🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Samsung не просто създава нови устройства, а гради екосистема в партньорство с Google

Избирайки Galaxy Z Fold3 до 28.11, получавате смарт часовник на половин цена и 4 месеца неограничен достъп до YouTube Premium

Samsung не просто създава нови устройства, а гради екосистема в партньорство с Google
Samsung не просто създава нови устройства, а гради екосистема в партньорство с Google
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Огромният сгъваем екран на Galaxy Z Fold3 5G дава изключителни предимства на потребителите благодарение на многобройните усилия на инженерите на Samsung. В комбинация с многото иновации притежателите на новите сгъваеми смартфони се възползват и от редица приложения на Google, оптимизирани специално за техните дисплеи. Това се дължи на все по-тясното сътрудничество на корейската компания с Google, в резултат на което най-новата серия часовници на Samsung е с нова операционна система, а новите смартфони от серията Galaxy Z предлагат още по-добро потребителско изживяване.

Първите смарт часовници, оборудвани с Wear OS Powered by Samsung, са моделите Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic. Много от приложенията на Google имат оптимизация и за тях, а огромният плюс е поддръжката на виртуалния портфейл Google Pay. Отскоро тази апликация е достъпна за българския пазар и притежателите на новите часовници от серията Galaxy Watch4 могат да извършват безконтактни плащания директно от китката си.

Благодарение на новите оптимизации на популярни и обичани от потребителите приложения на Google, както и силната свързаност между устройствата в семейството на Galaxy, Samsung предлага все по-пълноценно потребителско изживяване. Всъщност всички устройства, създадени от научноизследователския екип на Samsung, са част от мащабна екосистема, обхващаща смартфони, смарт телевизори, смарт часовници и дори интелигентни слушалки. Целта на компанията е да издигне на много по-високо ниво цялостното изживяване на потребителите, повишавайки тяхната лоялност към марката.

Иновативни функции в сгъваемия телефон

Най-новият сгъваем флагман на Samsung - Galaxy Z Fold3 5G, разполага с огромен екран в разгънато положение, като новият дизайн на пантите "заличава" мястото на сгъването и можете да се насладите на 7.6-инчов Dynamic AMOLED 2x инфинити Flex екран. Благодарение и на скритата под дисплея предна камера гледката наистина е "безкрайна". Eco технологията осигурява 29% повече яркост на екрана при значително намалена консумация на енергия. Това е важно, защото екранът е основният фактор за "източването" на мощността на батерията. Допълнително и външният дисплей, и основният работят с честота на опресняване до 120 Hz, което носи на потребителите едно неповторимо изживяване с плавно скролване и нулеви накъсвания на картината по време на гейминг или гледане на видео.

Телефонът е създаден от здрава алуминиева рамка, а предният и задният капак на корпуса са изработени от най-здравото досега стъклено покритие на компанията Corning - Gorilla Glass Victus. Основният екран е покрит със защитен филм от разтеглив PET материал. Всички тези технологии гарантират на потребителя защита срещу драскотини на екрана и случайни изпускания на земята. Телефонът има и сертификат за водоустойчивост IPX8, което се случва за първи път при сгъваемите модели.

Galaxy Z Fold3 използва най-новия и бърз процесор, изработен по 5-нанометрова технология. Той осигурява по-голяма производителност, включително при използване на мощната камера, при мобилни игри и при мултитаскинг, подпомагани от увеличената бърза памет от 12 GB RAM.

Да се възползваме от иновациите във флагманския телефон на Samsung

Поддръжката на мултитаскинг функциите ще допадне на бизнес потребителите. Софтуерът дава възможност за персонализиране изгледа на екрана спрямо съдържанието за максимална ефективност при работа и комфорт при експлоатация на повече от едно приложение.

Изборът между "Стандартен изглед" или десктоп варианта Multi View е вълнуваща възможност. Първият режим е подходящ за завладяващо зрително изживяване при гледане на филми с резолюция 4К или гейминг битки. Усещането да си "вътре в действието" се подсилва от поддръжката на аудиотехнологията Dolby Atmos, осигуряваща дълбочина и пространственост на звука. Multi view позволява на работещите от вкъщи служители да провеждат видеосреща на половината от екрана, а на друга да си водят записки. Високата резолюция на дисплея и подобрените говорители осигуряват идеално качество на картината и звука както при видеоконференции с множество участници, така и при гледането на киношедьоври. Потапянето в звуковата среда е още по-успешно, ако се използват и слушалките Galaxy Buds2 в режим на шумопотискане (ANC).

