Мъск няма да купи Twitter, докато не разбере колко точно са фалшивите профили

Милиардерът може да се опита да договори по-изгодни условия за сделката

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Илън Мъск слага на пауза сделката за придобиването на Twitter, докато не получи точни данни за броя на фалшивите акаунти в социалната мрежа. Сделката "временно е в състояние на задържане", написа Мъск, и поиска доказателство, че спам акаунтите са не повече от 5%, както обяви в началото на месеца компанията. След публикацията на Мъск акциите на Twitter паднаха с около 20% преди отваряне на пазара.

Миналия месец изпълнителният директор на Tesla и SpaceX обяви намеренията си да придобие Twitter с агресивната оферта за изкупуване на акциите ѝ за близо 44 млрд. долара. Плановете на Мъск за платформата включваха амбициозни промени, сред които именно премахване на фалшивите акаунти и потвърждаване на самоличността на потребителите. Милиардерът щеше да заложи и на разхлабване на регулациите за съдържанието, промотирайки платформата като трибуна на свободното слово. Той се обяви против окончателното блокиране на акаунти и намекна, че когато поеме компанията, профилът на бившия американски президент Доналд Тръмп ще бъде възстановен.

В началото на май Twitter обяви, че през първото тримесечие фалшивите акаунти на платформата са не повече от 5%. С настоящите ѝ 226 млн. активни дневни потребители това означава, че спам профилите наброяват около 11.3 млн. Оценката на компанията обаче се базира на извадка и статистически изчисления. Затова "оценката за фалшиви или спам акаунти може да не представя точно действителния им брой, а той може да бъде по-висок, отколкото сме изчислили", пише в документ на компанията, цитиран от The Verge.

Мъск преценява рисковете

Новината идва седмици след като Twitter разкри в отчет за приходите си, че е надценявала броя на дневните си потребители в продължение на три години. Компанията заяви, че техническа грешка е довела до отчитането на множество акаунти като активни, въпреки че са обвързани с един потребител. Това е довело до надценяване с около 1.9 млн. всяко тримесечие. Плановете на Мъск са да утрои активната потребителска база на сайта до 931 млн. през 2028 г., да намали дела на приходите от реклама и да заложи на нов бизнес модел, включващ платени планове за бизнес потребители и система за транзакции.

Последните данни, разкриващи реалната картина в Twitter обаче може да разколебаят милиардера, който пое значителен риск заради сделката. Той трябваше да купи Twitter за 44 млрд. долара - 21 млрд. долара собствени средства, а останалите заеми, осигурени включително чрез залагана на част от собствеността му в Tesla.

Намеренията на Мъск напоследък бяха поставени под съмнение. Акциите на Twitter вървяха надолу, но в последните дни инвеститорите не се надпреварваха да ги купуват на по-ниската цена от около 45 долара за акция, надявайки се впоследствие да получат по 52.40 при сделката. В същото време сред всеобщия спад на борсите акциите на Tesla са изгубили 28% от стойността си през последния месец, което затруднява Мъск да събере обещаните средства. Последният му ход може да е знак за изход от сделката или опит да се договори за по-ниска цена.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • + 1

    Страдащият от преждевременна еякулация е решил да задържи...покупката....
    По-добре да беше инвестирал във фармация... или МериДжейн...
    Последните години е умопомрачаващо доходно, повече от рекламна мрежа като ... Дритер... гъз от класа...

    Нередност?
Нов коментар