🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Близо 5 млн. евро за българските финтех компании Paynetics, Phyre и Phos

Основни инвеститори в дружествата са фондът New Vision 3 и БАКБ

Златолина Мукова и Константин Петров от "Фонд Ню Вижън 3" имат мандат да инвестират до края на 2023 г.
Златолина Мукова и Константин Петров от "Фонд Ню Вижън 3" имат мандат да инвестират до края на 2023 г.
Златолина Мукова и Константин Петров от "Фонд Ню Вижън 3" имат мандат да инвестират до края на 2023 г.    ©  Цветелина Белутова
Златолина Мукова и Константин Петров от "Фонд Ню Вижън 3" имат мандат да инвестират до края на 2023 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поредната сделка в българския финтех сектор стана факт преди дни, след като свързаните компании Paynetics, Phyre и Phos получиха общо 5 млн. евро в рунд, воден от българския фонд New Vision 3 и Българо-американската кредитна банка (БАКБ).

New Vision 3 (NV3), създаден от партньори във фонда NEVEQ и съфинансиран от Фонда на фондовете и частни инвеститори, предоставя 2.5 млн. евро от цялата сума, а БАКБ и други инвеститори осигуряват останалите 2.45 млн.евро.

2.45 млн. евро за Paynetics

От общата сума най-голямата част е за Paynetics - почти 2.5 млн. евро, като тук по 1 млн. eвро дават БАКБ и NV3. Останалите участници в рунда са ангел инвеститори и международна компания за разплащания. Създадената преди 15 години фирма (известна преди като "Кредибул") е небанкова финансова институция, занимаваща се с цялостни платежни решения и издаване на карти за търговци и фирми, като през последните години заложи много на разработката на електронни решения за разплащания и финансови услуги. Основни крайни собственици в дружеството "Пейнетикс" са Валери Вълчев и Иво Георгиев. Приходите му за последната отчетена засега година - 2018 г., са 3.46 млн. лв.

1.55 млн. евро за Phyre

Phyre e едно от най-популярните приложения за дигитални портфейли в България, като през него потребителите могат да използват всичките си карти и карти за отстъпки през телефон за ежедневни разплащания и пазаруване. Софтуерът е разработен от екип на компанията в сътрудничество с картовия оператор Mastercard, а зад проекта стои и предприемачът Константин Джелебов. Основни акционери в дружеството "Файър" отново са Валери Вълчев и Иво Георгиев. NV3 и БАКБ инвестират по 500 000 евро в рунда, а останалите почти 550 000 се осигуряват от ангел инвеститори. Основателите твърдят, че фирмата има над 100 000 потребители в България. Тя разработи и дигиталните портфейли на телекомите А1 и "Виваком", като потребителите им и тези на Phyre могат да изпращат пари помежду си мигновено и без такси.

1.2 млн. евро за Phos

Във Phos главният инвеститор е NV3 с 1 млн. eвро, а останалите над 200 000 се осигуряват от бизнес ангели. Създадената преди две години компания разработва технология, която превръща всеки Android смартфон в POS терминал и така помага на дребни търговци лесно да въведат картови плащания в бизнеса си. Засега още е в пилотни проекти, но с новите инвестиции се планира международна експанзия. Основни акционери във "Фос България" също са Валери Вълчев и Иво Георгиев.

С инвестициите си NV3 и БАКБ влизат директно с миноритарно дялово участие в дружествата "Пейнетикс" и "Файър", а фондът участва във "Фос България" чрез конвертируем заем, който впоследствие може да бъде превърнат в дялово участие.

Според Валери Вълчев новите капиталовложения ще бъдат използвани за развитие на продуктите, удвояване на служителите в трите компании от 60 души в момента и разширяване на бизнеса на други пазари - в момента е в процес отваряне на офис на Paynetics в Лондон.

"Целта ни е да предоставяме възможности за всякакви цялостни решения за разплащания, и то трансгранични. Защото отделните банки имат такива решения в отделните държави, но не и за няколко различни пазара, а търговецът е принуден има отношения с банка във всяка страна", заяви Вълчев пред "Капитал". Според него Paynetics е подходящ избор, защото предлага услуги като приемане на плащания, издаване на карти и правенето на преводи в различни валути, и свързването им в една обща платформа. Бизнесът е b2b и основните клиенти са големи търговци или агрегатори на търговци.

Той заяви, че новите инвестиции са достатъчни за развитие на бизнеса в следващите две години и не е планирано търсене на друго финансиране.

Финтех банка

Инвестицията на БАКБ от 1.5 млн. евро не е първата на банката във финтех компания. През миналата година тя изкупи дела на БТК в съвместното им дружество "Пейтех" и така получи пълен контрол над него. Сегашните инвестиции продължават стратегията на финансовата институция в стремежа й към все повече дигитални услуги.

"Платформата на Paynetics предоставя не само пълната гама от платежни услуги, но и възможност за интеграция на допълнителни продукти с добавена стойност за клиентите на БАКБ, както за физически лица, така и за търговци, за малкия и средния бизнес като цяло. А Phyre е неделима част от цялостната концепция за развитие на платформата. Всички допълнителни разработки минават през използването на Wallet-a на Phyre. Потвърждение за верния ни избор е и фактът, че компании като А1 и "Виваком" също избраха Phyre като възможност да предложат дигитален портфейл за финансови услуги на клиентите си. Phos пък ще замени ПОС терминалите. Разплащанията ще се случват само през мобилния телефон. На база на синергичния подход и еднаквата визия в стратегическото планиране за развитието на тези компании ние очакваме бърз растеж и нови възможности за подобряване услугите, които предоставяме на клиентите на БАКБ", заяви пред "Капитал" Цветелина Бориславова, мажоритарен собственик на банката.

Според нея в управлението на дружествата "Пейнетикс" и "Файър"ще има представители от най-високо управленско ниво на БАКБ - изпълнителни директори на банката.

"Изключително ме радва фактът, че с нашите партньори в тази инвестиция - фондът New Vision 3, както и самите създатели и собственици на Paynetics и Phyre, с които се познаваме отдавна, споделяме еднакво виждане за посоката и потенциала за развитие на платежните и дигиталните услуги като цяло в полза на бизнеса и хората", допълва Бориславова. Според нея "Пейтех" продължава да бъде част от стратегията на БАКБ за предлагане на дигитални финансови и търговски услуги. "Пейтех" е компания, която е напълно готова да кандидатства за самостоятелен лиценз, но все още обмисляме и преценяваме кой е по-правилният път за дългосрочно предоставяне на финтех услуги на пазара - дали само чрез миноритарно участие в развита финтех компания или придобиване и развитие на собствена такава", коментира Бориславова пред "Капитал".

Първите инвестиции на NV3

New Vision 3 беше първият от трите фонда за стартъпи, създадени с публичен ресурс. Той разполага с общо 23.2 млн. евро, от които 19.1 млн. евро чрез държавния Фонд на фондовете от европрограма "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020", а остатъкът добавят частни инвеститори от България, САЩ, Литва. "Фонд Ню Вижън 3" беше вписан в Търговския регистър през септември м.г. Основните лица в него са Константин Петров и Златолина Мукова, които имат дългогодишен опит като партньори в NEVEQ, който досега е инвестирал около 45 млн. евро в различни фирми през двата си фонда. Фокусът са млади компании с готов продукт и приходи, а инвестициите са до 1 млн. евро. Приоритетни сектори са финансовите технологии, изкуствен интелект, блокчейн и споделена икономика.

Все още няма коментари
Нов коментар