🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Покритието с високоскоростен интернет в България е над средното за ЕС (инфографика)

Интернет връзката в страната е приемлива и в слабонаселените райони, за разлика от голяма част от континента

Дори в най-развитите икономики на континента липсата на бърз интернет продължава да създава сериозно цифрово разделение
Дори в най-развитите икономики на континента липсата на бърз интернет продължава да създава сериозно цифрово разделение
Дори в най-развитите икономики на континента липсата на бърз интернет продължава да създава сериозно цифрово разделение    ©  Shutterstock
Дори в най-развитите икономики на континента липсата на бърз интернет продължава да създава сериозно цифрово разделение    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • В ЕС 70% от домовете разполагат с високоскоростна интернет връзка, през 2013 г такава са имали едва 16%.
  • В селските и слабо населени райони процентът пада до 37%.
  • Малта, Люксембург, Дания и Испания са лидери , а България е малко след тях.

Достъпът до високоскоростен интернет в България се подобрява значително през последните години, като 84.7% от територията на страната през 2021 г. е разполагала с оптични кабели. За сравнение, през 2013 г. подобно покритие са имали едва 22.9% от населените места у нас, сочат данни на Евростат. Въпреки това високоскоростното широколентово покритие остава 61% в слабо населените райони - предимно селски райони с до 100 жители на квадратен километър.

Данните за България са по-добри от тези за много други части на континента, макар покритието в останалата част на Европа също да се подобрява значително за периода. През 2013 г. само жителите на 16% от територията са имали достъп до високоскоростен интернет, докато през 2021 г. това е валидно за 70% от потреблението. Въпреки това средните резултати са по-ниски от тези на България, а с малко изключения.

Най-добре сред държавите членки се представят Малта. Островната държава с население от малко над 500 000 души, води класацията със 100% високоскоростно покритие на територията си. Това, разбира се, едва ли е толкова трудно предвид площта й. Следваща в класацията е друга минидържава - Люксембург (96%), за която осигуряването на окабеляване за високоскоростен интернет също не е твърде сложна мисия. Следват ги Дания и Испания с 95% и 94%, а България е на пето място. В другия край на класацията за 2021 г. се нарежда южната ни съседка Гърция, в която едва 20% от домовете имат достъп до бърз интернет.

Селски връзки

Данните на Евростат показват, че при селските и по-ниско населените региони също се наблюдава увеличение от над девет пъти на покритието с високоскоростен интернет - от 4% през 2013 г. на 37% през 2021 г. за целия ЕС. В България през 2013 г. едва 0.2% от слабо населените области са имали достъп до оптичен интернет, а през 2021 г. вече са 61%.

Географското положение, площта и процентът слабо населени региони могат да направят инсталирането и изпълнението на подобни услуги скъпо и неефективно за доставчиците. Дори в едни от най-развитите икономики на континента тази липса на достъп до интернет продължава да създава сериозно цифрово разделение.

Качеството на достъп до световната мрежа може също да варира в рамките на отделните държави в зависимост от броя на населението в различните области.

Данните показват, че нито един дом в селските райони на Гърция например няма високоскоростна интернет връзка. В Чехия само 7% от тях разполагат с подобна връзка през 2021 г. За Финландия тази цифра е 12%.

За разлика от това, всички селски домове в Малта имат високоскоростен достъп до интернет, установяват данните.

По-бързи до 2030 г.

Според плановете на Европейската комисия до края на 2030 г. всички домове в ЕС трябва да разполагат с т.нар. гигабитова свързаност. Това са ултрабързи интернет връзки, които теглят данни с един гигабит (1000 мегабита) в секунда.

Това е до 100 пъти по-бързо от типичните скорости на теглене в домашен интернет. Гигабитова интернет връзка може да ви позволи да изтеглите 100 снимки за три секунди или да изтеглите филм с висока разделителна способност за седем секунди.

Все още няма коментари
Нов коментар