🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бордът на Twitter иска да задължи Илън Мъск да завърши сделката

Милиардерът сложи на пауза придобиването поради съмнения, че 20% от профилите в социалната мрежа са фалшиви

По-рано бордът посъветва акционерите да приемат офертата и определи, че тя е в техен интерес
По-рано бордът посъветва акционерите да приемат офертата и определи, че тя е в техен интерес
По-рано бордът посъветва акционерите да приемат офертата и определи, че тя е в техен интерес    ©  Reuters
По-рано бордът посъветва акционерите да приемат офертата и определи, че тя е в техен интерес    ©  Reuters

Бордът на директорите на Twitter заяви, че при необходимост ще принуди Илън Мъск да завърши придобиването на компанията. Ръководството възнамерява да се възползва от специална клауза в предварителния договор, която задължава собственика на Tesla да придобие социалната мрежа на обещаната цена от 44 млрд. долара. Преди дни милиардерът временно замрази сделката и обяви, че няма да купи Twitter, докато не получи информация за точния брой на фалшивите профили на платформата. По-рано бордът посъветва акционерите да приемат офертата и определи, че тя е в техен интерес.

"Възнамеряваме да завършим сделката и да наложим споразумението за придобиване", обяви бордът в изявление за Bloomberg. Договорът включва неустойка в размер на 1 млрд. долара, в случай че някоя от страните се откаже. Но дори да я плати, Мъск може да не успее да излезе от сделката толкова лесно. Споразумението включва и специфична разпоредба, която позволява на Twitter по съдебен ред да поиска изпълнение на сделката. Ако се стигне до дело, именно тази клауза може да стане повод за съдебно решение, което да задължи Мъск да завърши придобиването.

Изявлението на борда идва дни след като милиардерът временно замрази сделката. Той поиска да му бъде предоставена точна информация за броя на фалшивите акаунти в Twitter. Според компанията те са около 5%, но това е само оценка и Мъск смята, че те може да се окажат доста повече - около 20%. Ако съмненията му се потвърдят, това би означавало, че 45 млн. от настоящите 226 млн. потребители на платформата са фалшиви профили.

Мъск не изключва предоговаряне

Мъск планираше амбициозни и спорни промени в социалната мрежа, а една от тях беше именно премахване на фалшивите профили чрез механизъм за потвърждение на самоличността на потребителите. Но ако се окаже, че броят на реалните потребители наистина е бил надценяван, това може да свали стойността на платформата и да намали приходите ѝ от реклама. Това накара Мъск да преосмисли сделката предвид високия залог и факта, че голяма част от обещаната сума идва от заеми. Милиардерът възнамеряваше също да разхлаби регулациите за съдържание в социалната мрежа и намекна, че ще възстанови профила на Доналд Тръмп, който беше блокиран, след като негови поддръжници нахлуха в Капитолия през януари 2021 г.

В понеделник изпълнителният директор на Tesla заяви, че не изключва предоговаряне на сделката на по-ниска цена, с което подхрани съмненията, че с отлагането е целял именно да си осигури по-изгодни условия. От 13 май, когато Мъск обяви замразяването, акциите на Twitter паднаха с над 10% и се колебаят на ниво около 38 долара въпреки обещаната от милиардера цена от 54.20 долара за акция.