🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Huawei Bulgaria и Техническият университет в Габрово подписаха меморандум за сътрудничество

Технологичният гигант активно подкрепя развитието на българските ИТ специалисти

Huawei Bulgaria и Техническият университет в Габрово подписаха меморандум за сътрудничество
Huawei Bulgaria и Техническият университет в Габрово подписаха меморандум за сътрудничество
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Huawei Technologies Bulgaria и Технически университет - Габрово, поставиха началото на общо партньорство в областта на информационните технологии.

Документът беше подписан на официална среща между ректора на университета проф. д-р инж. Илия Железаров и Дженсен Ли, генерален мениджър на Huawei Technologies Bulgaria. Целта на сътрудничеството е обмен на полезен опит между бизнес и образование, чрез който да се подкрепя развитието на българските IT студенти. Технически университет - Габрово, е партньор на програмата Bulgaria ICT Talents Training - Huawei SFTF, която цели да открие най-изявените таланти в сферата на информационните технологии и да им предостави възможност за стаж в Huawei.

Двете страни ще си сътрудничат и в реализирането на проекти, свързани с подпомагането на студентите да придобият технологичен практически опит, както и с разработването на научни проекти, които ще спомогнат за цялостното развитие на обучението в IT сферата.

Дженсен Ли, генерален мениджър на Huawei Technologies Bulgaria, и проф. д-р инж. Илия Железаров, ректор на Технически университет - Габрово, споделиха повече за развитието на информационните технологии и българския принос към дигитализацията.

Дженсен Ли, генерален мениджър на Huawei Technologies Bulgaria

Г-н Ли, кои са трите най-важни умения на добрия ИТ специалист?

Добрият ИТ специалист трябва да бъде воден от желанието да се учи през целия си живот. ИТ сферата не е константа и тя се развива със стремглава скорост всяка година. За да бъде човек професионалист, той трябва да следи внимателно процесите и да има желание и амбиция да надгражда знанията си чрез обучения, стажове, курсове и т.н. Добрият ИТ специалист трябва да има постоянство, да е организиран и да подхожда с внимание и концентрация към задачите си, дори и да не са изключително сложни. И не на последно място, трябва да може да работи в екип, независимо че професията изглежда "самотна".

Какви са вашите наблюдения - конкурентноспособни ли са българските ИТ специалисти на световно ниво?

Определено ИТ специалистите в България могат да са конкуренти на световно ниво. Трябва да отбележим, че ИТ сферата е една от малкото, които не са засегнати от кризата с COVID-19. Напротив - тази индустрия като че ли е в подем и все повече млади хора се насочват към нея. Българските ИТ специалисти са добре подготвени и образовани и това е факт много преди да настъпи кризата. Като част от Европейския съюз те имат лесен достъп не само до огромен трудов пазар, но и до знания и обучения, които им помагат да се развиват и да следят промените, които се случват в ИТ сферата. В последните години България набира все повече популярност в световен мащаб като сериозен играч в ИТ индустрията.

Знаем, че за Huawei връзката с висшето образование е изключително важна за придобиване на практически знания и подготовка за света на бизнеса. Разкажете ни за програмата Bulgaria ICT Talents Training - Huawei SFTF Scholarship. Какви възможности предлага на студентите и кой може да участва?

Най-важното, което трябва да кажем за стажантската програма на Huawei Technologies Bulgaria, е, че тя дава равен шанс за качествено обучение и възможност за професионална реализация на всички студенти. За нас в Huawei e от изключителна важност знанията да са достъпни за всички, които искат да се развиват и са водени от амбицията да бъдат най-добрите в сферата си. Нашето желание е да има повече инвестиции в образованието, за да даде това отражение в цялото общество.

Програмата Bulgaria ICT Talents Training - Huawei SFTF Scholarship предлага на младите таланти с интерес в ИКТ да получат възможност за стаж в Huawei Technologies Bulgaria, както и да се сертифицират, но само ако имат желание. По-важното е, че предлага шанс студентите да получат допълнителни знания, такива, които не биха придобили на други места, да придобият практически умения и да се докоснат до истинския свят на бизнеса. Ние имаме ноу-хау, което бихме искали да споделим, защото вярваме, че споделените знания са пътят, който трябва да се следва, за да има образовани, можещи млади хора и стабилна икономика.

Как изглежда идеалният кандидат за програмата?

Идеалният кандидат на първо място трябва да има жажда за знания и амбиция за развитие. Също така трябва да има засилен интерес към ИТ индустрията. Ние предлагаме нашето ноу-хау на млади таланти, но за да има резултат, предложението ни трябва да бъде прието и оползотворено.

Кандидатите за програмата са студенти, под 30 години, на които им предстои да влязат в света на бизнеса и да се борят за мястото си в него. Знанията са едно от най-ценните качества, които човек притежава, но още по-ценно е желанието да ги получаваш през целия си живот. Такива кандидати търсим.

