🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Криптобанката Celsius спря тегленията и засили срива на криптопазара

Българската Nexo предложи публично да изкупи портфолиото ѝ, но нейният собствен токен е надолу с 25% за един ден

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската криптобанка Celsius, която предлага кредити с обезпечение върху криптовалути, както и депозити с високи лихви, спря възможността за тегления и прехвърляния на активи. Това засили страховете, че компанията може да фалира, а оттам и клиентите ѝ да загубят активи за милиарди долари.

Пазарът на крипто днес за пореден път е оцветен дълбоко в червено, като сривът на Celsius има захранващ ефект. Цените на криптовалутите вървяха надолу и преди съобщението на компанията, а след него разпродажбата се засили. По данни от май Celsius управлява 12 млрд. долара активи на клиенти. През ноември, когато набра 750 млн. долара инвестиционен рунд, тя бе оценена на 3.25 млрд. долара.

Celsius е една от множество компании, които на практика предоставят банкови услуги чрез криптовалути, като по този начин заобикалят регулациите. Основните продукти на тези компании са два - депозити с високи лихви от около 8%, вкл. такива върху стейбълкойни като Tether, чиято цена би трябвало винаги да бъде равна на 1 долар (макар това обещание не винаги да се изпълнява); както и кредити, които позволяват теглене на традиционни пари чрез обезпечение върху крипто, без самите дигитални активи да бъдат продадени.

Освен Celsius другите две големи централизирани компании в сферата са BlockFi и българската Nexo. Почти веднага след спирането на тегления от страна на Celsius Nexo предложи публично да изкупи портфолиото на компанията. Същевременно обаче самата Nexo изживява тежък ден, тъй като логично инвеститорите виждат опасност предвид сходният им бизнес модел. Нейният токен NEXO, който е важен за бизнес модела на компанията, загуби над 25% от стойността си в рамките на последните 24 часа, преди лего да се възстанови и да сведе спада до под 20%, които съответстват на около 450 млн. долара пазарна капитализация. За последния месец спада е над 50%, като при пика си оценката на NEXO възлизахе на над 2.2 млрд. долара. При токена на Celsius CEL обаче сривът е определено по-главоломен - с над 50% само за последния ден до нива под 20 цента за брой, като при пика им преди около година през 2021 г. те се разменят за над 8 долара.

Какво се случва и защо

Бизнес моделът на криптобанките е рисков, защото е директно свързан с волатилния пазар на криптовалутите. През последните два месеца пазарът преживя няколко поредни труса със сривове от 10-20% в цените на основните криптовалути. Това означава, че кредитите на много клиенти изведнъж се оказват без достатъчно обезпечение и те трябва да вкарат още пари или още криптоактиви, ако не искат портфейлът им да бъде разпродаден.

Същевременно проблемът при Celsius изглежда е липса на ликвидност. За да може компанията да изплаща високите си лихви, тя използва депозитите на клиентите си за отдаване на други борси, като печели от разликата в лихвените проценти. Този модел обаче работи добре предимно при по-спокойни или растящи пазари и по-зле, когато пазарът пада. В случая Celsius изглежда има проблеми, защото прекалено голяма част от активите на нейни клиенти са заключени другаде, докато пазарът пада и съответно те се опитват да ги изтеглят.

Потенциален фалит на Celsius, само седмици след като Terra и нейния стейъблкойн UST също се сринаха, би довело до още по-големи проблеми за цялостния криптопазар. Към 17 ч. българско време в понеделник Bitcoin се търгува за под 23.5 хил. долара за монета. Това е над три пъти по-ниско от най-високата си точка през миналата година и 13.6% спад за един ден, както и най-ниско ниво от края на 2020 г. Други известни криптовалути, като Ethereum, Ripple и Cardano, са надолу с между 12 и 20%.

Офертата на Nexo

На този фон българската компания в същия сектор Nexo използва случката да подчертае колко е стабилна и как нейните услуги продължават да работят безотказно. Тя дори в своеобразен PR ход предложи на Celsius да изкупи портфолиото ѝ. "Като знак на добра воля в опит да подпомогнем екосистемата на дигиталните активи в този труден момент, вчера предложихме помощ на екипа на Celsius, но тя бе отказана. Твърдо вярваме, че може да се направи много за клиентите на Celsius. Nexo е в солидна финансова позиция и е готова да придобие активи от Celsius, конкретно нейното обезпечено портфолио от заеми. В момента изготвяме оферта към Celsius, която ще комуникираме публично", пише в изявление на компанията. По-късно бе публикувано и официално предложение за изкупуване на активите на Celsius, като писмото е от швейцарското дружество на Nexo.

- Nexo (@Nexo) June 13, 2022

Самата Nexo обаче също едва ли е доволна от ситуацията. Клиенти и регулатори обичайно свързват криптобанките като компании със сходна дейност и бизнес модел и често ги групират - така например през октомври щатът Ню Йорк забрани дейността и на Nexo, и на Celsius, в един и същи ден. Потенциален срив на Celsius, която има сигурни резерви от едва 750 млн. долара, вероятно ще усили допълнително и натиска от регулаторите.

Това групиране дава отражение върху финансовото представяне на токена на Nexo, който носи същото име. Той има своето приложение, като за да достигнат клиентите до най-добрите условия по кредити и депозити, процент от портфейла им трябва да бъде в корпоративния токен. През последните седмици (и особено в последните 24 часа) цената му постоянно пада. Обичайно, за да запазят условията, клиентите трябва да обърнат още пари в NEXO токена, но низходящата му посока показва по-скоро, че потребителите вадят парите си от платформата - а най-вероятно и от целия криптопазар, защото неговата посока не е по-различна.

Това не означава, че Nexo задължително ще тръгне по пътя на Celsius - въпросът е в ликвидността и буферите на двете компании. Celsius залага на стратегия, при която огромна част от парите ѝ са другаде, за да печелят лихви. Това е печеливш подход при растящ или стабилен пазар, но не и в моменти на бурни разпродажби. Държанието на Nexo предполага по-консервативен подход, който би могъл да ѝ помогне да устои на отлива на депозити.

Българската компания и преди е преживявала шокове на криптопазара, най-известният от които е този от март 2020 г. Той доведе и до множество главоболия за криптобанката. Тогава обаче пазарът се срина изведнъж и след това започна да расте, като влезе в най-големия си възход досега. Сега сривовете от 10-20% при всички криптовалути се повтарят през няколко седмици, което поставя под стрес модела на компаниите за кредити и депозити.

Все още няма коментари
Нов коментар