Докторантската програма на INSAIT в София започва със стипендия от 36 000 евро

Обучението ще бъде под ръководството на професори от водещи университети като MIT, ETH ZUrich, Carnegie Mellon и др.

Професор Мартин Вечев откри института в началото на април
Професор Мартин Вечев откри института в началото на април
Професор Мартин Вечев откри института в началото на април    ©  Надежда Чипева
Професор Мартин Вечев откри института в началото на април    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новооткритият в София Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) обяви началото на докторската си програма. Обучението ще предлага условия, конкурентни на водещите световни университети и така иска да задържи българските студенти тук..

Стипендиите са 36 000 евро на година, а програмата ще бъде под ръководството на водещи професори и преподаватели от университети като Масачузетският технологичен институт (MIT), Carnegie Mellon (CMU), ETH Цюрих, Yale и др. Очакванията са първите докторанти да започнат още през есента.

Програмата на английски език ще е с продължителност до пет години, като в нея могат да кандидатстват студенти, които имат (или да са в процес на получаване на) бакалавърска или магистърска степен в следните области: компютърни науки, информатика, физика, математика или електронно инженерство. Стипендии дават и компании като DeepMind (изследователското подразделение на Google) и Amazon Web Services, а техни експерти ще участват в докторантската програма и като ръководители на студентите. На сайта на института вече е качена форма за кандидатстване за докторантската програма.

"Очакваме в рамките на две години преподавателите и студентите на INSAIT да публикуват статии в най-елитните научни световни конференции, като по този начин започнат да градят статута на България в тази сфера", обяви пред "Капитал" Мартин Вечев, идеолог на INSAIT и професор в ETH Zurich. Той ще бъде един от ръководителите на докторантската програма.

Програмата на INSAIT ще е структурирана по подобие на водещите учебни заведения, а студентите ще участват в обменни програми с университетите на своите ръководители. Целта е българските таланти да изберат да останат тук и да получат образование на световно ниво, както и тези в чужбина да бъдат убедени да се върнат.

Институтът е дългогодишна идея на Мартин Вечев, който искал да създаде университет на световно ниво в родината си. INSAIT e в партньорство с водещите швейцарски политехники ETH Zurich и EPFL и е структуриран като специално звено към Софийския университет "Св. Климент Охридски", като ще се занимава с изследователска, научна и преподавателска дейност. Финансирането за следващите години е осигурено от българската държава, гиганти като Google, Amazon Web Services и DeepMind, българската компания SiteGround и предприемачи и инвеститори. Правителството отпуска 170 млн. лв. за десет години - по 17 млн. лв. на година. Средствата са от бюджета на Министерството на образованието и науката.

Областите

Първоначалният списък от изследователски области включва: машинно самообучение, компютърно зрение, обработка на естествен език, езици за програмиране, верификация, компютърни системи, компютърна архитектура, информационна сигурност, теория и алгоритми.
Все още няма коментари
Нов коментар