Илън Мъск е готов да купи Twitter на първоначално договорената цена от 44 млрд. долара

Делото, с което Twitter иска да принуди милиардера да завърши сделката, трябваше да започне на 17 октомври

Aкциите на Twitter рязко се повишиха след новината, като затвориха с 22% ръст във вторник до 52 долара
Aкциите на Twitter рязко се повишиха след новината, като затвориха с 22% ръст във вторник до 52 долара
Aкциите на Twitter рязко се повишиха след новината, като затвориха с 22% ръст във вторник до 52 долара    ©  Shutterstock
Aкциите на Twitter рязко се повишиха след новината, като затвориха с 22% ръст във вторник до 52 долара    ©  Shutterstock

Илън Мъск предложи да купи Twitter на първоначално договорената цена от 44 млрд. долара, с което може да сложи край на една от най-шумните корпоративни съдебни битки от десетилетия, още преди тя да е започнала по същество. В понеделник вечерта изпълнителният директор на Tesla е изпратил писмо до Twitter с предложение за затваряне на сделката, съобщават световните медии. Първоначално през април милиардерът договори придобиването на социалната мрежа, но през юли се отказа заради съмнения, че платформата има много повече фалшиви акаунти, отколкото тя оповестява. Сега Мъск отново обръща решението си на 180 градуса по-малко от две седмици преди планираното начало на делото, което Twitter заведе, настоявайки за принудително изпълнение.

Според регулаторни документи, цитирани от Financial Times, адвокатите на Мъск са заявили в писмото, че предприемачът възнамерява да извърши сделката на 54.20 долара на акция, каквато беше първоначално договорената цена. Това ще се случи след получаване на необходимото дългово финансиране и при условие, че делото бъде спряно или отложено. Говорител на Twitter потвърди, че такова писмо е получено, и заяви, че "намерението на компанията е да приключи транзакцията при 54.20 на акция", без да уточнява дали предложението ще бъде прието. Според запознати от Twitter се опасяват, че целта на Мъск може да е единствено да отложи процеса.

Страните са провели извънредно изслушване чрез Zoom рано във вторник със съдия Катлийн Маккормик, твърдят източници на FT. Twitter настоява за защита от съда като например заповед за предоставяне на гаранции за времето и сигурността на завършването на сделката, а детайлите по подобен механизъм сега се обсъждат. Инвеститорите, изглежда, са приели сериозно офертата и акциите на Twitter се повишиха рязко след новината, като затвориха с 22% ръст във вторник до 52 долара.

Повечето анализатори смятаха, че за Мъск би било почти невъзможно да се откаже от споразумението. В исторически план за купувачите е изключително трудно да излязат от сделка, освен ако няма големи нарушения на споразумението. Мъск вероятно е разбрал, че по-всяка вероятност ще трябва да завърши придобиването, казват пред Reuters специалисти по право.

Мъск вече е продал акции на Tesla на стойност 15.4 млрд. долара, откакто се съгласи да купи Twitter, а банки, сред които Morgan Stanley, Bank of America, Mitsubishi UFJ Financial Group и Barclays, са се ангажирали да предоставят дългово финансиране за 12.5 млрд. долара. Те вероятно ще загубят стотици милиони долари от сделката, тъй като ще им бъде трудно да продадат дълга предвид спада на пазарите в последно време. Въпреки това банките са се съгласили да осигурят финансирането, независимо дали могат да продадат заемите, и рискуват дълги съдебни битки, ако се откажат.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lgrozeva avatar :-|
    Лили

    Туитър минаха от CEO управляващо две компании, на такова управляващо три. Тоя борд на директорите е мечта направо.

    Нередност?
Нов коментар