Paynetics и Phyre пускат приложение за лесен превод на пари към бежанците от войната

Целта е да се подпомогнат благотворителните организации и правителствата в бързото отпускане на помощи към засегнатите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българските финтех компании Paynetics и Phyre разработиха приложение за мобилни плащания, чрез които да ускорят и улеснят изпращането на средства към бежанци и засегнати от войната в Украйна. Целта е да се подпомогнат благотворителните организации и правителства в по-бързото отпускане на помощи.

Някои прогнози сочат, че броят на бягащите от войната може да достигне 5 млн. души. До момента над 2 млн. са напуснали зоните на бойните действия към други държави. В същото време много организации и правителства набраха значителни средства в подкрепа на бежанците.

"С нас се свързаха наши партньори, които имат клиенти, благотворителни организации в цяла Европа. Оказва се, че няма адекватен начин набраните пари да достигнат бързо до бежанците. Те нямат банкови сметки, а отпускането на пари в брой е непрактично и трудно регулируемо. Първо ни питаха дали можем бързо да издадем карти пластики, но в Европа никъде няма огромна наличност за стотици хиляди и дори милиони карти", заяви пред "Капитал" Иво Георгиев, съосновател на Paynetics и акционер във Phyre. Първата компания е небанкова финансова институция и издател на карти, а втората разработва едно от най-популярните приложения в България за дигитални портфейли.

Според Георгиев в крайна сметка стигнали до идеята, че най-адекватният начин за превод на пари към нуждаещите се е чрез мобилния телефон. Така директно през него бежанците ще могат да правят безконтактни плащания навсякъде в Европа. "Така започнахме да работим по приложение, което да токенизира издадената от нас виртуална карта. Приемаме партньори - благотворителни организации и правителства, които идентифицират нуждаещите се, като ни предоставят списък с имената им, мейл и номер. Те пък си инсталират приложението, през което ние им превеждаме парите според инструкциите на съответната организация", казва Иво Георгиев. Paynetics и Phyre няма да получават никакви такси и ще предоставят решението безплатно, и са в разговори с Mastercard, които също да се откажат от таксите си. "Хубавото е, че сме паневропейски компании и можем да издаваме карти в цяла Европа. Така че смятаме, че този канал е изключително ефективен", казва Георгиев.

Приложението MyPaynetics за iOS и Android ще бъда активно в края на тази седмица, а вече има интерес от различни страни. Сред потенциалните партньори са благотворителни организации, правителства и многобройните инициативи в подкрепа на Украйна, които възникнаха от началото на войната.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар