🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Украинската софтуерна компания AcademyOcean отваря офис в България

Компанията ще търси и български клиенти за платформата си за корпоративни обучения

Владимир Поло, основател на AcademyOcean
Владимир Поло, основател на AcademyOcean
Владимир Поло, основател на AcademyOcean    ©  AcademyOcean
Владимир Поло, основател на AcademyOcean    ©  AcademyOcean
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украинската софтуерна компания AcademyOcean, която разработва платформа за корпоративни обучения, отваря офис в България. Тя вече е наела първите си хора в София, като целта на разширението не е само по отношение на екипа, но и в посока търсене на клиенти за платформата.

AcademyOcean е основана през 2017 г. от Владимир Поло. "Искахме да създадем академия за самия наш екип, но се оказа, че сме създали нещо, което и други компании могат да използват - умна система за корпоративни обучения - все едно да си направиш своя собствена Coursera или Udemy за служителите или клиентите си. Днес платформата ни се използва в компании от 30 страни", коментира пред "Капитал" Поло.

Продуктът на AcademyOcean работи като облачен софтуер на абонаментен план, като плановете варират между около 200 и 2800 долара на месец, в зависимост от различните функции. Клиентите са основно бизнеси от софтуерната сфера, банкиране, здравеопазване, търговия, производство и др. AcademyOcean залага на персонализацията за всеки като конкурентно предимство.

"Повечето ни клиенти са бизнеси, които трябва постоянно да тренират служители, клиенти или партньори", казва Поло и добавя, че абонатите на компанията са стотици, а служителите - 25, "повечето от които са от Украйна, макар някои от тях в момента да не са тук заради войната". В момента целият екип на компанията работи отдалечено заради войната, а преди нея е била базирана в Одеса, където живее и Поло.

"Зависи от пазара"

Украинският стартъп вече е наел първите си двама души в България, като те работят отдалечено, но според Поло ще бъде отворен и физически офис в София. Целта на първите служители ще бъде да "разузнаят" пазара, след което ще бъде взето и решение колко хора и в какви роли са нужни. В разговора си с "Капитал" Поло посочи, че се търсят специалисти, които да се занимават с продажби и разработка на софтуер.

Според Поло България може да бъде използвана като място за продажби към европейския пазар, но поне засега фокусът ще бъде само страната, за да може да бъде направена оценка за размера на сектора тук и доколко компаниите са склонни да ползват подобен продукт. От тук украинската компания ще може да се запознае и с румънските и гръцките пазари.

"Размерът на българския екип ще зависи от пазара. Нямаме решено предварително число - може да са 5, 10, 20 души, стига да има смисъл. Зависи от това колко компании в България са готови да използват такъв софтуер. В Украйна например, когато започнахме преди пет години, някои от сегашните ни клиенти не разбираха продукта, защото можеха да напишат инструкции за клиенти и служители на Word документ. След години обаче се върнаха, защото разбираха колко сложни са корпоративните обучения", добавя Поло.

AcademyOcean има и друга връзка с България - тя е част от групата Netpeak, в която влизат общо 10 компании с насоченост дигитален маркетинг и услуги, и е вече присъстваща тук. Netpeak не е компания майка, а само група от партньорски компании от Украйна.

AcademyOcean е третата украинска компания, която влиза в България след началото на руската инвазия през февруари. Преди това същото направиха и Beetroot (която формално е шведска, но на практика е базирана в Украйна) с придобиването на българската "Саут гейт тек", както и Sigma Software, която първо отвори офис в Бургас заради избягали от войната, а впоследствие и такъв в София.

Все още няма коментари
Нов коментар