🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Биткойн се срина до най-ниската си стойност от 10 месеца

Цената на най-голямата криптовалута се понижава за шеста поредна седмица до под 33 хил. долара, най-лошият период от 2014 г. насам

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Биткойн се срина до под 33 хил. долара за монета, най-ниската цена на популярната криптовалута от юли 2021 г. Стойността на дигиталната монета продължава да спада за шеста поредна седмица, като само за последните седем дни е загубила над 15%, а от началото на годината спадът е с над 40%. Това е най-тежкият период за криптото от 2014 г. насам, когато монетата все още се търгуваше около 500 долара. Според данни на Coinmarketcap от 5 до 9 май пазарната капитализация на всички криптовалути, които сайтът следи (близо 20 хил.), се е понижила от 2.1 трлн. до 1.5 трлн. долара, което означава, че за пет дни пазарът е загубил над 600 млрд. долара. От историческия си връх в началото на ноември 2021 г. (67.5 хил. долара) най-голямата криптовалута се е сринала наполовина.

Каква е причината

В основа на разпродажбите са няколко причини - инвеститорите се разделят с рискови активи като акции и крипто заради инфлацията и политиката на Фед. Някои анализатори и инвеститори приписват спада на чисто технически причини. Според пост в Twitter на Кевин Свенсон, популярен криптоинвеститор, биткойн просто е в мечи пазар. Това се потвърждава от затварянето на месец април при цена под основен технологичен индикатор, като средно статистическата цена за последните 20 месеца (EMA, или плъзгаща се средна). "Току-що видяхме първото месечно затваряне под 20-месечната плъзгаща се средна от няколко години насам", пише Свенсон в социалната медия. "Според дългосрочните технически индикатори вероятно ще видим някаква низходяща тенденция за следващите от два до четири месеца" допълва инвеститорът.

Според други анализатори волатилността на дигиталните монети през последните няколко седмици се свързва и с непредвидимостта на пазарите. В ситуация на растяща инфлация и разрастващ се конфликт в Източна Европа повечето инвеститори избягват рисковите активи като технологични акции и криптовалути. От началото на годината биткойн е загубил близо 30%, докато загубите в технологичните компании са около 25% за същия период от време (според представянето на технологичния индекс Nasdaq 100).

Допълнителни проблеми

През уикенда втората най-голяма (по пазарна капитализация) стейбъл койн криптовалута загуби връзката си долара. Стейбъл койн (stable coin) е дигитална монета, която не променя стойността си с времето, а е обвързана с друг актив, в случая с долара. В неделя TerraUSD, криптовалута, която, както името подсказва, е свързана с щатската валута, също загуби връзката с нея и цената се понижи под 1 долар за TerraUSD.

До Куон, основател на Luna Foundation Guard, сингапурски блокчейн стартъп, който стои зад стейбълкойна TerraUSD, както и криптовалутата Terra, която според данни на Coinmarketcap е деветата най-голяма дигитална монета в света с капитализация от над 20 млрд. долара, обяви, че компанията ще предприеме мерки, за да възобнови връзката между TerraUSD, като в зависимост от ситуацията Luna ще продаде или ще закупи биткойн.

Късно снощи Luna обяви, че е закупила около 1 млрд. долара в биткойн за да възвърне връзката с долара на TerraUSD. В петък организацията също обяви, че е закупила биткойни за около 1.5 млрд. долара, след като няколко месеца по рано (през февруари) придоби около 1 млрд. долара в биткойн от инвеститори. Общите инвестиции на Luna Foundation в биткойн се оценяват на около 3.5 млрд. долара. Според някои анализатори обаче компанията ще трябва да се раздели с част от инвестициите си, за да възстанови връзката, макар че основателят обяви в Twitter днес, че все още не са продадени биткойни.

В допълнение към кризисните мерки Luna обяви днес, че ще се раздели с 1.5 млрд. долара от биткойн резервите си, за да подсигури TerraUSD. Според някои източници Terra вече е продала биткойните. Според cryptopotato продадените монети от Luna са закупени средно на около 47 хил. долара, докато са продадени на цена от около 33 хил. долара. Според основателя на блокчейн организацията обаче не се опитва да се отърве от монетите, а просто ги предоставя на заем на няколко маркет мейкъра. За последните 7 дни Terra, криптовалутата на Luna, е загубила над една четвърт от стойността си.

Все още няма коментари
Нов коментар