🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Сирма груп" официално придоби "Сайънт"

Компанията ще търси още покупки, преговаря с български и чуждестранни дружества

Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма"
Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма"
Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма"    ©  Tsvetelina Belutova
Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма"    ©  Tsvetelina Belutova
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софтуерната група "Сирма груп холдинг" официално придоби 80% от IT компанията "Сайънт". В средата на октомври компанията поиска разрешение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за сделката, а регулаторът очаквано нямаше възражения. Сумата по сделката не е обявена. Тя трябва да стане ясна през идните месеци в годишния доклад за дейността на "Сирма груп", която е листната на Българската фондова борса (БФБ).

"Сайънт", която разработва софтуерни решения в сферата на туризма, ресторантьорството и логистиката, ще запази автономност. Тя е значително по-малка от "Сирма". Приходите на "Сайънт" за 2020 г. са 6.28 млн. лв., а консолидираните на "Сирма" - 59.5 млн. лв., което я прави единадесетата по големина софтуерна компания в България. Пред "Капитал" изпълнителният директор на "Сайънт" Ангел Митев коментира, че сделката е направена според резултатите на компанията за 2021 г., а не 2020 г., защото тя е била изключение поради коронавируса. За 2021 г. той прогнозира 50% скок на приходите до 9.5 млн. лв.

Това е второ придобиване на компания с името "Сайънт". През 2007 г. американският софтуерен разработчик VMware влезе в страната като придоби активите на "Сайънт рисърч", основана от Ангел Митев, Аспарух Коев и Никола Фантини. През 2016 г. Ангел Митев основава нова компания със същия бранд, "Сайънт", заедно със съдружника си Евлоги Георгиев.

Стари познайници

Според Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма", двете компании са работили и преди и затова имат директни наблюдения една върху друга. "Интересното при тях е, че те за сравнително кратко време постигнаха впечатляващи резултати като приходи, брой и качество на клиентите. Интересни за "Сирма" са вертикалите и пазарите, на които работят. Ние виждаме много синергия както на пазарите като САЩ, така и във вертикалната специализация - логистика, туризъм, финансов сектор. Финансовият сектор е традиционно много силен за "Сирма" груп, а в туризма също имаме решения, при които можем да се допълваме", казва Алексиев.

Според структурата на сделката мениджмънтът на "Сайънт" се запазва, както и 20% от собствеността. "Винаги е добре мениджърите да имат процент в компанията. Това ги стимулира да развиват успешно компанията", коментира още Алексиев. "Сирма" ще има опция да изкупи останалия дял през 2024 г., но преценката дали това ще се случи ще бъде оставена за по-късен етап.

Освен растежа чрез придобиването, Алексиев казва, че през тази година "Сирма" има и солиден органичен такъв, но не може да коментира конкретни числа заради правилата на борсата. "Тази година има голямо търсене във финансовата сфера. Продължаваме да имаме много проекти там. Събуди се секторът на машиностроенето, където имаме индустриални измервания, софтуер за машини, свързани с индустриални измервания."

Пред "Капитал" той добави, че в плановете на "Сирма" влизат още придобивания. "Не само български - гледаме както в България, така и в Югоизточна Европа, Западна и Централна Европа. Имаме компания, с която сме в процес на първоначални преговори. Останалите са по-скоро в пайплайна и търсим подходящ момент."

Заради автономността

Към "Сайънт" е имало и други предложения за придобиване и инвестиция както от чуждестранни, така и от български компании. "Моделът на работа на "Сирма" е най-близо до нашите разбирания. Ние оставяме частични акционери и не разглеждаме сделката като да продаваме компанията - ние привличаме стратегически инвеститор, който става мажоритарен собственик", коментира пред "Капитал" съоснователят и изпълнителен директор на "Сайънт" Ангел Митев.

Основната причина за избора на "Сирма" е автономността, която "Сайънт" ще запази след придобиването си. "Другите компании не ни даваха такава автономност. Не мога да кажа имена, но те предвиждаха изцяло прехвърляне на нашите хора по техни проекти и продукти. Ние се разбрахме много добре със "Сирма", защото от наша гледна точка те са стратегически инвеститор. Тук няма поглъщане или пълна интеграция."

Причината да се търси инвестиция се крие в миналата година, когато огромна част от клиентите на "Сайънт" са ударени от коронавируса, а нагоре по веригата и самата софтуерна компания. "Миналата година, когато това се случи, осъзнахме, че ако бяхме част от по-голяма група с достъп до финансиране, по-лесно ще можем да преживяваме такива събития."

Това води до логичния въпрос защо в такъв случай компанията не е потърсила инвестиция от фонд. Митев казва: "Ние говорихме с много фондове. И в България, и в чужбина. Фондовете са два вида - венчър капитал и частен капитал. Венчър фондовете не искат да инвестират в услуги, а в продукти. При частния капитал имахме потенциален интерес от фондове, но там подходът е различен, а и на мен не ми е първи път да правя сливане и придобиване, така че знам какво търся. Със "Сирма" имаме силно финансиране, но и оставаме независими, което е най-доброто от двата свята."

Структурно компанията няма да прави големи промени. "Сайънт" ще има нов борд на директорите, в който ще влязат и представители на "Сирма груп", а оперативният директор Евлоги Георгиев ще стане съизпълнителен директор заедно с Ангел Митев. По отношение на продукти фокусът ще падне върху допълнително развитие на платформа за облачна интеграция, която Митев нарича "не точно продукт, а платформа като услуга". Тя се използва от над 1000 хотела, като тази по план трябва да се увеличи.

В момента в "Сайънт" работят 105 души с цел след около две години те да са двойно повече. "Ние не сме спирали да наемаме. Миналата година бяхме 70, сега сме 105. Междувременно отворихме и офис в Тирана. Планът ни е да станем около 200 в следващите две години", допълва Митев.

Все още няма коментари
Нов коментар