Drag &Split е друга полезна функция, позната от работата на десктоп компютри. Чрез нея изображения, страници или статии могат да се вземат и "провлачват" в нови табове, така че да се вижда всичко необходимо едновременно, например при създаване на презентация или бизнес доклад.

Друга десктоп функция на потребителския интерфейс е App Split View, чрез която всички избрани приложения се показват на основния екран на Galaxy Z Fold3 5G. По този начин потребителят може да отвори каталога на някой онлайн магазин, да избере и отвори определен продукт, но да продължи да разглежда и други предложения. Това е възможност и при общуване през Viber, Messanger, Skype или друго комуникационно приложение, като чатът с един приятел се съчетава с изгледа към списък с останалите хронологии.

Режимът Flex на Galaxy Z Fold3 5G също позволява отваряне на няколко приложения едновременно чрез функцията Multi-Active Window. За още по-голяма прилика с десктоп изгледа, с който бизнес клиентите са свикнали, е добавена и т.нар. лента със задачи Edge Panel. На нея се виждат отворените приложения и преминаването към всяко е много бързо.

Друго предимство на устройството е ползването на специалния стилус S Pen. Всъщност Galaxy Z Fold3 5G e първият сгъваем телефон, чийто екран е адаптиран за S Pen. Именно чрез него потребителите могат да си водят записки в долната част на екрана по време на видеоразговор, да правят списък със задачи за деня и да създават скици.

Стилусът се предлага в две версии - S Pen Fold Edition, разработен специално за Galaxy Z Fold3, а втората - S Pen Pro, разполага и с Bluetooth свързаност, чрез която устройствата могат да се управляват и от разстояние.

Работа с партньори

В резултат на по-тясното сътрудничество на инженерните екипи на Samsung с тези на Google притежателите на сгъваеми телефони могат да се наслаждават на потребителско изживяване на следващо ниво. Именно в областта на сгъваемите модели Samsung е глобален лидер по отношение на иновациите и обновяването на продуктите. От съвместна работа с колеги от фирмата до групови чатове с приятели и слушане на музика - партньорството между тези технологични гиганти дава на потребителите разнообразни средства да правят онова, което обичат.

Тясното сътрудничество с Google покрива всички популярни приложения като Gmail, Google Duo, Google Calendar, Google Maps, Google Pay, осигурявайки оптималната им работа и на разгънатия голям основен екран, и на по-малкия преден. При електронната поща например потребителят вижда повече информация за входящите съобщения, включително възможност да отвори непрочетените в нов прозорец. При видеосрещите през Google Duo могат да се визуализират едновременно повече участници. По-голям брой прозорци могат да се отворят и в оптимизирания уеб браузър Google Chrome, а изгледите от Google Maps се прехвърлят безпроблемно между предния и основния екран.

Едно от съществените подобрения е оптимизацията на YouTube. Отворен на основния дисплей на Galaxy Z Fold3, той предоставя различно оформление и надграждащо потребителското изживяване. В новата версия потребителите се наслаждават на повече миниатюри на препоръчани видеа, както и на интересни видеопредложения от канали, за които потребителят се е абонирал. Освен това Samsung предоставя безплатен достъп до YouTube Premium от 2 до 4 месеца при покупката на Galaxy Z Fold3, Galaxy Z Flip3 и други избрани устройства от серията Galaxy.

YouTube Premium дава куп предимства на потребителите като премахване на рекламите при гледане на видео, ексклузивен достъп до съдържанието в канала YouTube Originals, както и възможности за теглене на видеа за офлайн достъп до тях и за гледане на видео във фонов режим. Платената версия дава достъп и до услугата YouTube Music Premium, отново с възможност за сваляне на песни и слушането им в офлайн режим.

