🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Жените лидери: за свободата да експериментираш и растеш в Resolute

Компанията е известна със своята фирмена култура

Жените лидери: за свободата да експериментираш и растеш в Resolute
Жените лидери: за свободата да експериментираш и растеш в Resolute
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията

Resolute е софтуерна консултантска компания, която оперира на световно ниво. Освен специализирана в дигиталната трансформация на бизнеса, тя е известна и със своята фирмена култура. Основни приоритети в компанията са щастие, гъвкавост и равнопоставеност, като съотношението мъже и жени в екипите е 1:1.

Resolute е част от семейния инвестиционен холдинг - Ocean Investments, чиято бизнес насоченост е фокусирана върху стартъпи, в сферата на киберсигурността, дигиталното здраве и иновациите. Целта на Ocean е да създаде позитивно глобално влияние върху българската предприемаческа екосистема.

Пет дами - директори в Resolute, които съчетават успешно лидерската роля и професионалното си развитие с личните успехи и семейството, коментират какво им дава работата в компанията.

Мария Ковачева, Director UX/UI Design:

Resolute ми дава усещането за независимост, свобода и подкрепа



Мария Ковачева притежава над 25 години опит в IT сектора, а преди да изгради своя UX/UI екип в Resolute, е била част от Progress. Дните ѝ са динамични, но и цветни - винаги започват с избора на кецове. Водена от мотото "здраво работи и здраво се забавлявай", балансира работохолизма си с време за приятели, курс по керамика, книги и концерти (Beyoncé, Måneskin). Истински цени дългосрочните успехи, а в личен план се гордее със своя най-важен и специален "проект" - дъщеря си Катрин.

Кои са качествата, които превръщат една жена в добър лидер? Как ги развиваш?

- Емпатия, уважение, мотивация, вдъхновение - носим по много от всичко. Жената може да води по един лек и деликатен начин. Всеки ден се стремя да слушам и да "чета между редовете", да усещам и неизказаните неща. Да успявам да делегирам, да подкрепям и да бъда последователна. Търпението, спокойствието и синергията са ценни за екипа ни. Имайки ги, можем да подобряваме професионалните си умения и да даваме свобода на своята креативност.

Какво ти дава работата в Resolute?

- Resolute е мястото, където успявам да приложа в действие всяко знание, натрупано през годините. Индустриите и проектите са изключително разнообразни. Динамиката е огромна и това прави работата ми толкова интересна и предизвикателна. Компанията ми дава усещането за независимост, свобода и подкрепа. За мен е важно да работя с професионалисти и да се развивам, а тук тази възможност е неограничена. Обичам екипа си. Това да сме заедно и в работата, и в успехите, и в забавленията и да се подкрепяме. Именно добрите екипи правят една компания добра.

Деница Костова, Director Marketing:

Най-ценното за мен са хората, с които работя



Деница Костова има дългогодишен корпоративен опит на водещи маркетинг позиции, но сърцето ѝ бива завладяно от стартъп средата. Да стане част от Resolute, определя като най-доброто решение, което е взимала в професионален план. В личен - най-щастлива я правят семейството и децата, от които сама признава, че учи също толкова, колкото и от работата.

Кои са качествата, които превръщат една жена в добър лидер? Как ги развиваш?

- Адаптивност, устойчивост и грижа за хората. Също критично мислене и любопитство. Винаги слушам много внимателно това, което хората, имат да ми кажат. Всичко се крие в думите. Умея да ги разшифровам и да намирам смисъл отвъд тях. Задавам правилните въпроси и действам решително. Опитвам се да предам тази "тайна" и на хората около мен. Култивирам любопитството си чрез разговори, четене на книги и слушане на подкасти. Смятам, че съм early adopter на всякакви нови технологии и с единия крак живея в бъдещето. Възприемам ученето като life-long-learning процес и насърчавам екипа си в Resolute (и миньонския екип вкъщи) да изгражда рутината да го инкорпорира в ежедневието си. Любопитството създава правилните основи за адаптивността, която пък изгражда условията за това един лидер да бъде устойчив.

Какво ти дава работата в Resolute?

- Работата в Resolute ми дава свобода да създавам и експериментирам, да бъда гъвкава, креативна и да взимам решения. Най-ценното за мен са хората, с които работя. Също така правилната екипна култура и среда, в която всички заедно вървят напред. Затова обграждайте се с правилните хора!

Величка Жежева, Director Quality Assurance:

Добрите лидери говорят по-малко и действат повече



Величка Жежева притежава над 17 години опит в сферата на тестването и технологиите, а всичко, което постига с усилена работа, нарича успех.

Кои са качествата, които превръщат една жена в добър лидер? Как ги развиваш?

Това са емпатията, умението за комуникация и изграждането на добри взаимоотношения с колеги и клиенти. От голяма важност е жената лидер да мотивира и вдъхновява хората да покажат най-доброто от себе си. Да общува открито, да уважава чуждото мнение и да поема отговорност за действията си.

Вярвам, че най-добрите лидери говорят по-малко и действат повече. Те мерят успехите си по тези на хората в екипа и им дават възможност да се развиват, да не се страхуват да допускат грешки.

Какво ти дава работата в Resolute?

- Работата в Resolute ми дава свободата да развивам идеите си, да пробвам нови неща, да работя по проекти с обществена значимост и с най-новите технологии в индустрията. Мога да споделям открито мнението си и да допринасям за развитието на компанията. Имам възможност да работя с хора, които ценя и уважавам. Да помагам на клиентите ни, да постигат по-добри резултати и по-високо качество на продуктите си.

Николета Лазарова, Director Business Development:

Вярвам в постоянното развитие



Николета Лазарова споделя, че за да види успеха си, човек винаги трябва да го погледне през призмата на времето. За 15-те си години професионален опит в сферата на бизнес развитието е критична и определя малко моменти като истински успех. Денят ѝ е синоним на динамика, а ролите, в които се превъплъщава, са на родител, лидер, колега, домакиня и студент - отново. Първият приоритет обаче винаги е ясен - семейството, защото за нея "то е източник на енергия за всичко останало".

Кои са качествата, които превръщат една жена в добър лидер? Как ги развиваш?

- Същите, които превръщат и един мъж в лидер, те са общочовешки. Адаптивност - и то бърза, на всички нива и без мрънкане. Отворено съзнание за нови възможности и висока сетивност.

Вярвам в постоянното развитие и обичам да се запознавам с нови концепции. Превърнала съм the extra mile принципа в начин на мислене и стил на работа. Няма как от утре да ти пука само 50% и да си успешен. Тази нагласа е заразяваща, привлича сходно мислещи хора и заедно правим чудеса.

Какво ти дава работата в Resolute?

- Вместо да кажа какво ми дава, ще подчертая какво елиминира - границите. Всеки слага на масата своите опит, знания и дори интуиция. Оттам нататък започва надскачането. Да събориш собствените си граници и да продължиш развитието си може да стане само когато средата го позволява. В Resolute това се случва по естествен начин.

Силвия Александрова, Service Delivery Director:

Важно е да има честност и прозрачност в комуникацията



Силвия Александрова е от хората, които вярват, че най-големият им успех предстои. С 12 години опит в сферата на Service Delivery и Project Management обаче успехите ѝ и дотук са немалко. Винаги планира наум графика за предстоящия ден, а главата си прочиства с йога и разходки. За себе си казва, че продължава да се учи да бъде повече реалист спрямо собствените си амбиции, отколкото оптимист.

Кои са качествата, които превръщат една жена в добър лидер? Как ги развиваш?

- Умение да изслушваш, или по-скоро да слушаш с разбиране и адекватно да приоритизираш. Жените, за разлика от повечето мъже, сме способни да виждаме нюансите на бялото и черното, което ни дава възможност да подходим по-абстрактно в някои ситуации. Добрите лидери са тези, които предразполагат и провокират екипа си. Смятам, че лидерството се определя не само чрез качества, а и е процес на себеосъзнаване и самодисциплина. И все пак това, което ми помага да се развивам като професионалист и лидер, е отдаденост, фокус, честност и прозрачност в комуникацията, увереност в постигането на целите си.

Какво ти дава работата в Resolute?

- Визия и ясен фокус. В Resolute работим с глобални клиенти от различни индустрии, предлагащи социално значими решения. Изключително важно е целият екип да сме фокусирани и обединени около визията на клиента и продукта, за да бъдем успешни.