🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Airbnb отчете рекордни приходи за летния сезон

Възстановяващата се туристическа индустрия и свиването на разходите помагат на онлайн платформата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Платформата за жилища под наем Airbnb отчете рекордни приходи за третото тримесечие, като стойността им се е увеличила почти четири пъти спрямо същия период на миналата година. Приходите и печалбата на платформата надвишават прогнозите на Уолстрийт, въпреки че броят на настаняванията е по-малко от очакваното, съобщава Financial Times.

Общите приходи на компанията през летния период бележат 67% растеж спрямо същия период на миналата година, достигайки 2.1 млрд. долара. Нетната печалба скача с 280% до 834 млн. долара. Дългосрочните престои в наетите жилища продължават да бъдат най-бързо растящият сегмент от бизнеса на Airbnb, като през изминалото тримесечие приходите от него достигат до близо 20% от всички резервации.

На базата на резервациите за бъдещите периоди от платформата правят силни прогнози за четвъртото тримесечие, както и за следващата фискална година. Прогнозата им е по-оптимистична от тази на Уолстрийт, като според тях приходите през сегашния период ще достигнат между 1.39 и 1.48 млрд. долара.

Възстановяване на индустрията

"Достигнахме важен етап от 1 млрд. пристигащи, тъй като все повече хора се ваксинират и ограниченията за пътуване се облекчават", казва Брайън Чески, изпълнителен директор на Airbnb, във връзка с рекордните приходи.

По информация от компанията по време на пандемията 100 хил. града са имали поне по една резервация, като за 6 хил. от тях това е била първата. Поради по-малкия брой международни пътувания възстановяването на дейността в Азия и Тихоокеанския регион изостава спрямо това в Европа и Америка.

Общите приходи от резервациите достига 11.9 млрд. долара при 79.7 млн. нощувки, което според данни на FactSet е минимална разлика спрямо прогнозирания брой резервации. От компанията съобщават, че през този период отчитат най-високия марж на печалба - 49%. Маржът на компанията за третото тримесечие на 2019 г. е бил 30%.

Средната дневна тарифа също се покачва до 149.15 долара, растеж от 15% спрямо миналата година и 33% спрямо 2019 г. Според Airbnb това се дължи на по-бавния растеж в по-евтините страни, най-вече Китай. Те също така добавят, че се забелязва промяна към "резервации на цели домове и извънградски дестинации, които имат по-висока тарифа".

Все още няма коментари
Нов коментар