🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търсенето на хора в IT сектора се забавя

HR експертите обаче не отчитат масови съкращения, а по-ниските разходи в България може да се окажат предимство

Експертите по човешки ресурси отчитат временното охлаждане на пазара на технологични кадри
Експертите по човешки ресурси отчитат временното охлаждане на пазара на технологични кадри
Експертите по човешки ресурси отчитат временното охлаждане на пазара на технологични кадри    ©  Надежда Чипева
Експертите по човешки ресурси отчитат временното охлаждане на пазара на технологични кадри    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бумът в технологиите последните години - както заради масовата дигитализация на бизнеса, така и заради пандемията и наложилата се работа от вкъщи, доведе до рязък скок на търсенето на специалисти. Всичко това беше подхранено от лесния достъп до капитал.

Със забавянето на икономическия растеж през миналата година и поскъпването на парите, технологичните компании станаха по-предпазливи - както в наемането, така и в изискванията си към кадрите. Масло в огъня наля и сривът на криптопазарите. Който всъщност стана причина и за едно от по-масовите съкращения, които се случиха в България. През миналата година от българския офис на борсата за криптовалути Crypto.com, която работи през дружеството "Форис Юръп", бяха освободени повече от половината работещи близо 3000 души.

Въпреки това за момента HR експертите не наблюдават необичайни съкращения в технологичния сектор в България. Традиционно компаниите пристъпват към такива мерки, когато работата по някой проект приключи и те повече нямат нужда от определен профил служители, но дори и в такива случаи те обикновено пренасочват кадрите към други фирми в бранша.

Това обаче, което със сигурност вече се усеща, е забавяне на наемането, като различни оценки показват, че през последните месеци обявените нови работни места намаляват с двуцифрени темпове. Това важи най-вече за по-ниските позиции, които изискват и по-малък опит, докато за висококвалифицираните специалисти това все още не е факт. Все повече компании също така търсят да наемат хора на проектен принцип и не искат да се ангажират с постоянни договори. Интервюто за работа в IT фирма вече не гарантира наемане, като много компании оглеждат пазара и изчакват, често приключвайки с по-малък екип от първоначално планирания.

При всички положения ще отнеме известно време да се види доколко охлаждането на технологичния пазар в чужбина ще се усети в България. Според Николай Николов от Българската асоциация за управление на хора и Българската конфедерация по заетостта, който е и съдружник в "Хорайзънс България", към пролетта вече ще е ясно какъв ще е ефектът за страната - дали трудовият пазар в IT сектора тук ще последва този в САЩ и Западна Европа или напротив - западните компании ще предпочетат да заложат на все още по-ниските разходи в България.

Това донякъде може и да е добра новина. През последните години секторът изпитваше остър недостиг на кадри, а пазарът растеше. Това доведе до стабилно покачване на заплащането, особено за по-старшите специалисти. В същото време заплатите в България все още са доста под нивата в чужбина, което предполага, че страната ще остане привлекателна за инвеститорите.

Положителни са очакванията и на Надежда Василева, оперативен директор на "Adecco България". Според нея винаги в началото на годината има забавяне в наемането, но с по-ниските си разходи България остава атрактивна и е по-вероятно да притегли бизнес от чужбина, отколкото да загуби. Друго предимство на местния пазар според Мария Стоева, ръководител "Продажби и бизнес развитие" в "ManpowerGroup България", е, че талантите се учат и преквалифицират бързо, което до голяма степен "спасява" сектора от случващото се на Запад.

Големият риск за инвеститорите тук обаче остава възможността специалистите да работят дистанционно. И да предпочетат да го правят за компания извън страната.



Технологичните компании отварят много по-малко нови позиции

Мария Стоева, ръководител "Продажби и бизнес развитие" в "ManpowerGroup България"

През последните три години технологичните компании в цял свят растяха стремглаво - като проекти, инициативи, размер и численост на работещите в тях. Внезапният скок на дигитализацията по цял свят, породен от ръста на броя хора, работещи от дома си и впрочем извършващи всичко от дома си, а в този смисъл и внезапен скок на електронната търговия, бяха основните причини за този огромен бум в технологичния сектор - на проекти, на обороти, на хора.

Всичко това беше "подкрепено" от евтиния и лесен достъп до финансиране с нищожни лихвени проценти. Ние често казваме, че в това ново време отдавна достъпът до капитали е значително по-лесен от достъпа до таланти - затова и наричаме близките години "ерата на талантизма", вместо капитализъм. Скъпи IT специалисти се наемаха с процеси по подбор, траещи 24 часа, като някои от големите световни компании дори влязоха във фолклора на социалните мрежи с видеа и истории от работното време и място на техните хора - играещи на електронни и настолни игри, пиещи свежи напитки на слънчеви тераси, правещи какво ли не в офиса, но не и работата, за която всъщност са наети.

И така в края на 2022 г. нещата се промениха - парите започнаха да поскъпват. От там спираловидно и технологичния свят вече няма достъп до толкова евтино финансиране. Възможностите за такива "разхищения" станаха малко, а коланите бяха затегнати. Високоплатените IT специалисти трябва да бъдат и много високоефективни - в противен случай организацията няма нужда от тях.

Това е основната причина за технологичната зима, която наблюдаваме в САЩ. Картината се допълва и от сериозния срив на криптовалутите, като редица от организациите, освобождаващи хора там в момента, се занимават именно с криптотехнологии.

В България случаите на освободени служители от технологичния сектор към момента са все още изключение. Такива впрочем са се случвали и преди поради факта, че огромна част от IT компаниите работят по конкретни проекти. И преди, в случай че проектът приключи, а за екипа от специалисти няма друг подходящ, който да изисква същите технологии и експертиза, хората се освобождаваха или по-често пренасочваха към друга компания. В момента се случва същото нещо, като на този етап не наблюдаваме това да е по-често, отколкото през изминалите три години. Едва две големи компании на българския пазар освободиха по-масово свои служители, но това също не е нещо невиждано - организации идват и си отиват, невинаги заради икономическа обстановка.

В България се наблюдава обаче друга тенденция и тя е категорична - технологичните компании отварят много по-малко нови работни позиции. Видимо е, че обявите за IT специалисти в основните платформи за търсене на работа са намалели с около 30%. Самите процеси по избор на нови хора за различни технологични компании станаха доста по-тежки - с повече стъпки и много по-прецизен подбор. Отдавна IT специалистите и у нас са високоплатени, заради което и организациите на свой ред искат да видят онези качества, умения, опит и потенциал за развитие, за които плащат висока цена.

Наблюдава се ясно и че все повече организации търсят от компании като нас възможности за временно наемане на работна сила, най-често на проектен принцип (познати на пазара като контрактори), което на свой ред дава гъвкавост и сигурност в случай на нужда от освобождаване или при приключване на конкретния проект. Хората се познават помежду си, компаниите са отворени към идеята да си помагат, използвайки екипи от една компания за проект на друга. Талантите ни се учат и преквалифицират бързо, а качеството на труда им е на високо ниво. Или най-общо казано, секторът у нас отдавна е много гъвкав и с голяма степен на вероятност това е, което го "спасява" от случващото се на Запад.


Към март ще е ясен ефектът върху IT индустрията в страната

Николай Николов, експерт в Българска асоциация за управление на хора и Българска конфедерация по заетостта

Причините за бума в технологичния сектора последните години са и винаги са били в това, което движи пазарите. Big tech, лесното финансиране от пазарите, както и ускорената дигитализация на всички нива в бизнеса генерира огромно търсене на технологични кадри, компаниите се съревноваваха не толкова в привличането и задържането на клиенти, а на човешкия ресурс, с който да останат на пазара и да реализират проектите си. Вакханалията на рисковия капитал също създаде уродливи оценки на нежизнеспособни проекти. В момента там се очаква да е най-сериозният спад и се освобождават най-много служители. Респективно, голяма част от IT бизнесите се оказаха с раздут и скъп персонал, който не работи достатъчно ефективно в условията на post-COVID, дистанционна работа и замръзнала служителска ангажираност. В определени сектори работещите се оказаха за определен период в среда на тотална липса на конкуренция за работни места. Логично е при залюляване на махалото в обратна посока да се постигнат противоположни ефекти, като най-трудно е от настоящата си позиция да оценим докъде сме стигнали в цикличността и каква е посоката, както и колко ще продължи корекцията.

Технологичната индустрия е също и потребител на енергия, като повишените цени допълнително ще поставят под натиск разходите и ще наложат оптимизация. Освен като брой заети, оптимизацията се очаква да повлияе и на възнагражденията, които освен от инфлацията, ще бъдат под натиск и от стремежа за намаляване на разходите за персонал. От конюнктурна страна в България се очаква вдигане на данъците (директивата за минимално корпоративно облагане от 15%), както и на максималния осигурителен праг. При повишените дефицити и стремеж за изравняване на стандарта на минимална работна заплата в ЕС това решение е неизбежно.

Новините за съкращенията в САЩ се чуват вече поне 6 месеца. Все още е трудно да се определи тяхното влияние в България, тук винаги имаме период на реакция със закъснение от 7-8 месеца. Определено съкращения още няма, поне не и във вида, в който го правят американските корпорации. Има обаче сериозен freeze на новите назначения в големите технологични компании или техните подизпълнители тук в България. Това замразяване засяга основно входните нива позиции и такива изискващи 1-2 години опит. Търсенето на висококвалифицирани професионалисти още го има в непроменен вид.

В големите портали и платформи за работа IT позициите са по-малко от края на 2022 г. с около 15 до 20%. Публикуването на обява и интервюиране на кандидати не означава, че процесът задължително завършва с назначение. Компаниите си запазват правото да "прегледат менюто" и да сканират какви хора има на пазара. Решенията за оферта и назначаване се отлагат, бавят, понякога кампанията се затваря без назначение или с по-малък брой от първоначално обявеният. Наблюдава се повишен интерес от мениджъри в IT индустрията да търсят промяна, заедно с цели екипи, като желание за подсигуряване или следствие на недобро развитие на проектите на съответната фирма. В IT рикрутмънт агенциите вече е нещо обичайно проекти да се канселират, замразяват, отлагат или просто да отпадат.

Моите лични очаквания са, че процесът ще се засили към месец март, като тогава ще стане ясно доколко рецесията в Западна Европа и САЩ е дълбока и доколко IT индустрията ще предприеме стъпки към запазване на макар и по-скъпите работни места там за сметка на аутсорсинга в развиващите се пазари. При не толкова сериозни сътресения е възможно да реши да намалява разходи и да наема технологични кадри в държавите с по-ниски разходи като България.

През 2023 г. ще станем свидетели на намаляване на разходите за employer branding, работа с IT агенции, може би част от твърде щедрите придобивки за служители. В България контракторската работа не е толкова популярна, но този ресурс също се очаква да бъде ограничен заради по-високите разходи, които генерира.


България може да спечели бизнес заради по-ниските разходи

Надежда Василева, оперативен директор на "Adecco България"

С голяма степен увереност считаме, че търсенето на кадри в IT сектора ще продължи да бъде във възходящ тренд и през 2023 г. В началото на всяка година международните компании минават през преоценка на HR стратегиите си и много често поставят на пауза търсенето на кадри, което по наши наблюдения не е свързано с евентуална иконимическа криза. Ако има такъв, ефектът от иконимическата ситуация в САЩ би се отразил в България със забавяне.

В "Adecco България" работим с над 200 клиента ежедневно, помагаме на голяма част от тях да намерят своите нови служители с технологична експертиза - на този етап не наблюдаваме забавяне в търсенето на конкретни профили или направления в IT индустрията. По повод дали въобще процесите по съкращения и охлаждане на ръстовете в САЩ на големи компании биха повлияли на нашия пазар, считаме, че България ще остане привлекателна локация за инвестиции и част от компаниите биха прехвърлили IT процеси тук за сметка на локации с по-високи разходи за бизнес.

Въпреки недостига на кадри и увеличаващите се възнаграждения, пазарът в България продължава да произвежда нови кадри, компаниите инвестират в обучението на по-малко опитни IT кандидати. По този начин нашия пазар остава притегателна локация за чужди инвестиции в технологичния сектор.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin_balgarin avatar :-|
    Един Българин
    • + 4

    Имаше само една недостатъчно далновидна ИТ компания (СкФо) на българския пазар, която преди 3г уволни 60% от служитеите си. В последствие установи, че прокетите и работата не намалява и се опита да си ги върне след няколко месеца. Познайте дали при това свито предлагане на труд успя. Успешен бизнес се прави с мисъл за бъдешето. Не може винаги да си на максимална печалба, защото изгубиш ли инерция, пазарът те изяжда. Заплатите ни са в пъти по-ниски от тези в САЩ и в доста страни в Европа и е абсурдно да се мисли че ще има масови уволнения и чакащи ИТ специалисти пред бюрата по труда. Напротив ще има ръст на заплащането, защото качеството на ИТ специалистите у нас е на световно ниво по исторически и генни причини :). У нас няма невъзможни неща просто трябва да платиш достатъчно за да дръпнеш специалистите , някои от които фрийлансъри.

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 1

    Кадрите решават всичко! - Владимир Илич Ленин

    Нередност?
Нов коментар