🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Криптобанката BlockFi ще плати на САЩ 100 млн. долара заради депозити в крипто

Случаят може да предшества споразумение и с българската компания Nexo

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Криптокомпанията BlockFi, която предлага кредити и депозити върху криптовалути, е стигнала до споразумение за общо 100 млн. долара, които ще заплати на американската Комисия по ценни книжа (SEC) и общо 32 щата, пише Reuters. Споразумението е във връзка с депозитния продукт на компанията, който позволява на потребителите да вкарват свои активи, които впоследствие да бъдат отдадени на други потребители и институции. В замяна вкарващите парите си получават високи лихви, понякога върху криптовалути със стойност, еквивалентна на традиционни валути.

Това е първи по-сериозен удар върху една от компаниите, които могат да бъдат наречени "криптобанки", защото развиват банкова дейност чрез криптовалути, като по този начин заобикалят нуждата от банков лиценз.

Продуктът на BlockFi взима активи от индивидуални инвеститори и ги използва за кредитиране на други потребители срещу лихва. Компанията не е регистрирала продукта в SEC в разрез със закона. Самата тя не е била регистрирана като инвестиционна фирма. Според регулатора BlockFi също така е излъгала за рисковете, свързани с дейността си, като е казвала, че депозитите обичайно са били напълно обезпечени, докато в повечето случаи това не е било така.

Случаят е важен, защото показва първите по-сериозни опити за регулиране на компаниите, които развиват банкова дейност чрез криптовалути. Възможно е същото да се случи и с българската компания Nexo, която има идентична дейност с тази на BlockFi. Според сайта на Nexo компанията вече не предлага депозитния си продукт в САЩ.

Случаят наBlockFi

Общото споразумение е за 100 млн. долара, от които 50 млн. долара ще бъдат платени на SEC, а останалите 50 млн. долара - на 32 щата в страната. Според SEC продуктът на компанията е бил използван от общо 600 хил. инвеститорr, които към 8 декември са държали в платформата 10.4 млрд. долара. Настоящите инвеститори в продукта ще могат да задържат парите си, но без да добавят още средства. Нови потребители на депозитния продукт няма да могат да се приемат.

Като част от споразумението обаче BlockFi планира да пусне на пазара нов продукт, който да има сходни характеристики и да изплаща лихва върху депозирани активи, но този път да бъде регистриран като ценна книга в SEC.

Председателят на SEC Гари Генслър обяви случая за добър пример за успешната стратегия на SEC и добави, че се надява още компании да последват примера на BlockFi. През миналата година Генслър постави като приоритет вкарването на ред в паралелния банков сектор, който оперира в сива юридическа зона чрез криптовалутите и по-специално чрез т.нар. стейбълкойни - дигитални активи, чиято стойност е винаги равна на традиционна валута, най-често американския долар.

Според регулатора сумата по споразумението е по-ниска, отколкото би била при директна глоба. Самата BlockFi формално не признава вина в случая.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар