🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Nexo структурира инвестиционен фонд за 150 млн. долара

Криптобанката ще инвестира в сферата на блокчейн, крипто, метавселената и др., като приоритет ще са и български стартиращи компании

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската криптобанка Nexo създаде инвестиционен фонд за 150 млн. долара, който носи името Nexo Ventures. Той е насочен към инвестиции в компании от сферата на блокчейн, NFT активи и платформи, метавселена и др., обявиха от компанията. Nexo го позиционира като фонд за инвестиции в Web3 - общ термин за децентрализирани интернет технологии. Инвестициите ще бъдат в традиционни валути и криптовалути, а срещу тях компанията ще търси дялове или токени.

Фондът ще работи със средства на компанията, без да привлича външен капитал. Начело на фонда е Татяна Методиева, която в момента е начело на звеното за корпоративни финанси в Nexo. Освен Методиева според сайта на компанията в екипа влизат още управляващия партньор в Nexo Калин Методиев и Стефан Атанасов, който отговаря за сливания и придобивания.

Освен инвестиции в миноритарни дялове ще се търсят и директни придобивания на компании, които подпомагат основния бизнес на Nexo, който е на практика нерегулирано банкиране чрез криптовалути - кредити с обезпечение и депозити в криптовалути с висока лихва. Според одиторската компания Armanino Nexo управлява активи за над 12 млрд. долара. Срещу компанията е имало и обвинения от клиенти за пазарна манипулация и заведени дела от тях, което се случва и с други криптобанки в този бързо растящ и по-слабо регулиран сектор.

В отговори към "Капитал" от Nexo уточняват, че макар фондът да е обявен сега, екипът вече е инвестирал в над 40 компании и проекти, като 1inch, BCB Group, BlockFills, Bware Labs и други. В тези инвестиции са участвали и други инвеститори, като сред по-известните имена личат тези на Coinbase и фонда Andreessen Horowitz (известен и като a16z).

От Nexo обаче не дадоха конкретен отговор на въпросите какъв е срокът на фонда, какъв е средния размер на инвестициите до момента и конкретният диапазон на възможните инвестиции. Вместо това те дават пример, че са участвали в рундовете по финансиране на 1inch (175 млн. долара), Mizar (3 млн. долара) и Qredo (16 млн. долара), но без да уточняват каква част от рунда е поета от Nexo.

Според Nexo фондът ще приоритизира български компании. "Преди всичко Nexo е българска компания - за нас развитието на родната стартъп екосистема е приоритет. Първоначалната алокация от 150 млн. долара е само началото на мащабната инициатива, която тепърва ще се развива експоненциално и ще приоритизира български стартъп проекти", коментираха от Nexo за "Капитал".

Все още няма коментари
Нов коментар