🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

VMware дари 1.5 млн. долара на българския институт INSAIT

Парите ще бъдат инвестирани в привличането на преподаватели и докторанти в сферата на високите технологии

Мартин Вечев по време на откриването на INSAIT през април
Мартин Вечев по време на откриването на INSAIT през април
Мартин Вечев по време на откриването на INSAIT през април    ©  Надежда Чипева
Мартин Вечев по време на откриването на INSAIT през април    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската софтуерна компания VMware обяви, че ще дари грант от 1.5 млн. долара на българския технологичен институт INSAIT, който се занимава основно с развитието на изследователска дейност в сферата на изкуствения интелект. INSAIT бе обявен официално през април, като началното финансиране е общо 200 млн. лв., които идват от държавата, наред с компании като SiteGround, Google, Amazon и частни дарители.

Институтът е основан от Мартин Вечев, който освен идеолог на INSAIT е и негов ръководител. Вечев, който е преподавател в техническия университет ETH Zurich, привлече и ETH, и друг голям швейцарски технически университет - EPFL в Лозана, като партньори на инициативата. Формално INSAIT започва изследователска и академична дейност през тази есен.

"Дарението от VMWare е изключително важно за развитието на изследвания извън сферата на изкуствения интелект, като например информационната сигурност, системи, мрежи и други, които са от стратегическо значение за INSAIT и въобще за извеждането на българската екосистема до едно наистина световно технологично ниво. Разбира се, това е и изключителен вот на доверие към INSAIT и ние ще направим всичко възможно, за да го оправдаем", коментира пред "Капитал" Мартин Вечев.

В търсене на преподаватели и докторанти

VMware подкрепя института чрез фонда си за академични партньорства и научни разработки (VMware University Research Fund), като според компанията парите ще бъдат инвестирани в привличане на учени и изследователи, които да преподават в INSAIT. Друга цел на дарението е привличането на докторанти в сферите на компютърните науки, системното инженерство, киберсигурността, изкуствения интелект и др.

"С тази инвестиция ние затвърждаваме своя ангажимент към развитието на таланта в Централна и Източна Европа и изграждането на устойчива среда за научно-изследователска дейност и нови технологии", коментира в изявление на компанията Диана Стефанова, вицепрезидент по регионалната стратегия за развитие на VMware.

Стефанова отговаря и за българския офис на компанията. Българското дружество "ВиЕмУеър България" е най-голямата софтуерна компания по приходи в страната според класацията на "Капитал" К100. За 2021 г. приходите на дружеството са 260.4 млн. лв., а печалбата - 16.3 млн. лв. Броят на служителите към средата на 2022 г. са 1730.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-|
    xyha

    Имали бол пари , дали , дано да се развива .

    Нередност?
Нов коментар