САЩ: Русия е дала 20 хил. жертви в Украйна за пет месеца

Повечето от войниците са загинали в жестоката окопна война за малкия източен град Бахмут, ранените са над 80 хил.

Руските сили постепенно постигат успехи в Бахмут, но украински военен говорител каза в неделя, че все още е възможно да се снабдяват защитниците с храна, амуниции и лекарства.
Руските сили постепенно постигат успехи в Бахмут, но украински военен говорител каза в неделя, че все още е възможно да се снабдяват защитниците с храна, амуниции и лекарства.
Руските сили постепенно постигат успехи в Бахмут, но украински военен говорител каза в неделя, че все още е възможно да се снабдяват защитниците с храна, амуниции и лекарства.    ©  Reuters
Руските сили постепенно постигат успехи в Бахмут, но украински военен говорител каза в неделя, че все още е възможно да се снабдяват защитниците с храна, амуниции и лекарства.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По оценки на американското разузнаване само за пет месеца боеве в Украйна са убити над 20 хил. руски войници, а над 80 хил. са ранени. Това представлява ускоряване на и без това тежките загуби за Москва. Повечето от войниците са загинали в жестоката окопна война за малкия източен град Бахмут, за който Русия многократно е заявявала, че е на ръба на превземането му, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, когато представи новата оценка в понеделник.

"Опитът на Русия за офанзива в Донбас, главно чрез Бахмут, се провали... Русия не успя да завземе никаква наистина стратегически значима територия", каза Кърби.

Битката за града с малко стратегическо значение, но превърнал се с в символ и за двете страни, започна преди 10 месеца. Кърби обяви, че данните, базирани на оценки на американското разузнаване, включват повече от 20 хил. убити, половината от тях от наемническата група "Вагнер" (основана от близкия съветник на Путин Евгений Пригожин), която включва затворници, освободени срещу участие във войната.

Ако изчисленията се доближават до реалността, това означава, че руските загуби нарастват и засенчват някои от най-кървавите съюзнически битки през Втората световна война.

Тежка ситуация в Бахмут

Украинските сили все още държат малка част от Бахмут. "Ситуацията (в Бахмут) е доста трудна", каза в понеделник генерал-полковник Александър Сирски, командващ украинските сухопътни сили, в изявление в Telegram. "В същото време в определени части на града противникът беше контраатакуван от нашите части и напусна някои позиции" през последните дни, допълни той. Нови руски части, включително парашутисти и наемници от "Вагнер", са "постоянно хвърляни в боя", въпреки че понасят тежки загуби, каза Сирски, като добавя, че врагът не е в състояние да поеме контрол над града.

Загубите на Москва се увеличават според оценки на американското разузнаване.

Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин заяви в Telegram в понеделник, че неговите бойци се нуждаят от около 300 тона артилерийски снаряди на ден за атаката на Бахмут, но получават само една трета от това количество. Пригожин често влиза в конфликт с руското министерство на отбраната относно воденето на войната в Украйна.

Двете страни се сражават за контрола над пътя, който води на запад от града. Той е последната жизненоважна линия за снабдяване на украинските войски, които отбраняват града.

Ако Бахмут най-накрая падне, това може да даде на Русия път към по-големи градове на запад, включително Краматорск. Но след месеци на тежки загуби, стремежът на Москва към превземането на превърнатия в руини малък град е по-скоро символичен, отколкото стратегически.

"Тези опити, особено в Бахмут, са на ужасно, ужасно висока цена. Русия е изчерпала военните си запаси и въоръжените си сили", каза още Кърби.

След като руските войски се оттеглиха от Киев и бяха изтласкани от южния град Херсон и далеч от източния Харков, Бахмут се превърна във фокус на руските военни усилия.

През ноември официални представители на САЩ изчислиха, че руските жертви за първите осем месеца на войната са на ниво, подобно на това, достигнато между декември и април - над 100 хил. убити и ранени.

САЩ отказаха да оценят публично украинските жертви, като заявиха, че това е чувствителна военна информация, която може да подкопае духа на армията на Киев. Според изтекли секретни документи броят на жертвите през февруари е достигнал между 15 500 и 17 500 убити и над 100 хил. ранени.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 2

    От 14 месеца се наслушахме как в прокси войната на САЩ в Украина на руснаците непрекъснато им свършват ракетите.
    И че едва ли не от КГБ ходят по къщите и конфискуват перални, прахосмукачки, ютии, микровълнови фурни заради чиповете, които връзват с тел към стари ракети от времето на Берия.

    После им свършиха снарядите. Ама пък в същото време пак тук, но другия военен експерт, писа, че москелите бухат по 20 хил снаряда на денонощие, което е 133% от това, което американски ВПК може да произведе за месец...

    Сега на руснаците са напът (според пропагандата) да им свършат и хората...

    И после - при положение, че САЩ официално се правят на невоюваща в Украина страна, защо Кърмит брои на пръсти загубите на едните, а тайнства за тия на другите?
    Не знам колко стратегически е важен или хич Артьомовск, но там легна под земята целия Херсонски корпус, който щеше да е гръбнакът на прочутото и така и недочакано украинско контранастъпление.

    Във войната гине цяло едно украинско поколение! Може би някъде може още да се намери жив двайсетинагодишен мъж...Демографската трагедия там ще е жестока.

