Илън Мъск прави "обществения площад" Twitter частна компания

Милиардерът обещава по-голяма свобода за онлайн словото, но това е по-трудно, отколкото звучи

Социалните мрежи са изправени пред конфликт на интереси, когато хората, които определят политиките за модериране, отговарят и за растежа
Социалните мрежи са изправени пред конфликт на интереси, когато хората, които определят политиките за модериране, отговарят и за растежа
Социалните мрежи са изправени пред конфликт на интереси, когато хората, които определят политиките за модериране, отговарят и за растежа    ©  Reuters
Социалните мрежи са изправени пред конфликт на интереси, когато хората, които определят политиките за модериране, отговарят и за растежа    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Илън Мъск, най-богатият човек в света, описа Twitter като "де факто публичен градски площад". На 25 април той сключи сделка, с която да го направи частен чрез едно от най-мащабните изкупувания с левъридж в историята. Мъск, шефът на компании като автопроизводителя Tesla и аерокосмическата SpaceX, предложи оферта на стойност около 44 млрд. долара в брой. Самият той предоставя по-голямата част от финансирането под формата на 21 млрд. долара собствен капитал, както и чрез заем от 12.5 млрд. долара срещу акциите си в Tesla. Ако сделката е голямо събитие от бизнес гледна точка, то значението ѝ за регулирането на словото в онлайн пространството може да е дори по-важно.

Twitter не се отличава като привлекателен бизнес. С 217 млн. потребители дневно той не е от ранга на най-голямата социална мрежа в света - Facebook, a изостава доста и от Instagram, TikTok и Snapchat. В продължение на години цената на акциите му приблизително е в застой - миналия месец тя беше по-ниска, отколкото при първоначалното им пускане на пазара през 2013 г. Twitter е като Craigslist на нашето време, пише техническият анализатор Бенедикт Евънс: "Носи се по вълните на мрежови ефекти, не изгражда нищо съществено и се разпада на парчета."

Визията на Мъск за онлайн словото

Но Мъск не се интересува от Twitter като бизнес. "Изобщо не ме вълнува икономическата страна", каза той на TED конференция по-рано този месец. "Просто имам силно интуитивно усещане, че наличието на обществена платформа, широко приобщаваща и ползваща се с максимално доверие, е изключително важно за бъдещето на цивилизацията."

Желанието му да похарчи голяма част от състоянието си, за да направи Twitter "по-приобщаващ", идва след период, в който платформата засили модерирането на съдържанието си. Преди десетилетие ръководителите на Twitter се шегуваха, че компанията е "най-крайното крило от партията за свобода на словото". Но президентството на Доналд Тръмп и пандемията от ковид-19 убедиха компанията (и повечето други социални мрежи), че свободата на словото има някои недостатъци. В крайна сметка Тръмп беше баннат от Twitter, както и от Facebook, YouTube и други след бунта в Капитолия през януари 2021 г. Дезинформация за ковид и други теми беше маркирана и блокирана. През първата половина на 2021 г. Twitter премахна 5.9 млн. публикации в сравнение с 1.9 млн. две години по-рано. През същия период 1.2 млн. акаунта са били блокирани при 700 000 преди това.

Как може Мъск да промени нещата? Той каза, че ще публикува кода на Twitter, включително неговия алгоритъм за препоръки, за да увеличи прозрачността. Той предлага самоличността на всички потребители да се удостовери и да се "победят спам ботовете". И ще бъде "много предпазлив с постоянните забрани", като ще предпочете "временни прекъсвания", каза той пред TED. Това предполага помилване за Тръмп и други баннати политици, каквито са исканията на групи като American Civil Liberties Union, която посочва Мъск като един от най-големите си дарители.

Плурализмът не е за всеки

Мисълта, че командирът на клавиатурната армия може да се завърне, ужасява мнозина от левия спектър. Същото важи и за нетърпимостта на Мъск към това, което той нарича woke култура ("Умственият woke вирус прави Netflix негледаем", туитна той по-рано този месец, след като услугата за видеострийминг отчете загуба на абонати). Проучване на YouGov в САЩ този месец показва, че докато 54% от републиканците смятат, че обществото ще спечели от това, че Мъск придобива Twitter, едва 7% от демократите са на същото мнение.

Тъй като потребителите на Twitter клонят към Демократическата партия, има вероятност планът на Мъск да се окаже непопулярен. Видът на Twitter с разширена свобода на словото може да не се хареса дори на аполитичните потребители. Модерирането премахва тормоза, оскърбленията и други форми на реч, които са законни, но създават неприятно преживяване онлайн. Социалните мрежи, които бяха създадени с цел да позволяват всичко, което е законно, като Parler и Gettr в крайна сметка засилиха цензурирането си, след като бяха залети с расизъм и порнография.

Ако Twitter възприеме пуристична линия по отношение на свободата на словото, непосредствените победители може да са съперниците му с по-висока степен на цензуриране, смята Евелин Дуек, експерт по слово в онлайн пространството в юридическия факултет на "Харвард". Досега основните социални мрежи следваха сходни политики за модериране на съдържание, като никоя от тях не желаеше твърде много да се отличава от останалите. "Можете да си представите Twitter с Тръмп обратно в платформата как просто влиза в заглавията по цял ден, всеки ден, докато останалите платформи се отпускат и си ядат пуканките", казва тя.

Частна трибуна

Мъск, изглежда, никога не е имал нищо против да бъде по заглавията. Въпреки това да премахне модерирането може да е по-трудно, отколкото очаква. Бойкот от страна на рекламодателите, които осигуряват почти всички приходи на Twitter, може да не го притеснява. Но приложението на Twitter разчита на разпространение от магазините на Apple и Google; а те и двата отстраниха Parler след бунта в Капитолия. Правителствата също затягат своите закони за онлайн речта. На 23 април Европейският съюз обяви, че е постигнал съгласие по черновата на нов Закон за цифровите услуги, който ще задължи социалните мрежи да модерират по-стриктно съдържанието на своите платформи. Великобритания готви още по-строг законопроект за онлайн безопасност. През първата половина на 2021 г. Twitter е обработил 43 000 заявки за премахване на съдържание въз основа на местните закони, над два пъти повече в сравнение с две години по-рано.

Друг е въпросът дали Мъск ще успее да се придържа към собствените си принципи. Социалните мрежи са изправени пред конфликт на интереси, когато хората, които определят политиките за модериране, отговарят и за растежа, отбелязва Дуек. Дали подходът на Мъск към свободата на словото ще бъде повлиян от многото му други интереси? Tesla например се надява да се разшири в Китай, на чиито държавни медии Twitter е поставил важни предупредителни етикети. А в ролята си на потребител на Twitter Мъск неведнъж е използвал платформата по отмъстителен начин. Той беше съден (неуспешно), след като нарече свой онлайн враг pedo guy; миналата седмица след пререкание с Бил Гейтс той публикува неприятна снимка на основателя на Microsoft с надпис in case u need to lose a boner fast.

Мъск настоява, че като собственик на платформата той ще бъде безпристрастен. "Надявам се, че дори най-лошите ми критици ще останат в Twitter, защото това означава свободата на словото", туитна той на 25 април, малко преди бордът на компанията да приеме предложението му. Някои потребители имаха други идеи - в същия ден една от набиращите популярност теми в мрежата беше Trump's Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар