🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Геополитическата тежест на Илън Мъск нараства

Благодарение на своята мрежа за сателитен интернет Starlink американския милиардер, изглежда, оказва сериозно влияние върху хода на бойните действия в Украйна

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Илън Мъск най-вероятно е осуетил мащабна украинска атака срещу руските военноморски сили, става ясно от новата биография на американския милиардер. Миналият септември той тайно е наредил на инженерите на Starlink, системата от спътници на SpaceX, предоставяща сателитен интернет, да спрат сигнала на разстояние под 100 км от кримското крайбрежие, за да предотврати планиран украински удар срещу базирания в Севастопол черноморски флот.

Според технологичния милиардер подобна операция е щяла да бъде "мини Пърл Харбър и да доведе до значителна ескалация", се твърди в откъс от последната книга на Уолтър Айзъксън "Илон Мъск", публикуван в четвъртък от The Washington Post. Айзъксън допълва, че след като украинските военни са забелязали, че Starlink е недостъпен в околностите на окупирания през 2014 г. полуостров, Мъск е получил трескави обаждания и съобщения с молба да включи отново покритието. Той обаче отказал с аргумента, че Украйна "сега отива твърде далеч и си навлича стратегическо поражение".

Твърденията на Айзъксън бяха отречени от Мъск в социалната мрежа X (бившия Twitter) още същия ден.

"Въпросните региони на Starlink не са били активирани. SpaceX не е изключила нищо", пише милиардерът. "Имаше спешна молба от държавните власти за активиране на Starlink чак до Севастопол. Очевидното намерение беше да се потопи по-голямата част от закотвения руски флот. Ако се бях съгласил с искането им, тогава SpaceX щеше да е явен съучастник в голям военен акт и ескалация на конфликта", добавя Мъск в отделен пост.

Ключовата роля на Starlink в Украйна

Без значение чий разказ относно развитието на събитията около неуспешната атака срещу руския флот е верен, фактът, че Мъск притежава силен лост за влияние върху военните действия на украинските сили, е неоспорим. Той се дължи на глобалната услуга за сателитен интернет Starlink, която се използва за комуникация и онлайн достъп както от украинските сили, които чрез нея извършват координация и управление на ударите срещу Русия, така и от цивилното население на страната, лишено от ключова инфраструктура, включително телекомуникационна, заради руските удари с ракети и дронове.

Липсата на алтернативен метод за комуникация пролича ясно през втората половина на миналата година, когато с преминаването си в настъпление украинските военни започват да съобщават за прекъсвания на връзката през Starlink в новоосвободените територии. Това сериозно възпрепятства координацията на силите и спъва техния напредък. През октомври Financial Times съобщи, позовавайки се на висш украински представител, че някои от прекъсванията са довели до "катастрофална" загуба на комуникация, като прекъсванията са били най-силни на южния фронт в Херсонска и Запорожка област, но са се появили и по протежение на източния фронт в Харков, Донецк и Луганск.

Друг украински представител съобщава пред изданието, че сривовете на връзката по онова време са били широко разпространени и в много случаи са предизвикали панически обаждания от военнослужещи. И двамата командири са заявили, че проблемите са възникнали, когато войниците са навлезли в освободените от руска окупация територия и са придвижили напред фронтовата линия.

През февруари т.г. президентът на SpaceX Гуин Шотуел коментира от своя страна, че компанията е предприела действия, за да възпрепятства употребата на Starlink от украинската армия за управление на дронове в региона. Според нея услугата "не е била предназначена да бъде използвана за военни цели", но "украинците я използваха по начини, които бяха непредвидени и не бяха част от никакво споразумение". Тя допълва, че първоначалният договорът е бил услугата да е предназначена за хуманитарни цели. "Знаем, че военните ги използват за комуникация и това е редно, продължава тя, заключвайки: Но нашето намерение никога не е било да ги използват за нападателни цели."

"Има неща, които можем да направим, за да ограничим способността им да правят това, казва Шотуел. И обобщава: Има неща, които можем да направим и сме направили."

Кой да плати сметката

През октомври CNN от своя страна съобщи, че според документи, до които има достъп, Мъск е изпратил писмо до Пентагона, в което се казва, че вече не може да продължи да финансира Starlink. В документа се иска военното министерство на САЩ да поеме финансирането на услугата в Украйна, което според SpaceX ще струва повече от 120 млн. долара до края на годината и може да достигне близо 400 млн. долара за следващите 12 месеца.

Малко след публикуване на текста на CNN обаче Мъск променя мнението си. Той излиза с ново изявление и язвително обявява: "Просто ще продължим да финансираме безплатно правителството на Украйна." В началото на юни обаче Пентагонът съобщи, че Министерството на отбраната на САЩ се е договорило със SpaceX за финансиране на Starlink за Украйна.

"Продължаваме да работим с редица глобални партньори, за да гарантираме, че Украйна разполага с необходимите сателитни и комуникационни възможности. Сателитните комуникации представляват жизненоважно звено в цялостната комуникационна мрежа на Украйна и министерството сключва договори със Starlink за услуги от този тип", се казва в изявлението на Пентагон. "От съображения за оперативна сигурност и поради критичния характер на тези системи в момента не разполагаме с допълнителна информация относно конкретни възможности, договори или партньори", допълват американските военни.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    44bond_street avatar :-|
    14_Bond_Street
    • + 4

    Мъск излиза партизанин на 8 септември. 😄
    Лошо няма, умен човек. 👍

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    В последно време внушенията, които газетата трябва да направи, се завоалират с конструктите "изглажда", "най-вероятно" и подобни.
    Т.е. авторът уж не се ангажира пряко с очевидно неотговарящо на истината твърдение, а просто прави някакво случайно хрумнало му предположение...

    Естествено, че предисторията на присъствието на Starlink в Украина е смотана. Мрежата на Мъск е ГРАЖДАНСКА и обявената цел на компанията му е да се осигури достап до интернет на

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    Натиснах грешен бутон...
    ...достъп до интернет на ГРАЖДАНИТЕ в Украина.
    За разлика от бг управниците Илън Мъск е съвсем наясно какво означава "съвоюваща страна" и когато достатъчно се разшумя, че ВСУ масово използват мрежата му, през есента на миналата година Мъск заяви, че не може да си позволи да продължава да подарява на украинските военни интернет за 120 млн долара и повече до края на годината ш предложи Пентагонът да финансира това.
    На мига Мъск бе пресиран от всички възможни регулаторни органи в САЩ и бе принуден да продължи ангарията.
    Няколко месеца по-късно Пентагонът наистина се включи във финансирането на достъпа на ВСУ до мрежата на Starlink.

    Така че това с "геополитическата тежест" на Мъск не е новината.
    Новината е, че Зеленски в интервю пред CNN вече не допуска "хепиенд" на влачещана се четвърти месец контраофанзива:

    https://clips-mp4-aka.warnermediacdn.com/cnn/clips/2023-09/1307654-9e6b091017b545c28e097bb1cb627e5d/mp4/cms3-CNN-exp-gps-0910-zelensky-on-corruption-primary-305576-1307654-1920x1080_8000k.mp4

    Та Илън наистина става партизанин на 8 септември.
    И по-добре късно, отколкото никога ...
    Неусетилите се ги грозят неприятни неща, за чието споменаване тук трият...

    Нередност?
  • 4
    flavio44 avatar :-|
    silvana orduña

    Ако се кандидатира, надявам се да спечели, ще бъде добър кандидат. https://catalogoss.mx/

    Нередност?
Нов коментар