"Зимата" в технологичния сектор продължава (инфографика)

От началото на годината повече от 120 000 служители са били съкратени в технологичния сектор

Amazon все още е компанията, освободила най-много служители в последната година и малко - 18 хиляди.
Amazon все още е компанията, освободила най-много служители в последната година и малко - 18 хиляди.
Amazon все още е компанията, освободила най-много служители в последната година и малко - 18 хиляди.    ©  Shutterstock
Amazon все още е компанията, освободила най-много служители в последната година и малко - 18 хиляди.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологичните акции се движеха по надолнището на влакчето на ужасите през по-голямата част от последните 12 месеца, което бе и един от факторите за съкращенията на работната сила е много глобални и стартиращи компании в технологичния сектор след години на растеж. Дори технологични бастиони като Amazon, Meta и Twitter извършиха масови съкращения, а компанията на Джеф Безос оглави световната класация за корпорации с най-много съкратени служители - 18 000. На 19 януари Microsoft обяви, че ще намали работните места с около 10 хиляди, ден по-късно Alphabet, компанията - майка на Google, обяви, че ще съкрати 12 000 служители.

С голямата ножица

Данните, събрани от статистическата платформа "Статиста", сочат, че зимните месеци са били особено тежки в технологичния сектор. Само през ноември 2022 г. повече от 50 000 технологични работници са били съкратени в световен мащаб. Meta уволни 11 000 служители, Amazon освободи 10 000, а Salesforce - още 1000 след предишни вълни от съкращения. Криптокомпаниите бяха сред най-силно засегнатите във финтех сектора. Въпреки че само 63 компании намалиха работната си сила, най-големите в индустрията - Crypto.com, Coinbase и Kraken, сами по себе си освободиха общо повече от 5000 служители, отчасти и поради нестабилността на пазара и драстичния спад в цената на популярни токени като Bitcoin, наречена "криптозимата".

От началото на годината повече от 120 000 служители са били съкратени в компании, свързани с технологиите - около 75% от работна сила, освободена през цялата 2022 г., е от IT сектора. Съвсем наскоро компании като Dell, PayPal, IBM, Yahoo и Zoom се разделиха с от 1300 до 6500 служители. Общо около 283 000 души са били съкратени между 1 януари 2022 г. и 2 март 2023 г., около 68% от тях - в Съединените щати.

Защо се стигна дотук?

Частично отговорни за безпрецедентната вълна от съкращения са и войната на Русия срещу Украйна и увеличените затваряния на заводи в Китай заради стратегията на Пекин за "нулев ковид", което значително влоши глобалната икономическа ситуация. Освен с външни фактори някои от съкращения се обясняват и с грешни преценки от предишни години - Meta например увеличи работната си сила с 60% между 2019 и 2021 г., от близо 45 000 на 72 000 служители. Единственият член на GAMAM (съкращение на петте тех гиганта Google, Amazon, Meta, Apple и Microsoft), който засега избягва големи уволнения, е Apple. Твърди се, че част от обяснението е намаляването на заплатата на изпълнителния директор Тим Кук с 50 милиона долара, или 40%от общия му доход, генериран от компанията.

Все още няма коментари
Нов коментар