Китайските компании за оборудване за чипове се опитват да спечелят от контрола върху износа в САЩ

Анализатори прогнозират, че ръстът на покупките ще е краткотраен

Общите инвестиции на Китай в инструменти за производство на чипове се очаква да намалеят.
Общите инвестиции на Китай в инструменти за производство на чипове се очаква да намалеят.
Общите инвестиции на Китай в инструменти за производство на чипове се очаква да намалеят.    ©  Reuters
Общите инвестиции на Китай в инструменти за производство на чипове се очаква да намалеят.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Китайските производители на оборудване за производство на полупроводници се очаква да се възползват от ръста на местните поръчки, след като в началото на октомври САЩ ограничи износа за китайски фирми. Анализаторите обаче предупреждават, че тази тенденция може да бъде краткотрайна. Откакто САЩ въведоха ограниченията за износ на оборудване YMTC, най-големият китайски производител на чипове за памет обяви поне 20 търга за широк спектър от оборудване за производство на чипове.

"Настоящата стратегия е, че ако има работещо вътрешно оборудване за производство на полупроводници, въпреки че доставчиците се нуждаят от помощ, ние ще купуваме от китайски компании. Ако няма, пазаруваме от неамерикански доставчици, предимно японски", каза старши инженер от YMTC, цитиран от Financial Times. "Предвиждам, че повечето от поръчките ще се окажат в ръцете на местни доставчици, които ще дадат приоритет на клиенти като нас, но все още има доста бройки извън техните възможности".

Проблеми с разширяването

Загубата на достъп до някои незаменими американски части също така е спряло повечето проекти за изграждане на производствени мощности, които са важна дейност на местните производители на оборудване. Според проучване на Sanford C. Bernstein приходите от оборудване за полупроводници в Китай са се утроили между 2018 г. и 2021 г. благодарение на агресивното разширение на местните компании. Инвестиционната група изчислява, че едва 15% от търсенето на оборудване от страна на китайските производители на чипове е било покрито от местни доставчици тази година, което е далеч от целта на правителството от 30%. Според анализатори на фирмата контролът върху износа ще забави още повече този сектор.

Според трима души, запознати със ситуацията, макар YMTC да не е отменила или отложила вече направени поръчки за оборудване, плановете на компанията за разширяване са спрени. Според един източник CXMT, по-малък конкурент на YMTC, също е спряла някои планове за разширяване, съобщава Financial Times.

Анализаторите на Jefferies прогнозират, че това нарушаване на плановете за капиталови разходи на китайските производители, особено на чипове за памет, ще доведе до драстичен спад в търсенето на оборудване за производство на полупроводници през следващите няколко години. YMTC и CXMT би трябвало да разполагат с достатъчно оборудване, за да изпълнят плановете си за разширяване през следващата година, но "ако нямат достъп до модерно оборудване от САЩ и не могат да намерят достатъчно добри алтернативи от японски или европейски доставчици, вероятно ще трябва да спрат изцяло разширяването", пише в изследователска бележка анализаторът на Jefferies Ник Ченг.

В резултат на това общите инвестиции на Китай в инструменти за производство на чипове ще намалеят от прогнозираните от анализатора 26 млрд. долара до 18 млрд. долара през 2024 г. и от 24 млрд. до 16 млрд. през 2025 г. Това би струвало на Micro-Fabrication Equipment, един от най-големите китайски производители на оборудване за чипове, една четвърт от прогнозираните от Jefferies приходи за 2025 г., а техния конкурент ACM Research ще загуби близо 20% от предвижданите постъпления за същата година, се казва още в прогнозата.