    Войната трябва да спре дотук!
    И участниците, и правещите се на неучастници да си направят изводите. И най-вече украинците. Имат още малко време преди на чужденец да се наложи да зарови тялото на последния украинец, защото войната видимо върви натам: до последния украинец.
    За хатъра на Запада.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2

    Не. За тъпотията на Путин.

    Нередност?
  • 3
    guentchovelev avatar :-|
    guentchovelev
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Без съмнение, украинците имат тежки загуби. Но ако приемат руския мир сега, примирие и остъпване на завзетите територии, след време ще има нов епизод. Така че аз съм съгласен с тях, война до смърт. Русия няма шанс да спечели ..тя вече за загубила.

    Ти коментираш позиции на силата, не на принципи. Нарушаването на принципите ВОДИ до ново нарушаване. Войната ще свърши, когато Русия се върне към предишните си граници (вкл. Крим) и почне да плаща репарации. Иначе ще стане като Северна Корея ...

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    До коментар [#3] от "guentchovelev":

    След ВСВ има 5 нации-победители (фелдмаршал Кайтл бил доста учуден, когато го завели да подпише капитулацията на Райха и видял, че от страната на победителите седяли и френски генерали. "И тия ли са ни победили?!", промълвил)
    След разпада на СССР, англосакс+Франция в СС на ООН при пасуването на Китай (тогава) опитаха да пре..ат руснаците. Ами това, за което се дърлим сега е руската реакция на натрупаното незачитане пжмежде победителите в последната война.
    Да - груба е, да - разходоемка е, да - не се вписва в западните представи за логика.
    Но Русия е свят, невписващ се в западната идеологема. Друг свят. С други правила, чувства, закономерности.
    Който, ако познавате историята му, винаги е побеждавал - въпреки жертвите, въпреки алогизма. Просто няма пропуск!
    Руснакът отива да се бие (и да загине) за родината си.
    Западният човек-космополит няма родина и не вижда защо трябва да умира изобщо.
    Ето това е фундаменталната разлика в националната психика.
    Схванахте ли?

    Нередност?
  • 5
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • + 3

    До коментар [#3] от "guentchovelev":

    Извън емоциите и без значение от пристрастията, при по-трезв поглед изглежда, че Русия по-скоро вече е спечелила. Тя може да загуби само ако спре да воюва, което би могло да стане при сериозно вътрешно напрежение. Засега предпоставки за такова не се забелязват. Населението и политическият елит са сплотени, икономиката не само не се срутва, а се справя забележително добре до момента (напомнете ми за друг случай на неминуемо губеща война страна с икономически ръст и увеличаване на валутните резерви?) Времето работи за Русия, и срещу фалиралата и на командно дишане Украйна, затова е и целият водевил с прословутото контранастъпление по Шрьодингер, и вчерашните показни атаки, насочени не толкова като самоПР, а към предизвикване на ответна репресия, за да не отслабва подкрепата на донорите. А подкрепата на донорите ще отслабва неминуемо, защото е търговско начинание, изискващо резултат, и с ясна екзит стратегия, просто рисова инвестиция на нов пазар. От другата страна имаме протокол за сигурност, който е с векове по-стар от РФ и СССР - от времената след Петър I e недопустимо враждебна външна сила да контролира южните равнини под сърцето на страната (т.н. средна полоса). Някой анализатори казват-екзистенциално недопустимо, ерго военната реакция, когато това се случи след 2014. Така че прекрояване на границите ще има, при това май не само на изток....

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#5] от "Weiss":

    weiss, кво ви става толкова не сте писал от години?! :-)

    Нередност?
  • 7
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • + 1

    Откакто се видя, че конфликтът ще се проточи или от година, Пентагонът и Запада приеха интересна медийна тактика - да ползват украинските жертви като отправна точка за руските.

    В първите 40 дни от "специалната военна операция" руснаците наистина имаха повече жертви спрямо силите на Киев. След падането на Мариупол и унижощаването на 12 хилядния защитен корпус там изравни везните. Последваха Попасна, Золотое и Северодонецк с Лисичанск. Руснаците обърнаха в своя полза жервтите. Сега е същото и с Бахмут. 100 хиляди убити и ранени за 5 месеца война съвпада с независимите оценки за укранските сили при съотношение убити и ранени 1:2, каквото за момента се смята за по-релевантно. Или 33-35 хиляди убити срещу 65 хил. ранени за ВСУ. Руските убити през този период са малко под тези обявени от Пентагона - около 15 хиляди, като тук включваме наемниците на Пригожин и сепаратистите (а тяхната статистика е малко по-мъглява). Или 45 хиляди жертви с ранените.

    В Бахмут специално няма как да има 100 хиляди руски жервти, като общото количество на силите там е по-малко. Целият Вагнер е под 70 хилядна численост, като имат части разположени и в Запорожие и извън Украйна. Общите им сили в околността на Бахмут през целия период е не повече от 50 хиляди. Добавяме още под 10 хиляди ВДВ части на юг от града и около 15 хиляди сепаратисти, които покриват северния фланг. Руснаците използват едни и същи части, докато украинците изкараха десетина бригади от Бахмут, които бяха загубили боеспособност и за някои им трябваха по 2 месеца за да ги върнат обратно. Логиката подсказва, че "месомелачката" в града е в полза на руснаците. Пригожин сега реве, че свършва "месото" и ще се изтегли след няколко дни, та дългоочакваната "контраофанзива" иде. Въпросът е с колко маневрени и цели бригади ще остане ВСУ след нея. Дори и да върне някакъв терен.

    Нередност?
Нов коментар