🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шведската софтуерна компания Beetroot купува българската "Саут Гейт тек"

Купувачът има и украински екипи, като част работят и в момента. Част от бизнеса ще се насочи към София

Екипът на South Gate Tech, която вече ще работи като Beetroot Bulgaria
Екипът на South Gate Tech, която вече ще работи като Beetroot Bulgaria
Екипът на South Gate Tech, която вече ще работи като Beetroot Bulgaria    ©  South Gate Tech
Екипът на South Gate Tech, която вече ще работи като Beetroot Bulgaria    ©  South Gate Tech
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шведската софтуерна компания Beetroot, която разработва решения за външни клиенти, придобива българската "Саут Гейт Тек" (South Gate Tech). Общото между двете дружества е, че работят по решения, базирани върху големи данни. Цената на сделката не е публична. Beetroot придобива 100% от акциите на дружеството "Саут Гейт тек", което за 2020 г., последната налична в Търговския регистър, отчита 2.54 млн. лв. приходи и 22 хил. лв. печалба. Компанията е основана през 2018 г. и работи за клиенти като Vodafone, Financial Times и New York Times.

Пред "Капитал" Камен Бочев, собственик и изпълнителен директор на българската компания, която вече ще носи името Beetroot Bulgaria, коментира, че фирмите разглеждат сделката повече като сливане, отколкото като чисто придобиване, заради припокриването на технологиите и приемането на някои български практики от шведската компания. Бочев ще продължи да бъде изпълнителен директор и в новата конфигурация.

"Преговорите започнаха през лятото на 2021 г. Първоначално нямаше план за придобиване или сливане. Beetroot търсеха нова локация за офис и аз бях препоръчан лично от друг швед, който живее и работи в София. По време на срещите се оказа, че сме с много близки разбирания и виждания и така в един момент започнахме да говорим за сделка", казва Бочев.

"Това не е аварийно решение"

Beetroot има голям екип от хора в Украйна, като дори в момента на сайта на компанията има над 25 отворени позиции за служители в страната, която от края на февруари е във война заради руската инвазия, наредена от Владимир Путин.

За момента голяма част от служителите в Украйна имат възможност да продължат да работят. "Около 80% от хората ни в Украйна работят, но имаме и хора на фронта, имаме и хора в хуманитарни мисии", казва Бочев.

"Това не е аварийно решение. Всичко по сделката с нас беше готово преди войната и тя не означава, че Beetroot напуска Украйна. Никой не планира да напуска Украйна. Ситуацията там е ужасна и в момента при нас има няколко семейства, бягащи от войната, както и служителки, които по принцип работят в Украйна", добавя той.

Част от работата на украинските офиси ще бъде прехвърлена към българския, но това е бил планът и поначало, защото България е в Европейския съюз и има смисъл от тук да се поемат клиентите в региона, казва още Бочев. Наред с това в страната ще отвори и академия на Beetroot, която в другите страни, в които компанията оперира, предлага интензивни IT курсове и помощ за хора, които искат да се преквалифицират и да работят в софтуерната индустрия.

В момента в българската компания работят 20 души, които до края на 2022 г. трябва да станат 50. "Търсим програмисти във всички основни технологии и от почти всички нива на опит. Ужасната ситуация в Украйна ще пренареди допълнително пазара, защото от там ще дойдат хора с опит, които искат да работят", казва Бочев.

Beetroot е основана преди 10 години от Андреас Флодстрьом и Густав Хенман. По последни данни базираното в Стокхолм дружество е имало 10 млн. евро приходи за 2020 г. Според сайта на компанията в момента служителите са над 600 в Стокхолм, България, Полша и Украйна, като българската сделка е пета за последните три години.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    shb391107468 avatar :-P
    shb391107468

    Капитал съвсем спряхте да си проверявате данните.
    "Шведската компания" с една пощенска кутия, 2ма шведа и 500 човека в украйна... не е ли по-правилно да се нарече Украинската? Та тази компания купува фирма с 5 програмиста и 4 администраторки ? Че тя тази сделка е по-малка от цена на нов лек автомобил, направо сложете "реклама" отгоре и да е ясно :D :D :D

    Нередност?
  • 3
    ywu16473390271107560 avatar :-(
    ESTA

    Аз съм на тази снимка, но никога не съм работила в тази фирма. Моля да бъде свалена! Благодаря!

    Нередност?
  • 4
    dfa561107565 avatar :-P
    dfa561107565

    До коментар [#3] от "ESTA":

    ХАХАХА

    Нередност?
  • 5
    yoanzapryanov avatar :-|
    Yoan Zapryanov
    • + 1

    До коментар [#1] от "shb391107468":

    Здравейте,

    Нищо не сме спрели да проверяваме. Компанията е регистрирана в Швеция, основана е от шведи и се определя сама като шведска при обявяването на сделката.

    По отношение на ETSA (коментар номер 3) - правата на снимката са собственост на South Gate Tech, можете да се обърнете към тях, в случай, че има нередност. Ако те потвърдят, ще сменим снимката.

    Нередност?
Нов коментар