🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Представянето на Starlink в Украйна разпали нова космическа надпревара

Забравете за Луната и погледнете към ниската околоземна орбита

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Факт е - ние сме в космическа надпревара." Това каза Бил Нелсън, шефът на НАСА, на 1 януари. Ако Китай успее да кацне на Луната, преди САЩ да се върнат там, предупреди той, Пекин може да заграби лунните ресурси за себе си и дори да каже на Америка: "Пазете се, ние сме тук, това е наша територия."

Нелсън е прав да предвижда космическа надпревара, но неправилно се фокусира върху Луната. Тя има символична стойност, но няма полезни ресурси, които да не могат да бъдат получени много по-лесно на Земята. Задаващата се космическа надпревара беше предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна. Случва се по-близо до Земята. И е битка, която Америка, до голяма степен благодарение на една компания, печели.

Компанията е SpaceX. Основана от Илън Мъск, за да позволи колонизирането на Марс, тя прави много евтини ракети за многократна употреба, чиито първи части се връщат от горните слоеве на атмосферата, кацайки грациозно на опашките си. Те направиха фирмата космическа суперсила: в момента SpaceX извежда повече спътници в орбита, отколкото всички други компании и държави, взети заедно.

От 2019 г. компанията използва този капацитет за изграждане на Starlink, "мегасъзвездие" от сателити, предназначени да излъчват интернет до места, недостъпни за конвенционалната широколентова връзка. За три години SpaceX изстреля около 3500 сателита Starlink, приблизително половината от общия брой активни сателити в орбита днес. Планира да пусне до 40 000.

Насочена към потребителите

Starlink е насочен към потребителите. Но в началото на войната правителството на Украйна поиска от SpaceX да изпрати малки, преносими чинии, които позволяват на потребителите да се свързват с мрежата. Оттогава това стана жизненоважно за украинските военни. Войниците ги използват за комуникация, идентифициране на цели и качване на кадри за PR цели. Сателитният интернет не е нова идея, дори във военна зона. Но Starlink представлява стъпаловидна промяна по два начина. Единият е големият капацитет, който предлага. Преди него сателитните връзки бяха до голяма степен запазени за старши офицери, щабове и пилоти на дронове, като по-голямата част от комуникацията на по-ниско ниво се управляваше от радиото. Starlink означава, че войските на първа линия могат да разпространяват видео, изображения и съобщения в реално време, дори когато напредват извън обсега на мобилните мрежи. Това осигурява вид тактическа ловкост, жизненоважна за съвременната война.

Устойчиви на хакерска атака

Второто е неговата устойчивост на атака. Досега Starlink е оцелявал при опити за блокиране или хакване. Русия заяви, че използването му в Украйна го прави законна военна цел. Но докато традиционните сателитни мрежи, съставени от малък брой големи, сложни сателити, са уязвими от противосателитни ракети, Starlink не е. Броят на сателитите и скоростта, с която SpaceX може да ги замени, правят опитите да го свалят безполезни. Компанията стартира средно около един сателит седмично през 2022 г. и очаква да работи още по-бързо тази година.

Разчитането на причудлив магнат като Мъск за жизненоважна инфраструктура има своите недостатъци. Мъск се оплака от разходите за използването на Starlink от Украйна, които според него възлизат на около 100 млн. долара. Той отстъпи след обратна реакция, но със сигурност беше прав. Благотворителността не е начин да се води война: никой не очаква Lockheed Martin да дари ракети. По-добре е американското правителство да покрие разходите, както прави с друга военна помощ.

През октомври избухна спор с правителството на Украйна, когато Мъск предложи мирен план, който включваше това Русия да задържи Крим, който анексира през 2014 г. Въпреки че отношенията бяха поправени (поне публично), SpaceX все още не позволява на Украйна да използва неговата система за извършване на атаки в окупирана територия или в самата Русия.

Но като цяло системата се представя добре. През 2022 г. SpaceX представи Starshield, подразделение, чиято цел е да адаптира Starlink за правителствени и военни клиенти. (Американските въоръжени сили експериментираха със Starlink още преди руската инвазия.) Приятелите и съперниците на Америка също взеха това под внимание. Както при GPS, който се оказа толкова полезен, че много други страни решиха, че трябва да имат свои собствени суверенни системи, Европа, Китай и Русия се надпреварват да изградят свои собствени мегасъзвездия. Китай и Русия се опитват да измислят начини за атака или прекъсване на Starlink, ако възникне такава необходимост. Състезанието е в ход. Засега обаче Америка благодарение на SpaceX има огромна преднина.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар