Какво е Discord - социалното приложение, в което се появиха документи на Пентагона

Твърденията са, че секретната информация е била качена първо в платформата, преди да се разпространи по-масово

Платформата е разделена на чат стаи - предназначени за конкретни групи или интереси.
Платформата е разделена на чат стаи - предназначени за конкретни групи или интереси.
Платформата е разделена на чат стаи - предназначени за конкретни групи или интереси.    ©  Reuters
Платформата е разделена на чат стаи - предназначени за конкретни групи или интереси.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Изтичането на информацията е последният инцидент през последните години, в който Discord е играла ключова роля.
  • Към края на 2021 г. платформата има над 150 млн. активни потребители всеки месец в сравнение с 56 млн. през 2019 г.
  • Компанията заяви, че е станала по-сериозна по отношение на модерирането на съдържанието.

Discord - създадената преди осем години социална платформа, популярна сред младите хора и запалените по видеоигри, която все повече се превръща в основна част от интернет, отново привлече вниманието. Твърденията са, че изтекли документи на Пентагона са се разпространявали в платформата още през март, преди да се появят в други сайтове. Министерството на правосъдието на САЩ и Пентагонът започнаха разследване за изтичане на чувствителни документи, включително някои, които са били маркирани като "строго секретни". Документите се превърнаха във водеща тема в световните медии и съдържат предполагаеми данни, свързани с плановете на Запада за помощ на армията на Украйна, както и друга деликатна информация, свързана с партньори на САЩ в Близкия изток и другаде по света. Автентичността им така и не е напълно потвърдена, за част от тях има оценка, че съдържат подправена информация. Някои партньори на САЩ направо ги обявиха за фалшификат.

Ключова роля

Изтичането на информацията е последният инцидент през последните години, в който Discord е играла ключова роля. Discord е създадена през 2015 г. от Джейсън Цитрон, играч на видеоигри и компютърен програмист. Студиото за разработване на игри на Цитрон се стремеше да привлече интерес, затова той създава чат приложение, което хората можеха да използват, за да общуват помежду си, докато играят игри.

Платформата беше нишов продукт до пандемията, когато младите хора търсеха начини да общуват с приятелите си и се присъединяваха към онлайн общности. Към края на 2021 г. тя има над 150 млн. активни потребители всеки месец в сравнение с 56 млн. през 2019 г. Наскоро тя беше оценена на 14.7 млрд. долара според доставчика на данни PitchBook, съобщава The New York Times.

Discord е подобен на инструмента Slack. Няма централен социален канал или страници с публикации, които потребителите да "прелистват". Вместо това тя е разделена на чат стаи - предназначени за конкретни групи или интереси. Те са разделени допълнително на отделни канали, базирани на теми. Потребителите могат да се присъединят към публични сървъри на Discord, някои от които имат милиони членове. Някои са посветени на обсъждането на конкретни игри като League of Legends или Fortnite, докато други са общности, в които хората обсъждат изкуство, музика или изкуствен интелект. Те са подобни на групите във Facebook.

Съществуват и частни сървъри на Discord, за присъединяването към които е необходима покана. Това често са по-малки общности, понякога за група приятели, които могат да си изпращат съобщения, докато са онлайн, подобно на груповия чат в iMessage. Поради естеството на тези малки, частни сървъри в тях често липсва модериране или надзор на платформата, каквито биха имали по-големите публични сървъри.

През годините Discord се е сблъсквала с няколко случая на вредно съдържание в платформата си, включително "белите националисти", които организираха митинга в Шарлотсвил през 2017 г. на сървъри на Discord.

Компанията заяви, че е станала по-сериозна по отношение на модерирането на съдържанието и че 15% от нейните над 900 служители работят в екипите за доверие и безопасност. Насоките за общността на Discord забраняват речта на омразата, тормоза, заплахите, насилствения екстремизъм, материалите за сексуално насилие над деца и дезинформацията. Не е ясно дали изтеклите секретни документи сега нарушават насоките на компанията.

Публикациите

Изненадващо, но каналите в Discord, в които бяха публикувани документите от март, се фокусират върху компютърната игра Minecraft и фендома (феновете на конкретен човек, отбор, измислен сериал и др.) на филипинскаta знаменитост в YouTube WowMao. След това те се разпространяват в други сайтове като 4Chan, преди да се появят в Telegram, Twitter и след това в големите медийни издатели по света.