Това е важна част от световната стратегия на Huawei. Какви други инициативи за корпоративна социална отговорност има компанията в България?

Huawei освен високотехнологична компания е компания, която се фокусира върху развитието както на отделния човек, така и на обществото, върху знанията, способността и възможността да се използват технологии, за да направим света около нас по-модерен и по-достъпен за всички. Ние искаме да предоставим възможност за дигитализация до всеки човек, дом и организация за един по-свързан и интелигентен свят.

Huawei стъпва за пръв път в България преди повече от 17 години и за това време компанията има над 120 служители, а индиректно предоставя над 500 работни места. КСО програмите, които сме реализирали до момента, са Seeds for the Future, благодарение на която български студенти посетиха Китай, и 1000 Dreams, благодарение на която оборудвахме детските отделения на "Пирогов" с таблети. Отделено от това през 2020 година имахме кампания, по време на която раздадохме над 180 хиляди предпазни маски на БЧК и на над 10 български общини, за да подпомогнем борбата с COVID-19.

Както вече споменах, за Huawei образованието и знанията са от ключово значение. Поради тази причина сме си поставили за цел в следващите години да развием още академии, партньорства с университети, сертифицирани инструктори и да привлечем все повече студенти към възможностите, които предлагаме, за да продължим да допринасяме за една стабилна и силна икономика. Вече имаме ИКТ академии в два от най-добрите университети в България - Софийския университет и Техническия университет в София, където осигурихме оборудване за по-добро образование и практически знания за младите ИТ таланти. Стотици студенти имат възможност да използват най-новото технологично оборудване и да черпят знания от най-добрите преподаватели, обучени от експерти на Huawei.

Проф. д-р инж. Илия Железаров, ректор на Технически университет - Габрово

Проф. Железаров, през последните години голяма част от хората бяха изправени пред предизвикателствата на дигитализацията. Как виждате ролята на днешните студенти в бъдещия дигитален свят, който ни очаква?

Дигиталната трансформация и бурното развитие на технологиите изискват от нас по най-бързия начин да реагираме на предизвикателствата на съвременния заобикалящ ни свят. Днешните студенти, които се обучават в областта на инженерните науки, информационните технологии, комуникационната и компютърната техника, ще бъдат тези, които ще разработват, реализират, тестват, поддържат и работят с тази толкова бързо развиваща се техника.

Има ли потенциал големи технологични компании да предпочитат страната ни и нашите ИТ специалисти пред всички останали? Подготвени ли са нашите студенти достатъчно, за да са конкурентни на световно ниво?

Големи технологични компании и в момента работят в България, разчитайки на качествени български IT специалисти, завършили образованието си в български университети, включително и Технически университет - Габрово. Студентите у нас се подготвят теоретично на много добро ниво, а практиката, която реализират в реална работна среда още по време на обучението си, ги прави изключително конвертируеми на пазара на труда и им дава възможност да бъдат конкурентни на световно ниво.

Според вас каква роля ще играе дигитализацията оттук нататък в живота ни?

Живеем във времето на "Интернет на нещата", "Индустрия 4.0", "Дигитална трансформация" - можем да очакваме и неочакваното. Това, което ни се струваше като фрагменти от научнофантастичен филм в началото на века, вече е реалност, без която не можем. Сигурен съм, че нашите студенти ще дадат по-интересни отговори на този въпрос.

С всяка изминала година технологиите се развиват все повече и повече. Партньорства с големи технологични компании като Huaweiпомагат ли на учебните заведения да са в крак с времето?

"Партньорство" е ключова дума за развитието на Технически университет - Габрово. В триъгълника "образование - наука - бизнес" трябва да има баланс. В последните години, технологиите, които се развиват от водещи световни компании, изискват от университетите да актуализират образователните си програми и да се развиват в нови и хибридни научни области, за да успяват да поддържат баланса, както и да бъдат адекватни на пазара техните образователни и научни продукти. От 2015 година в Технически университет - Габрово, се прилага и моделът на "бизнес ориентирано обучение", което е насочено към конкретен сектор или към специфични изисквания на голяма компания. Част от учебния процес се осъществява на високотехнологичното оборудване в компанията или в "Габрово тех парк". Друг подход е големи компании да създават фирмени лаборатории на територията на университета, които се използват за обучението на студенти и научни изследвания от докторанти.

Какви възможности предлага вашият университет за развитие на ИТ специалисти?

За да отговорим на предизвикателствата на дигитализацията и дигиталната трансформация във всички области, ние приемаме, че информационните технологии са хоризонтална мярка, която се прилага при всички инженерни специалности: компютърните системи, софтуерното инженерство, мехатрониката, електрониката, автоматизацията, машинното инженерство, материалознанието, комуникациите, а така също в хибридни специалности като дигиталната администрация и други. В университета по IT се обучават специалисти в "класическите" "Софтуерно инженерство" и "Компютърни системи и технологии", както и студентите във всички други направления, защото всичко ново около нас вече е SMART.