици, докато в САЩ периодът е до четири седмици. Тези събития са противоположни на очакванията на специалисти, които смятаха, че този път няма да има подобни проблеми, защото промените по новите телефони са предимно софтуерни и изискват ъпдейти директно от Apple.

Apple беше подготвена за проблеми във веригата за доставки, като компанията беше заделила чипове, които са предназначени за новите модели на iPad, за производството на телефони. Това е причината и за наложеното ограничение на броя таблети, които могат да се купят в Китай от един човек. "Наистина има ограничено предлагане на модули за камера за серията iPhone 13 поради пандемията, но въздействието върху доставката на новите iPhone все още трябва да бъде управляемо", заявява Еди Хан, старши анализатор от Isaiah Research, пред Nikkei Asia, позовавайки се на проверките му по веригата на доставки.

От алтернатива на Китай обратно към Китай

Виетнам е обхванат от делта варианта на коронавируса от април насам, като производителите на продукти за Apple, Nike и Ikea бяха принудени да затворят заводите си в средата на юли. Правителството разрешаваше на фабриките да работят само при условие че работниците живеят на територията на завода, но вече се виждат облекчения за ваксинирани и редовно тествани работници. Американската, европейската и южнокорейската търговска камара изразиха притеснения пред виетнамските власти по-рано през септември, че твърде строгите мерки за справяне с коронавируса може да имат негативно влияние върху бизнес средата в страната. Според проучване 20% от компаниите, разчитащи на Виетнам за производството си, вече са го изтеглили в чужбина. "Говорих с един главен изпълнителен директор, който сподели с мен, че той има шест години работа по веригата на доставки, които са прекратили за шест дни", разказва Роджър Роулинс, главен изпълнителен директор на компанията за обувки и аксесоари Designer Brands, по време на конференция.

Друго затруднение пред Apple са новите енергийни ограничения, наложени от китайското правителство за три региона на страната. Foxconn, Pegatron и Luxshare, три от основните партньора на Apple в Китай, все още не са усетили промяна в капацитетите на производство, но няма гаранции за запазването на съществуващата и използвана от тях верига на доставки, тъй като енергийните ограничения може да окажат силно влияние върху по-малките производители, от които те набавят материалите си.