Проучване на групата за разследваща журналистика Bellingcat показва, че на 4 март 10 документа са публикувани в сървър в Discord, наречен Minecraft Earth Map. Minecraft е популярна компютърна игра с милиони играчи по целия свят, в която се изграждат светове от играчите. След кратък спор с друг човек в сървъра относно Minecraft Maps и войната в Украйна един от потребителите отговаря "ето, има някои изтекли документи" и прикачва 10 документа за Украйна, някои от които са с гриф "строго секретно". Сред тях са карти на горещи точки в Украйна като Бахмут, както и данни за кумулативният брой KIA (убити в бой) войници от руска и украинска страна през целия ход на войната.

Потребителят, който споделя картата с данни за жертви, по-късно заявява в Twitter, че ги е намерил публикувани от друг потребител в Discord сървъра на филипинската YouTube звезда. Датата на публикуване в тази общност е 1 и 2 март, като общият брой на качените материали надхвърля 30.

Въпреки това следите на документите може да бъдат проследени и до по-рано. Членове на отделна общност в Discord твърдят пред Bellingcat, че други изображения са били публикувани по-рано на друг, след това изтрит, сървър, често наричан Thug Shaker Central, но който е имал няколко други имена по различно време. Сървърът е кръстен на първоначалния му основател, заявява един от членовете на сървъра с потребителско име Vakhi. Задълженията на администратора на сървъра след това преминават през различни потребители, преди нов член да поеме отговорността и да предприеме една от многото промени на името. Vakhi не пожела да назове името на този човек, но заявява, че той е първоначалният източник на изтеклите документи. Според него и двама други потребители, които са говорили с Bellingcat, но са отказали да бъдат идентифицирани с техните потребителски имена, файловете, които са изтекли в WowMao, са само "върхът на айсберга" в сравнение с количеството документи, публикувани в Thug Shaker Central. Този сървър не е бил особено геополитически по природа, въпреки че потребителите му са имали твърдо консервативна позиция по няколко въпроса, казват членове на Bellingcat.

Прилагането на политиките на Discord е труден въпрос, особено поради малкия и частен характер на много от сървърите. Компанията е засилила автоматичните си инструменти за откриване на притеснителни или обидни съобщения. Тя разчита и на това, че членовете на сървърите на Discord ще съобщават за нарушения на компанията. Много от сървърите Discord функционират като собствени миниатюрни правителства, като създателят на сървъра упълномощава други членове да прилагат правилата и им дава правомощия да забраняват на нарушителите да изпращат съобщения или да ги изгонят изцяло от сървъра.

Discord работи със служители на правоприлагащите органи, като предава информация за потребителите и съхранява записи, когато получи "изпълним съдебен процес", заяви компанията в онлайн описание на своите политики. Освен това тя работи с агенциите, когато има случаи на "непосредствена опасност" или "самонараняване".

В неделя Discord заяви, че работи с властите и по въпроса за изтеклите документи на Пентагона. "Във връзка с очевидното нарушение на класифицирани материали си сътрудничим с правоприлагащите органи", се казва в изявление на говорител на компанията. "Тъй като това остава активно разследване, в момента не можем да предоставим допълнителни коментари."

ФБР арестува 21-годишен младеж за теча на секретна информация

Джак Тейшейра, 21-годишен член на разузнавателното крило на Военновъздушните сили на Националната гвардия на Масачузетс, е човекът, когото САЩ подозират, че е отговорен за теча на "секретни документи" на Пентагона. Главният прокурор Мерик Гарланд потвърди името му. На извънредна пресконференция той каза, че следствието продължава и ще предоставят на медиите нова информация, когато преценят. Според първите коментари една от най-належащите задачи е да се изясни как така 21-годишен военен е имал достъп до такива документи и защо системата за достъп до секретна информация го е позволила. Подозрението на разследващите е, че Тейшейра е човекът зад групата Thug Shaker Central - където 20-30 души изразявали предпочитанията си към оръжия, расистки шеги и видеоигри.