🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Скейл фокус" отваря втори офис в Северна Македония

Компанията цели да има 300 служители в страната до 2025 г.

Скейл фокус    ©  Скейл фокус
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две години след като отвори офиса си в Скопие, българската IT компания "Скейл фокус" отваря втори развоен център в Северна Македония - този път в Битоля. Новата инвестиция изглежда като директно продължение на старата, защото целта остава същата: компанията да има 300 служители в страната до 2025 г. При първоначалната си инвестиция в началото на 2020 г. компанията обяви, че ще вложи общо 45 млн. евро в страната.

"В Северна Македония компанията намира както необходимите инженерен талант и езикови умения, така и сходство в културата на работа и много висока работна етика", коментираха от компанията пред "Капитал".

"Скейл фокус" разработва основно софтуерни решения по поръчка на клиента, но освен това има и бизнес с частично готови продукти в сферата на киберсигурността и електронната търговия. Тя е известна и като една от софтуерните компании, които разработват държавни системи чрез обществени поръчки, като например платформата за преброяване на НСИ.

За миналата година българското дружество "Скейл фокус" отчита 60.3 млн. лв. приходи и 2.2 млн. лв. печалба.

В отговорите си към "Капитал" от компанията не разкриват директно колко са понастоящем служителите на компанията в Северна Македония, но казват, че общо за нея работят 800 души. Предвид, че служителите в България към края на 2020 г. са били 600 души, може да се предположи, че броят на тези в Северна Македония е между 100 и 200. "Скейл фокус" има и търговски представителства в САЩ, Германия и Великобритания.

В търсене на инженери

"Скейл фокус" не е единствената българска компания, която се насочва към македонския пазар - офиси в страната имат и други технологични фирми, като "Мусала", "Мелън технолоджис", "Евротръст" и др. Едно от обясненията е, че страната е близо и физически, и културно, но същевременно IT пазарът все още не е толкова развит, докато търсенето на разработчици и специалисти в България от няколко години прегрява, а през последните две години този процес изглежда се забърза още повече. В отговорите към "Капитал" от "Скейл фокус" казват, че нямат проблем с наемането на нови служители.

"Намирането на правилните специалисти не е лесен процес, и като цяло пазарът на труда в IT сферата става все по-предизвикателен и всяка страна има своите специфики. Въпреки това не се сблъскваме с много сериозни проблеми в намирането на служители. И в България и Северна Македония срещаме много силни кандидати, които не просто имат добра квалификация, но са носители на качествата, които Scalefocus припознава като важни за успешната реализация на всеки един проект", казват от компанията.

Подобно на повечето други софтуерни компании, в момента "Скейл фокус" работи и отдалечено и затова повечето отворени позиции на компанията са без конкретна локация. Според сайта на "Скейл фокус" в момента компанията има 44 отворени позиции.

Все още няма коментари
Нов коментар