🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Украинската IT компания Sigma Software отваря офис в София

През юни дружеството откри свой център и в Бургас заради служителите си, избягали от войната

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украинската софтуерна компания Sigma Software отваря офис в София с целта да наеме поне 50 души в рамките на една година. Центърът е втори за компанията в страната, след като през юни беше открит такъв и в Бургас. Целта тогава обаче бе по-скоро да създаде място за работа на служителите на компанията, избягали от войната в Украйна след нахлуването на Русия през февруари, докато софийският офис ще бъде по-класическо разширение. Българските центрове ще бъдат управлявани от Николай Пенев.

Пред "Капитал" Ирина Шимко, директор развитие в Sigma Software, коментира, че разширението към България е било в плановете на компанията и преди войната, но бойните действия са ускорили процеса.

"Първият ни офис се появи заради хора, избягали от войната. За нас беше важно те да могат да продължат да живеят живота си, дори и от Бургас, а не от Украйна", казва Шимко. "После разгледахме самия пазар и видяхме, че тук можем да намерим добри специалисти и има добре развита IT инфраструктура."

В момента в бургаския офис на компанията работят 15 души. Шимко добавя, че целта е в София да бъдат наети 50 души в рамките на една година, но са взети предвид и ограниченията на пазар на труда. "Бихме стигнали и до 200 души, ако ги има."

Ще търсим кадри, но и ще си създадем свои

Стратегията на Sigma Software е разделена на две: първата е да търси вече изградени специалисти, които да искат да работят по проектите на компанията. Вторият е да си създаде сама кадри, като взима такива на по-ниско ниво и ги вкарва в проекти, за да натрупат опит. Според Шимко основна причина компанията да се насочи към София са университетите с технически специалности, с които Sigma Software ще иска да работи.

Общо Sigma Software има над 2000 служители по целия свят. Формално компанията е регистрирана в Швеция, но всички съоснователи са украинци. Най-голям брой центрове компанията има в Украйна, а има локации и в Полша, Чехия, Австрия, Швеция, Португалия, Великобритания, Канада САЩ, Мексико, Колумбия, Аржентина, ОАЕ, Израел, Малайзия и Австралия. Sigma Software работи на проектна база за клиенти, като предлага различни видове IT услуги и решения за индустрии, като автомобилния сектор, банкиране, телекоми, здравеопазване и др.

Ирина Шимко казва, че работата на компанията не е била нарушена от войната, като "в рамките на 4 дни 95% от хората ни бяха на линия. Веднага започнахме да помагаме на правителството и на различни организации в страната."

Все още няма коментари
Нов коментар