От жертвите в Украйна до "Вагнер" в Хаити: серия от тайни документи на САЩ се появиха онлайн

Поредица от течове на информация предизвикаха разследване и опасения сред военното ръководство в САЩ и Украйна

Течовете на информация са вече от няколко месеца, но минават под радара на правителствата
Течовете на информация са вече от няколко месеца, но минават под радара на правителствата
Течовете на информация са вече от няколко месеца, но минават под радара на правителствата    ©  Юлия Лазарова
Течовете на информация са вече от няколко месеца, но минават под радара на правителствата    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Над 100 документа са били пуснати по различни канали от Discord сървъри, 4chan форуми, Twitter, Telegram и др.
  • Част от излязлата информация е за състоянието на войната в Украйна, включително брифинги на най-високо равнище в САЩ.
  • Документите варират по важност и източник - има такива от ЦРУ, АНС, Пентагона и др.

Битката за украинския Бахмут навлиза в осмия си месец и се превърна в една от критичните точки на войната - според различни информации от двете страни на фронта има десетки хиляди жертви. Битката в онлайн пространството също набра скорост миналия петък - 7 април.

Серия от документи, за които се твърди, че са на американските тайни служби и Пентагона свързани с развитието на войната в Украйна, ядрената програма на Иран, ракетните програми на Северна Корея както и други горещи теми, се появиха в социалните мрежи Twitter и Telegram. Част от тях предизвика нажежена дискусия в социалните мрежи, а именно два различни екземпляра, които се предполага, че показват броят жертви в битката за Бахмут - между 51 и 60 хил. общо за двете страни.

Това не е първият такъв инцидент за тази година, а най-интересната част от документите е свързана с подготовката на Украйна за предстоящата пролетна контраофанзива и състоянието на двете армии.

Докато официално американските власти не признават автентичност на документите, източници на NBC уточниха, че работната хипотеза е, че част от тях са истински, а други са подправени.

Все още не е ясен източникът на течовете и с какъв достъп разполагат.

Какво се крие вътре

Документите, които са изтекли през последните седмици и месеци, според различни източници като The Guardian, CNN, Yahoo!News и др., включват в себе си класифицирана информация в различен набор от тематики - от данни за дейности на "Вагнер" в Африка, до притеснения на Южна Корея за доставки на муниции на САЩ за Украйна.

Един от документите, който циркулираше в руски канали на Telegram и е бил впоследствие разгледан и верифициран от CNN, е титулуван Us, Allied & Partner UAF Combat Power Build. Той е от февруари тази годна и включва информация за определен набор западни оръжейни системи, с които разполага в момента украинската армия, предвидените срокове за доставки на нови такива и сроковете, в които се очаква да бъде завършено обучението за ползването им.

Друг носи наименованието Russia/Ukraine Joint Staff J3/4/5 Daily Update (D+370) и посочва обсъждане за логистика и инженеринг, както и стратегии и планове и предполагаеми политики за определен ден на Обединения щаб на американските военни.

Трети документ съдържа карти, разположение на украински и руски батальони, както и оценка за загубите от двете страни. Този документ е в два екземпляра, като единият изглежда подправен. Според този доклад пораженията за Русия включват между 35 и 43 хил. жертви, 72 самолети/бомбардировачи, 82 превозни средства с ротационни крила (тип хеликоптер и подобни) и 6004 наземни превозни средства, а за Украйна те са между 16 и 17.5 хил. жертви, 60 самолети/бомбардировачи, 32 превозни средства с ротационни крила, 11 стратегически SAMs и 34 тактически SAMs. В другия документ жертвите от руска страна са многократно по-малко.

Съществува и информация от по-различно естество като прогнози за времето през февруари и оценки дали земята ще замръзне и какви предимства може да има времето за маневреността на наземните машини на украинската армия.

Някои от документите, които Yahoo са разгледали, включат такива, които са с предполагаем източник ЦРУ и съдържат оценка за кабинета на Виктор Орбан. Друг документ включва оценка на възможностите на "Вагнер" да изгради контакти с правителството на Хаити. Има грами, детайлизиращи предложение за отваряне на фабрика за поправка на руски оръжия в ОАЕ, координирано с Москва.

Друг набор от документи включва и информация от типа, че Великобритания смята да разположи един от своите самолетоносачи в южната част на Тихия океан с цел намаляване влиянието на Китай в региона.

Шок на високо

Пентагонът и министерството на правосъдието на САЩ започнаха отделни разследвания по темата. Предложенията на този етап са за прбойни вътре в самия Пентагон. Според източник на CNN разследването няма да е ограничено само дотам, имайки предвид естеството на документите и че някои от маркировките по тях сочат, че са били споделяни със страни от разузнавателния съюз "Петте очи" - САЩ, Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания.

Особено притеснително за Съвместния щаб на министерството на отбраната, който съставя най-висшето военно ръководство в САЩ, е, че множество от документите съдържат маркировки, посочващи, че са били изготвени от разузнавателното звено на щаба, известно като J2. Подобни документи, е било потвърдено от американски служители този петък, са част от по-голяма поредица от дневни брифинги за развитието на войната в Украйна.

"Фактът, че преправените и оригиналните версии са леснодостъпни в интернет, сочи към това да не е руска операция. Исторически, ако разузнавателна агенция има достъп до строго секретни материали от противника и реши да ги фалшифицира, те обикновено не предоставят и двете версии на тези документи на широката публика. Това само го прави по-лесно да се засекат истинските факти и го прави малко безсмислено", коментира за CNN Томас Рийд, професор в катедрата за напреднали международни изследвания на университета "Джонс Хопкинс" и експерт на подкрепяни от държавата информационни операции.

Въпреки това съществува опасението, че ако са истински и съществени, тези течове биха могли да имат действителен ефект върху предстоящи събития.

Проруски коментатори, които виждаха тези документи като ценна информация, показваща неефективността на украинската защита, сега се съмняват в тяхната истинност и предполагат, че те са били пуснати в интернет пространствата от американски или украински служби. Тази спекулация съществува и в Telegram, където в един от каналите, "Сивата зона", който е популярен сред руската наемническа организация "Вагнер", се коментират тези изтичания като "вероятност подобно изтичане на секретна информация на военните действия постфактум на извършените събития, показани в документите, да е дезинформация от западното разузнаване с цел заблуда на нашето командване при определяна на стратегия на противника в предстоящото контранастъпление".

Украинското лидерство в лицето на Михайло Подоляк определя тези документи като фалшиви и като нищо повече от стратегия на руското правителство да всее смут. Въпреки това след тяхното изтичане е имало среща на върха в страната, която е целяла предпазването от течове за техните планове за бъдещи действия.

Все още няма коментари
Нов коментар