MYX: Стартъпът, който порасна 43 пъти за една година

Приходите на компанията за дигитални близнаци са пораснали над 100 пъти за две години, а броят на наетите се е увеличил десетократно

MYX е основана от Димитър Райнов, Деан Безлов, Явор Михайлов, Станислав Николов, Михаил Георгиев и Васил Рабухчиев
MYX е основана от Димитър Райнов, Деан Безлов, Явор Михайлов, Станислав Николов, Михаил Георгиев и Васил Рабухчиев
MYX е основана от Димитър Райнов, Деан Безлов, Явор Михайлов, Станислав Николов, Михаил Георгиев и Васил Рабухчиев    ©  Цветелина Белутова
MYX е основана от Димитър Райнов, Деан Безлов, Явор Михайлов, Станислав Николов, Михаил Георгиев и Васил Рабухчиев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • MYX, стартъпът за дигитални близнаци, е най-бързо растящата българска компания по приходи през 2022 г.
  • През 2023 г. приходите са пораснали още над два пъти, което прави кумулативния ръст над 100 пъти за две години.
  • Само за три години от създаването големият ръст идва от проекти за телекоми в Германия, Франция и Великобритания.

Трудно ще намерите и двама души, които да ви дадат един и същ списък от критерии какво прави една компания стартъп. Вероятно всички инвеститори обаче ще се съгласят, че най-важният критерий е един - възможността за експоненциален растеж, който вдига приходите до нивото на голяма и зряла компания в рамките на едва няколко години. В този смисъл на думата българската компания за дигитални близнаци MYX не само е стартъп, но и вероятно най-успешният в страната. През 2022 г. приходите на дружеството "Ем Уай Екс" са пораснали 43 пъти спрямо година по-рано, до 7.3 млн. лв., което я прави най-бързо растящата компания за този период от време в България. И ако това не е достатъчно, според компанията нейните приходи са нараснали над два пъти и през 2023 г., което прави общо над стократен ръст в рамките на едва две години.

Този бърз растеж личи и в броя на наетите. В началото на 2022 г. те са едва 14, от които шестима са съоснователите и мажоритарни собственици Явор Михайлов, Деан Безлов, Димитър Райнов, Михаил Георгиев, Васил Рабухчиев и Станислав Николов. Към края на 2023 г. служителите вече са над 150, като в тази бройка влизат мениджъри по управление на проекти, програмисти, строителни инженери, търговци и офис персонал.

Ръстът на компанията има значение и за по-широката българска стартъп екосистема, защото в нея има дял фондът NV3, който управляваше ресурс от Фонда на фондовете. NV3 участваше в двата рунда на финансиране на компанията досега - в първия случай фондът даде конвертируем дълъг от 350 хил. евро, който впоследствие бе обърнат в акции, а след това участваше като по-малък инвеститор в рунда от 3.5 млн. евро през 2022 г., воден от швейцарския телеком Connect44.

Основната дейност на MYX е разработването на дигитални близнаци за телеком индустрията. Има различни определения за дигиталните близнаци, но най-общо това са цифрови изображения в почти реално време на физически обект или процес, което помага за оптимизиране на неговото бизнес представяне.

В случая MYX правят 3D модели на кули с оборудване, които спестяват на компаниите разходи по поддръжка и развитие на инфраструктурата. Деан Безлов, съосновател и директор бизнес развитие в MYX, казва, че през последните две години компанията вече не само разработва софтуер, но и предоставя цялостни решения около управлението на инфраструктура.

"Започнахме да предоставяме допълнителни услуги към нашия продукт - например изготвяне на документация за строежи за телеком оборудване в Германия", казва Безлов. "Да, клиентите харесват много платформата ни за дигитални двойници, но много повече искат да ти дадат списък с пет хиляди локации на кули и да получат готов план за пускане на 5G. И за всичко това са готови да си платят."

10? 20? 30? 40? 43.

Този бурен растеж вероятно е дошъл като изненада и за самата компания. В средата на 2022 г., когато MYX получава инвестицията от швейцарската Connect44, съоснователят и изпълнителен директор Явор Михайлов прогнозира, че годината ще завърши с десетократен ръст, а броят на служителите в нейния край ще бъде 70 души. И двете се оказват силно консервативни оценки.

Причината според Безлов е, че през 2022 г. компанията взима "един много голям проект, който впоследствие стана няколко проекта един след друг". Той уточнява, че за него "голям проект" е такъв, който изисква да бъдат направени дигитални близнаци на най-малко хиляда кули с телеком оборудване.

"До 2022 г. бяхме взимали малки, средни и големи проекти в България, както и малки проекти във Великобритания, Франция и Германия. Това, което се случи, е, че взехме наистина голям проект в Германия", казва Безлов. Той не може да каже кой точно е клиентът, но казва, че е "един от най-големите телекоми в Германия", където има три големи играча: Deutsche Telekom (чрез бранда T-Mobile), Vodafone и Telefonica Germany (чрез бранда O2).

