Колко трябва да се тревожите за суперсилите на Илън Мъск

С голямата технологична мощ идва и голяма политическа отговорност

Обезпокоително е, че един човек може да избере дали да разшири достъпа до интернет до всяка точка на Земята, може да реши кой може да го използва - и може да го изключи по желание
Обезпокоително е, че един човек може да избере дали да разшири достъпа до интернет до всяка точка на Земята, може да реши кой може да го използва - и може да го изключи по желание
Обезпокоително е, че един човек може да избере дали да разшири достъпа до интернет до всяка точка на Земята, може да реши кой може да го използва - и може да го изключи по желание    ©  Reuters
Обезпокоително е, че един човек може да избере дали да разшири достъпа до интернет до всяка точка на Земята, може да реши кой може да го използва - и може да го изключи по желание    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Като шеф на Tesla, най-скъпия производител на автомобили в света, и SpaceX, втория най-скъп еднорог в света, Илън Мъск е легенда в бизнеса. Като надарен технолог с вид на тийнейджър аутсайдер той има по-голяма аура от комикс герой. Когато се говори за него като за вдъхновение за Тони Старк във филмите "Железният човек" и "Отмъстителите", това не е само защото Мъск също е приказно богат, често дразнещ егоист с комплекс за спасител. Това е така, защото той има всички намерения да използва забележителните технологични възможности под негов контрол, за да промени бъдещия ход на историята.

Старк искаше да постави броня с изкуствен интелект по целия свят. Мъск иска да помогне за стабилизирането на климата (оттук е и фокусът му върху електрическите автомобили) и да създаде аванпост на цивилизацията на Марс (оттук са и ракетите, една от които изпрати четирима астронавти до Международната космическа станция на 5 октомври). За да подпомогне финансирането на усилията на Марс, SpaceX изстреля Starlink, огромно съзвездие от сателити, които осигуряват достъп до интернет на изолирани потребители. На 3 октомври Мъск каза, че в края на краищата ще купи Twitter, платформа за социални медии - ход, който той описва като защита на свободата на словото, която запазва цивилизацията.

Предвид желанието на Мъск да промени бъдещето, едва ли е изненадващо да го видим да използва правомощията, които трупа, за да се намеси и в настоящето. След нахлуването в Украйна SpaceX изпрати терминали Starlink и включи сателитно покритие. Украйна изрази гласно благодарността си за тази намеса, която помогна на нейните градове да възстановят жизненоважни услуги и силите ѝ надделяха на бойното поле. Но беше по-малко развълнувана, когато Мъск се включи в Twitter миналата седмица, за да предложи "мирен план", който ще даде Крим на Русия, а вероятно и други окупирани територии също. Президентът на Украйна Володимир Зеленски попита собствените си 6.7 млн. последователи дали предпочитат проукраински Мъск или проруската му версия - напомняне, ако е необходимо, за влиянието на Twitter при оформянето на глобалните възприятия за войната.

Фактът, че Мъск може за една седмица да влезе в спор с президента на Украйна в онлайн дискусионен форум, който той току-що се е съгласил да купи, като същевременно изпраща хора в орбита, показва степента, до която технологичните суперсили му дадоха и геополитическо влияние. Трябва ли това да е повод за възхищение или безпокойство?

Сами по себе си политическите размишления на Мъск в Twitter нямат голямо значение. Но като се има предвид важната роля на платформата в трескавия свят на политиката, неговите решения относно самия Twitter (като например дали да възстанови достъпа на Доналд Тръмп) ще имат много по-голямо значение. Както и решенията относно Starlink. Каквато и да е вашата политика, обезпокоително е, че един човек може да избере дали да разшири достъпа до интернет до всяка точка на Земята, може да реши кой може да го използва - и може да го изключи по желание.

Няма търговско дело срещу натрупването на власт от Мъск. Starlink не е монопол; нито бизнесът на SpaceX за изстрелване на сателити (въпреки че в момента това е единствената опция на Запада за изстрелване на астронавти в орбита); нито Twitter. Но и трите имат глобално значение и ще продължават да го имат за известно време.

Опитът на Старк да постави броня около Земята почти доведе до нейното унищожение; наказаният милиардер впоследствие прие надзора на ООН. Мъск изглежда малко вероятно да последва примера му. Вместо това феновете на комиксите трябва да се надяват, че той приема присърце мъдростта, предадена на Питър Паркър, известен още като Спайдърмен: "С голямата сила идва и голяма отговорност." Както отбелязва Робърт Каро в отговор на известната сентенция на лорд Актън, властта може невинаги да покварява, но винаги разкрива. Това, което разкрива силата на Мъск, трябва да бъде разгледано внимателно.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-P
    borodino

    Мъск се ориентира към развод с демократите и това определено тревожи Белия дом преди частичните избори. А като се прибави и скорошното му изказване, че Украйна няма как да спечели войната и трябва референдум за Донбас, а и че Крим е руски, цялото съсредоточаване на вниманието какъв гадняр е получава обяснение.

    Нередност?
Нов коментар