🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

INSAIT започва проекти с Amazon Web Services от 2024 г.

Онлайн гигантът дари 1 млн. долара на института, 100 млн. лв. са планирани и от новия бюджет

INSAIT e 20-годишната мечта на проф. Мартин Вечев да създаде български технологичен институт, който да привлича най-способните световни учени
INSAIT e 20-годишната мечта на проф. Мартин Вечев да създаде български технологичен институт, който да привлича най-способните световни учени
INSAIT e 20-годишната мечта на проф. Мартин Вечев да създаде български технологичен институт, който да привлича най-способните световни учени    ©  Цветелина Белутова
INSAIT e 20-годишната мечта на проф. Мартин Вечев да създаде български технологичен институт, който да привлича най-способните световни учени    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският технологичен институт INSAIT получи дарение от 1 млн. долара от Amazon Web Services (AWS). Средствата ще бъдат използвани за изследвания в областта на формалните методи (такива с математически подход) и ще отидат за заплати за изследователи и стипендии за докторанти и студенти в института. От догодина започва и стратегическо партньорство между изследователи и инженерите на INSAIT и AWS в областта на формалните методи, обяви пред "Капитал" основателят на института проф. Мартин Вечев.

Формалните методи са от стратегическо значение за AWS, като онлайн гигантът ги интегрира в редица свои продукти, сред които и облачни решения за сигурност.

"Това е важна стъпка за нас, защото формалните методи са основополагаща сфера в информатиката и с нарастващо практическо значение в широк спектър от области, включително информационна сигурност, надежден изкуствен интелект, роботика и много други. Финансовата помощ ще ни позволи да разширим областта на изследванията си в тази сфера", обяви в официалното съобщение на института Вечев.

INSAIT беше открит през пролетта на 2022 г. като изследователски институт към СУ "Св. Климент Охридски" в партньорство с водещите швейцарски политехники ETH Zurich и EPFL, които гарантират качеството на научната работа в него и на обучението.

Сегашното не е първото дарение от Amazon. При откриването на института беше обявено, че компанията дава 3.75 млн. долара. Още 3 млн. долара дойдоха от Google, 285 000 долара - от DeepMind, а VMware отпусна 1.5 млн. долара. Българската технологична компания SiteGround дари 6.5 млн. евро, предвидени за привличането на трима водещи преподаватели, а още 600 000 евро са от български предприемачи.

Държавата се включи с най-голямата финансова подкрепа - 170 млн. лв., като тогава беше обявено, че ще отпуска по 17 млн. лв. на година за период от десет години. В новия бюджет, който трябва да бъде гласуван тази седмица в парламента на второ четене, са предвидени 100 млн. лв. за INSAIT.

"Радваме се да подкрепим INSAIT и да помогнем с привличането на професори в тази област. Институтът е вдъхновяваща инициатива и ние очакваме да установим по-тесни изследователски връзки и механизми за сътрудничество със студенти и преподаватели от него", казва в съобщението за дарението вицепрезидентът на Amazon Web Services Байрън Кук.

В началото на декември INSAIT стана един от 50-те основателя на глобалния AI съюз заедно с организации и компании като CERN, NASA, Oracle, Intel и други. Той е създаден от IBM и Meta, като основната му цел е да подпомогне сътрудничеството, споделянето на опит и информация и управление на риска в разработката на технологии, използващи изкуствен интелект.

INSAIT завърши началния си етап на развитие

Проф. Мартин Вечев, основател на INSAIT

За какви изследователски програми ще бъдат използвани новите средства от Amazon?

За привличане на топ професори и студенти от цял свят в сферата на автоматичните формални методи в INSAIT. Tези методи се използват милиони пъти на ден за осигуряване на сигурността на облака на AWS. Това е една от най-важните и фундаментални сфери в информатиката с редица приложения и INSAIT със сигурност ще я развива.

Какво ще включва стратегическото партньорство между изследователите на INSAIT и инженерите на Amazon Web Services и кога очаквате да започне то?

Общи проекти в описаната сфера. Това ще започне през 2024 г. В AWS работят редица изследователи и инженери във формалните методи, с много от които сме работили преди, и има много пресечни точки.

На какъв етап от вашата визия е развитието на института?

INSAIT току що завърши началният си етап на развитие и изпълни всичките обещания, които направи през април 2022 г. на откриването. INSAIT накара много хора във и извън България да вярват, че нещата могат да се случат. INSAIT постави България на световната карта на технологиите и стана визитна картичка на държавата много по-бързо от очакването и както не беше правено никога досега. Оттук нататък INSAIT ще се разраства в редица стратегически сфери и ще продължи да изпълнява мисията си: да стане един от най-силните институти в света и да продължи да налага факта, че България може да бъде технологичен лидер, не само технологичен участник или наблюдател.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар