Tesla освобождава 3.5% от работниците

Двама бивши служители съдят компанията заради съкращенията

Американският производител на електрически автомобили Tesla освобождава 10% от работниците на пълен работен ден, което се равнява на 3.5% от общия персонал.
Американският производител на електрически автомобили Tesla освобождава 10% от работниците на пълен работен ден, което се равнява на 3.5% от общия персонал.
Американският производител на електрически автомобили Tesla освобождава 10% от работниците на пълен работен ден, което се равнява на 3.5% от общия персонал.    ©  Reuters
Американският производител на електрически автомобили Tesla освобождава 10% от работниците на пълен работен ден, което се равнява на 3.5% от общия персонал.    ©  Reuters

Американският производител на електрически автомобили Tesla ще освободи 3.5% от служителите си, а не 10%, обяви собственикът на компанията Илън Мъск. Работниците, които ще напуснат компанията, са на пълен работен ден, като Tesla планира да ги замени с такива с почасово заплащане.

Новината за планираното намаляване на работната сила идва дни след като стана ясно, че двама бивши служители на Tesla съдят компанията заради масовите съкращения. Според тях решението на ръководството нарушава федералния закон, тъй като тя не е предоставила предварително известие за уволненията.

В информацията на Reuters, която се позовава на вътрешен имейл от началото на месеца, се казва, че Мъск иска да съкрати 10% от работните места. В бележката Мъск неколкократно заявява, че има "супер лошо предчувствие" за икономиката. В крайна сметка обаче напускането на работниците няма да е толкова голямо.

За да отговори на търсенето, компанията сериозно ще увеличи броя на почасовите работници. По време на организирания от Bloomberg Катарски икономически форум Мъск заяви, че реалните уволнения няма да са "супер значителни", имайки предвид общия брой на работниците на Tesla. "След една година мисля, че нашите служители ще бъдат повече както на заплата, така и очевидно на час", каза Мъск.

Рецесията идва

Мъск не пропусна и възможността да обсъди актуалната икономическа реалност, като според милиардера е въпрос на време САЩ да влязат в рецесия. Според него рецесията в близко бъдеще е "по-вероятна, отколкото не". Въпреки това той добави: "Това не е сигурно".

Мнението на Мъск е споделено и от икономисти, които се притесняват от евентуална стаглфация. При стагфлацията цените се покачват, но икономическият растеж се влошава, като за момента покачването в цените е факт. Миналата седмица Федералният резерв направи най-голямото си увеличение на лихвените проценти от 1994 г. в опит да укроти високата инфлация.

Проблеми със служителите

Двамата бивши служители на Tesla, които съдят компанията, са били част от екипа в гигазавода на компанията в Невада. Работниците твърдят, че компанията не е спазила федералните закони за масови съкращения, които изискват 60-дневен период за уведомяване съгласно Закона за уведомяване за приспособяване и преквалификация на работниците.

Те искат да бъде заведен колективен иск от страна всички бивши служители на Tesla в Съединените щати, които са били уволнени през май или юни без предварително предизвестие. "Tesla просто уведоми служителите, че прекратяването им ще влезе в сила незабавно", се казва в жалбата.

Освен това компанията има сериозни затруднения с намирането на служители за гигазавода си в Берлин. Говорител на един от най-големите германски профсъюзи заяви, че Tesla е започнала да предлага значително по-високи заплати на потенциалните работници, след като все още заводът не работи с пълен капацитет.

"Tesla иска да има около 12 000 служители до края на годината. За да постигне тази цел, ръководството скоро ще трябва да повиши заплащането", каза пред Reuters Биргит Дитце, регионален представител на клона на IG Metall за Берлин, Бранденбург и Саксония. Мнозина, които се интересуват от преминаване към Tesla, "заработват значително повече на текущата си работа в други автомобилни производители", добавя тя.

Все още няма коментари
Нов коментар