🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ограниченията за китайските чипове ще бъдат платени от потребителите

Китай отговаря за почти 20% от общото производство, което ще се отрази и на западните компании

Санкциите на САЩ срещу китайските производители на чипове ще разрушат техните приходи и печалби, но ще увеличат разходите за крайните потребители
Санкциите на САЩ срещу китайските производители на чипове ще разрушат техните приходи и печалби, но ще увеличат разходите за крайните потребители
Санкциите на САЩ срещу китайските производители на чипове ще разрушат техните приходи и печалби, но ще увеличат разходите за крайните потребители    ©  Reuters
Санкциите на САЩ срещу китайските производители на чипове ще разрушат техните приходи и печалби, но ще увеличат разходите за крайните потребители    ©  Reuters
Темата накратко
  • Санкциите целят да парализират китайската индустрия, като я принудят да работи с технология, годна за чипове от много долен клас.
  • Двата най-големи китайски производителя ще усетят рязък спад в приходите и печалбите.
  • Китай не може да замени вече забранената технология сам, защото разработката й отнема десетилетия.

В началото на септември САЩ обявиха нови мерки, според които местни компании нямат право да изнасят за Китай технология, която е свързана с производството на чипове. Целта на това решение е да се забави технологичният напредък на азиатската страна, като полупроводниците са ключова част от почти всяка нова технология.

Усъвършенстваните чипове и фабриките, които ги произвеждат, се превърнаха в заместител на оръжията и армиите в противопоставянето между Изтока и Запада. Те са критичен компонент на съвременния ни живот, като намират приложение в мобилните устройства, електрическите автомобили и игралните конзоли. Те също така са в основата на технологиите от следващо поколение от самоуправляващите се автомобили и 5G интернет до облачните услуги и изкуствения интелект. Всяка страна без стабилен достъп до големи количества от тези чипове рискува да изостане технологично. Точно това е и голямата цел на САЩ - гарантиране на технологично преимущество пред най-големия икономически противник.

Цената на това ще бъде платена както от вече ограничените компании, така и от потребителите, които ще трябва да поемат част от по-високите разходи.

Какво точно спират американците

Според новите правила американски компании в сектора на полупроводници не могат да доставят и работят с китайските си колеги, без да има специално издаден за това лиценз. Това реално не е първия подобен пакет, като още по времето на бившия президент Доналд Тръмп бяха взети подобни мерки. Тогава пакетът целеше поддържането на технологична разлика от две поколения, което се равнява на около четири години. Това означава, че реално забраните са се променяли с течението на времето и вече остаряла технология става достъпна за китайските производители.

Пакетът на президента Джо Байдън обаче е доста по-суров. Той де факто забранява достъпа на китайски компании до технологията, която е нужна за производството на най-модерните чипове, които са с големина от 3 до 14 нанометра (nm). Полупроводниците се разделят именно по големина, защото това е сигурен признак за възможностите им. Големината им се определя от разстоянието между различните транзистори. Колкото по-малко е пространството между тях, толкова повече могат да бъдат събрани върху една платка и следователно възможностите се покачват.

Полупроводниците, обозначени като използващи 7nm и по-малки, са ключови за най-новите потребителски продукти. Телефоните на Apple iPhone, лаптопите MacBook и Samsung Galaxy използват 5 nm чипове, Sony Playstation използват 6 nm.

Само две страни - Тайван и Южна Корея, разполагат с авангардни технологии за производството на тези чипове от висок клас. В резултат на това те държат около половината от световния пазар на полупроводници. Останалата част се състои предимно от по-стари, така наречените наследени чипове. САЩ държат 12% от световния пазар на чипове, но местните компании не са в състояние да произвеждат чипове от висок клас в големи мащаби. Силата на САЩ обаче е в производството на машините и технологията, която се използва за произвеждането на тези авангардни полупроводници.

Три от най-големите компании, които се занимават с производството на подобна техника са американски - Lam Research, KLA и Applied Materials. Те използват метод, който се нарича екстремна ултравиолетова или EUV литография, като тя е все още недостъпна за китайските компании. Базираните в САЩ компании са започнали процеса по разработка на EUV литография преди около 15 години, а резултатите идват едва сега.

"Наистина чудодейна технология, едно от най-сложните неща, които хората някога са правили", казва Борис Мурман, професор по инженерство в Станфордския университет и експерт по дизайн на чипове и машинно обучение, относно EUV. "Китай направи много голяма стратегическа грешка, като не започна тези разработки по-рано. Изоставането във времето, което имат, е огромнo", добавя той пред Financial Times. Според експерти новите мерки на САЩ ще оставят Китай в позиция, в която страната и местните производители изостават с поне десетилетие от западните си конкуренти.

Кои ще са най-големите губещи

Незабавното въздействие ще се усети най-силно при китайските производители на чипове. Приходите на двата най-големи, Semiconductor Manufacturing International Corporation и Yangtze Memory Technologies Corp, ще пострадат сериозно в близкото бъдеще.

"За Yangtze Memory въздействието е много значително. Ограниченията означават пълна промяна в траекторията на бъдещите приходи", казва Марк Ли, анализатор на полупроводници в Bernstein в Хонконг. Ефектите вече си личат - Apple спря плановете си да използва чиповете на Yangtze в своите продукти миналия месец, като китайската компания работеше в тази посока през последните няколко години.

Въздействието от втори ред ще бъде усетено от много по-широка група китайски технологични компании. Американският производител на чипове за изкуствен интелект (AI) Nvidia е единствената движеща сила зад бързия напредък на Китай в технологиите за AI от години насам. Неговият чип за ускоряване на AI, който е вид графичен процесор, е от решаващо значение за обучение на AI алгоритми, като им доставя огромни количества данни. Китай не може да ги направи сам, като разработката на подобна технология би отнела десетки години. Nvidia е източник на почти цялото количество, което се доставя до Пекин. Алтернативите на Nvidia са все американски компании, което отново не върши работа за Yangtze и Semiconductor Manufacturing International Corporation.

Друг сегмент, който сериозно ще усети последствията от решението на Вашингтон, са крайните потребители. Секторът на полупроводници е ключов за развитието на всяка напреднала страна, което е и причината китайското правителство да го субсидира изключително сериозно през последните години. Това е и причината местните производители да намираха клиенти за продуктите си толкова лесно - големите субсидии означават по-малки производствени разходи, което от своя страна означава по-ниска крайна цена.

Официалните суми, които производителите са получили от правителството в Пекин, са поне 100 млрд. долара, изчислява Financial Times. Шансът финансовата подкрепа да спре е минимален, но въпреки това се очаква цената на чиповете от по-старо поколение, които Китай ще продължава да произвежда, да се покачи сериозно. Тези по-стари полупроводници се използват дори по-широко, отколкото по-новите такива. Една кола например се нуждае от около 200 чипа, като едва два от тях трябва да са от модерните такива.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    amerikanbastard avatar :-P
    amerikanbastard

    Китай не може да замени вече забранената технология сам, защото разработката й отнема десетилетия.

    Смешни са мокрите американски мечти!

    Нередност?
Нов коментар