Сътрудничество и при смарт часовниците

Приложенията на Google като YouTube Music, Google Maps и Google Calendar са оптимизирани и за други "умни" устройства на Samsung - смарт часовниците от новата серия Galaxy Watch4. Това стана възможно заради новата операционна система Wear OS Powered by Samsung, разработена съвместно от корейската компания и Google. Тя е допълнена от потребителския интерфейс One UI Watch. Чрез него в часовника автоматично се инсталират съвместимите приложения, свалени на смартфона Galaxy Z Fold3 от Google Play.

Занимаващите се със спорт на открито например ще открият, че актуализираният компас в часовника работи много добре с Google Maps, улеснявайки проучването на непознати райони и терени. Приложението Google Pay вече е налично при Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic за онлайн и безконтактни разплащания на POS терминали, a гласовият помощник Google Voice Assistant разпознава повече команди за по-лесна работа с часовника. Този списък от апликации се завършва подобаващо от любими услуги от екосистемата на Galaxy като SmartThings и Bixby. Всички тези приложения се виждат директно на големия Super AMOLED дисплей на часовника, без да се налага да вадите смартфона си от джоба.

Същевременно "умните" часовници се сдвояват лесно със смартфона за синхронизиране на важните настройки между двете устройства. Сред тях са задействане/изключване на режима "Не безпокойте", показване или отхвърляне на гласови повиквания, текстови съобщения, нотификации и други. Функцията "Автоматично превключване" дава възможност на потребителя да използва безжичните си слушалки от серията Galaxy Buds навсякъде, като звукът се прехвърля автоматично от телефона към часовника и обратно, например при слушане на музика от YouTube Music.

Плащане с часовника

Чрез новата операционна система в часовниците Galaxy Watch4 се поддържа електронният портфейл Google Pay, който вече е достъпен и за българските потребители. При плащания във физически магазин потребителят трябва единствено да доближи своя часовник до РОЅ терминала, за да осъществи трансакция. Преди това обаче трябва да добави своите дебитни и кредитни карти в своя виртуален портфейл в Google Pay от телефона си. Освен дебитни и кредитни карти в потребителския профил в Google Pay могат да бъдат добавяни карти за промоции от различни търговци, карти за лоялност, подаръчни карти, ваучери и др. Съветваме ви да се консултирате с вашата банка дали поддържа тази услуга, тъй като е нова за нашия пазар и навлиза поетапно при отделните банкови институции.

И за следене на здравни показатели

Новите смарт часовници Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic предлагат богат набор от функции за следене и на здравословното състояние, и на фитнес заниманията, и на начина, по който спите. Сред тях са мониторинг на сърдечния ритъм (пулса), измерване на нивото на стрес в организма и отчитане на кръвното налягане и електрокардиографска диаграма (ЕКГ). Други функции са измерване нивата на кислород в кръвта и биоелектрически импедансов анализ (BIA), в резултат на който часовникът показва телесния състав на организма - скелетна мускулатура, телесни мазнини, ниво на водата и др.

От Samsung са разработили широка гама от тренировки, чрез които спортуващият може си създаде идеална програма. Самата тренировка се синхронизира със смартфона, както и със смарт телевизори на Samsung, за да виждате резултатите на по-голям екран или да се състезавате, ако спортувате в група.

Същевременно наличието на платената версия на YouTube Premium в Galaxy Z Fold3 дава възможност за слушане на YouTube Music през смарт часовника. Ако сте сред спортуващите на открито, които предпочитат да слушат музиката през слушалките от серията Galaxy Buds, имайте предвид, че трябва да се оглеждате повече за коли и други опасности, защото шумопотискането и страничните шумове са изцяло заличени с функцията ANC.

Серията часовници включва два модела, които се различават по своите размери и дизайн. Потребителите, търсещи по-модерен и съвременен вид на своя часовник, биха избрали вариантите на Galaxy Watch4, които се предлагат с екрани 40 и 44 мм и по-свежи цветове, включително зелено, розово златно, черно и сребристо, и разнообразни анимирани изображения на дисплея. А бизнес потребителите и любителите на класическите часовници ще се спрат на Galaxy Watch4 Classic с корпус от неръждаема стомана в класически черен и сребрист дизайн и по-голям екран - 42 и 46 мм.

А този месец до 28.11 всеки един от вас може да се сдобие със смарт часовник от серията Galaxy Watch4 на половин цена, ако закупи избран Galaxy смартфон от търговските партньори на Samsung.