Facebook се изправя пред иск за 3.2 млрд. паунда заради пазарната си доминация във Великобритания

Социалната мрежа е печелила от използването на личните данни на 44 млн. души

От Facebook заявяват, че хората използват услугите й, защото те им носят полза и "имат значим контрол върху това каква информация споделят в платформите на Meta и с кого"
От Facebook заявяват, че хората използват услугите й, защото те им носят полза и "имат значим контрол върху това каква информация споделят в платформите на Meta и с кого"
От Facebook заявяват, че хората използват услугите й, защото те им носят полза и "имат значим контрол върху това каква информация споделят в платформите на Meta и с кого"    ©  Reuters
От Facebook заявяват, че хората използват услугите й, защото те им носят полза и "имат значим контрол върху това каква информация споделят в платформите на Meta и с кого"    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Социалната мрежа Facebook, вече известна като Meta Platforms, е заплашена от колективен съдебен иск във Великобритания на стойност 3.2 млрд. паунда. Обвиненията срещу компанията са, че тя е злоупотребила с доминантната си позиция на пазара, като е използвала личните данни на 44 млн. потребители, съобщава Reuters.

Искът е заведен от Лиза Ловдал Гормсен, старши съветник на Британската служба за финансово поведение (FCA). Тя заявява, че завежда делото от името на потребителите във Великобритания, които са използвали социалната мрежа в периода между 2015 г. и 2019 г. Делото ще бъде представено пред Апелативния съд по конкуренцията в Лондон и твърди, че Facebook е спечелил милиарди паунди чрез налагане на несправедливи условия, които изискват от потребителите на социална мрежа да предадат ценни лични данни, за да получат достъп до нейните услуги. Ловдал Гормсен твърди, че Facebook събира данни в рамките на платформата си и чрез механизми като Facebook Pixel, което ѝ позволява да изгради "цялостна картина" на използването на интернет и да генерира ценни, задълбочени профили от данни за потребителите.

"За 17 години от създаването си Facebook се превърна в единствената социална мрежа в Обединеното кралство, в която можете да сте сигурни, че ще се свържете с приятелите и семейството си на едно място. И все пак Facebook имаше и тъмна страна - той злоупотребяваше с пазарното си превъзходство, за да налага несправедливи условия на обикновените британци, което му даваше възможност да експлоатира личните им данни", казва тя.

От Facebook заявяват, че хората използват услугите й, защото те им носят полза и "имат значим контрол върху това каква информация споделят в платформите на Meta и с кого".

Дела срещу компанията

Делото е заведено няколко дни след като Facebook загуби опит за прекратяване на антитръстово дело от страна на Федералната търговска комисия (FTC) - едно от най-големите предизвикателства на правителството на САЩ срещу технологична компания от десетилетия насам, тъй като Вашингтон се опитва да се справи с голямата пазарна мощ на големите технологични компании.

В началото на миналия месец бежанците рохинги от Мианмар обявиха, че ще съдят компанията в Калифорния за 150 млрд. долара заради обвинения, че социалната мрежа не е предприела мерки срещу враждебния език, довел до насилие срещу техния етнос.

В същото време срещу компанията се водят разследвания относно вътрешните документите, разкрити от бившата служителка на социалната мрежа Франсис Хоган.

Все още няма коментари
Нов коментар