Другата голяма промяна е, че през 2022 г. MYX плавно започва да работи директно с телекомите, а не през трети страни, т.е. да бъде контрактор на контрактора. "Започнахме сами да водим преговори с големите клиенти. В телеком сектора това е бавен, продължителен процес", казва Безлов и дава пример за витаенето на "митове и легенди" около процеса по влизане в системата за поръчки на Vodafone, който отнема на някои компании над две години.

Изминалите две години също така се оказват точен момент за растеж по две причини. Първата е, че европейските телекоми масово се разделят с оборудването си от китайската Huawei, за която западни правителства смятат, че може да шпионира в полза на Китайската комунистическа партия. Вместо това те минават на оборудване от европейските Nokia и Ericsson. Както отбелязва Безлов, това са хиляди кули с оборудване, което трябва да бъде подменено.

Другият голям фактор е, че европейските телекоми закъсняват с плановете си за инсталиране на 5G мрежи. "В Германия и Великобритания забавянето е с две години спрямо плановете на телекомите, във Франция - с една", казва Безлов. Когато се вземат двата фактора наведнъж, се получава масова подмяна на инфраструктура сред най-богатите европейски пазари. "Ние се възползваме от това и телекомите ни намират за много добър партньор при подобна мащабна смяна."

Нещо повече от дигитални близнаци

Голямото предизвикателство на последните две години е разширението на екипа. Безлов казва, че то е минало "гладко дотолкова, доколкото е възможно", при това основно заради наемането на "хора с опит, които помогнаха много с процеса". В рамките на това десетократно увеличение на броя служители заедно с поемането на големи проекти идва и нуждата да се променят основни процеси в компанията.

Това води до създаването на вътрешен софтуер за управление на проекти. Той позволява приемането на информация от множество места, като например строителни компании в Германия. Екипът на MYX остава толкова доволен от вътрешния си продукт, че решава да го пакетира в продукт, който да продава - Aqua Software, който излиза на пазара през октомври 2023 г.

Няколко месеца по-рано компанията пуска и още един продукт, One3D, който позволява на всички, включително и любители, да създават свои собствени дигитални близнаци - стига, разбира се, да разполагат с достатъчно снимки на обекта, който искат да превърнат в 3D модел. "Той работи на абонаментен принцип и вече имаме клиенти там. Всеки ден имаме нови потребители, които започват да си качват различни обекти - мостове, къщи, мини. Оставяме хората сами да решат как да го използват", казва Безлов.

С тези три линии на работа - основният бизнес с телекомите и двата нови странични продукта, MYX влиза в 2024 г. с нагласата да задържи темпа си на растеж от 2023 г. Безлов казва, че големият риск за бизнеса е да има загуби заради неща извън контрола на екипа като макроикономически сътресения, които се усещат най-силно именно от компании като телекомите.

"Фокусът ни през 2024 г. ще бъде Европа. Вече познаваме големите играчи, но има компании, които тепърва запознаваме с нашата технология. Трябва да им обясним защо тази дигитализация им е необходима и какво ще им даде. Участваме и в няколко частни търга, на които възлагаме надежди. Трябва да добавим клиенти в портфолиото си и в Европа, и извън Европа", завършва Безлов.

Кои са най-големите ви пазари?

Деан Безлов: До 2022 г. най-големият ни пазар беше Великобритания, но от втората половина на 2022 г. насам вече е Германия. Във Великобритания и Франция имаме няколко средни по големина проекти, като уточнявам, че за мен среден проект е под хиляда локации. Големият проект е две хиляди, пет хиляди и нагоре локации. В момента в Европа ние правим най-големия проект за дигитализация на телеком инфраструктура, поне според нашите собствени знания.



Как изглежда пускането на 5G в Европа отвътре?

Пускането на 5G става по-бавно, отколкото бяха плановете на телекомите. За това има най-различни причини. Във Великобритания например се очаква сливане между два от операторите и целият пазар чака да види какво ще се случи. В Германия за пръв път има четвърти оператор и това променя значително пазара. Това са вътрешни динамики, които ние се опитваме да навигираме, да се впишем, да бъдем в крак с пазара. Става дума за много големи пазари, за които си заслужава да отделим много време.

Търсите ли още хора?

В момента имаме отворени позиции за мениджъри на проекти и програмисти, но като цяло голямото разширение вече мина. Ако спечелим още големи проекти, ще започнем пак. Ние работим в тази насока, но все пак не очаквам, че скоро пак ще наемаме по 30 - 40 души наведнъж, както беше преди година.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар