Чешкият холдинг ARICOMA Group придобива "Мусала софт"

Сделката е за 100% от дяловете на българското дружество, което ще запази оперативна независимост и бранда си

Президентът на "Мусала софт" Елена Маринова основава компанията през 2000 г. заедно с Делян Лилов
Президентът на "Мусала софт" Елена Маринова основава компанията през 2000 г. заедно с Делян Лилов
Президентът на "Мусала софт" Елена Маринова основава компанията през 2000 г. заедно с Делян Лилов    ©  Велко Ангелов
Президентът на "Мусала софт" Елена Маринова основава компанията през 2000 г. заедно с Делян Лилов    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Сумата по сделката не е ясна, но финансовите резултати на "Мусала" предполагат оценка от десетки милиони евро.
  • Чешката група придобива 100% от дяловете в българската компания.
  • Самата група е собственост на KKCG на Карел Комарек, който има и миноритарен дял в ПИБ.

Чешкият технологичен холдинг ARICOMA Group придобива българската софтуерна компания "Мусала софт", съобщиха от двете страни. Сделката е за 100% от дяловете на дружеството, като сумата не е ясна, но финансовите резултати на "Мусала" предполагат оценка от десетки милиони евро. За 2021 г. "Мусала софт" отчита 46.3 млн. лв. приходи и 6.4 млн. лв. печалба, което я прави 15-ата по големина софтуерна компания в класацията К100 на "Капитал". В сектора подобни сделки обикновено оценяват фирмите на между 1.5 и 2.5 пъти годишните приходи. Заетите към края на май в българското дружество са 450 души, а освен тях компанията има още над 200 служители в офисите си в Косово и Северна Македония.

"Договорихме сделката за малко повече от половин година, но преди това пътищата ни са се пресичали с някои от мениджърите в ARICOMA, така че има предистория", коментира пред "Капитал" Елена Маринова, президент на "Мусала софт".

Самата ARICOMA включва в себе си 10 фирми с общо над 400 млн. евро приходи, близо 40 млн. евро печалба преди данъци и работи за клиенти като A1, Hyundai, Skoda, T-Mobile и други.

Групата е собственост на компанията KKCG на Карел Комарек, един от най-богатите чехи. Той стана известен в България през 2020 г., когато придоби 7.87% от капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) при увеличението му. Огромната част от акциите тогава бяха закупени от Българската банка за развитие (ББР). Комарек има и друга българска връзка - според Васил Божков той е трябвало да придобие мажоритарен дял в "Национална лотария" през 2019 г.

Нагоре към "Мусала"

"Мусала софт" е една от най-старите активни български софтуерни компании. Основана е през 2000 г. от Елена Маринова и Делян Лилов, като работи на проектна база. Групата предлага голям брой услуги, сред които разработка на софтуер, модернизация на вече съществуващи технологии, бизнес анализи, консултантски услуги и др. Маринова и Лилов са собственици на по 30% от капитала, като толкова има и оперативният директор Станислав Овчаров. Останалите 10% са собственост на Ангел Денчев, директор технологични ресурси в "Мусала".

Повечето клиенти на компанията са международни - IBM, Hewlett Packard Enterprise, Cisco, Experian, VMware, SAP, Deutsche Telekom и др., но има и български бизнес с БТК, ДСК, ДЗИ, МВР, НАП и др. "Мусала софт" организира и множество инициативи, насочени към обучението на програмисти, най-често сред ученици и студенти. Най-известната от тях е CodeIT, конкурс по информатика, който през 2022 г. се проведе за 22-а поредна година.

Българската компания ще запази бранда си, както и останалите девет дружества, собственост на ARICOMA. През последните три години ARICOMA е придобила общо четири фирми - шведските Stratiteq и Seavus, чешката KOMIX и полската Clearcode. Във всеки един от случаите компаниите продължават да са оперативно независими една от друга.

"Запазваме оперативната си свобода в следващите няколко години и това е ключов параметър и за двете страни. ARICOMA е в период на вътрешно преструктуриране, създава се ARICOMA Digital, която напълно съвпада с типа бизнес, който ние развиваме и искаме да продължим да надграждаме. "Мусала" със своите хора, клиенти и мениджъри се очаква да бъде съществена част от предстоящия органичен растеж, но ще има и нови придобивания. Стратегията в три- до петгодишен план е за бърз растеж, плавна интеграция и излизане на някоя от големите световни борси", казва Маринова.

Според нея стратегията за 2022 г. ще продължи да се изпълнява по план и целите остават същите - 20% ръст на приходите. По-рано през годината в коментар за К100 тя посочи, че основните пречки пред бизнеса са външни фактори - войната в Украйна, инфлацията, трусовете на финансовите пазари и политическата нестабилност в България и по света.

"Плановете за 2023 г. ще направим през четвъртото тримесечие. Тогава ще вземем предвид новата среда, в която сме, и потенциала, който тя ни дава. Ако има корекции, те със сигурност ще са нагоре", добавя Маринова.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........

    Браво на Мусала софт! Поредна валидация на сектора, след скорошното придобиване на Motion Software.

    Нередност?
  • 2
    jij1442586092474639 avatar :-P
    James Ludovic
    • + 3

    Навремето, може би около 2001-2002 ходих на интервю в тази компания и това беше единственото място на което ме помолиха да си събуя обувките :). Работеха в апартамент (даже не помня къде в София). Не се харесахме (може би те не ме харесаха, може би аз, не помня). Ама с това със събуването на обувките ми остана спомен.

    Горното го пиша просто защото е интересен спомен, нищо негативно. Доста път са извървяли от тогава. Евала!

    Нередност?
Нов коментар