Washington Post: Пригожин е предложил да разкрие позиции на руската армия на Украйна

Офертата е била отклонена заради несигурност в намеренията на основателя на "Вагнер", Москва отрича

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нова информация около теча на официални документи на американското разузнаване в Discord разкрива, че основателят и лидер на военната групировка "Вагнер" Евгений Пригожин през януари е предложил на украинското разузнавателно управление да разкрие позиции на руската армия във и около Украйна, съобщава Washington Post. Причината за офертата е недоволството на Пригожин от неуспеха на руското военно министерство да оборудват и снабдят силите му, които са концентрирани в Бахмут.

Според документите основателят на "Вагнер" е отправил подобно предложение на няколко пъти, като за целта е използвал контакти в украинското военно разузнаване (ГУР). В замяна е било поискано отдръпване на украинската армия от района на Бахмут. Искането на Пригожин обаче е било отхвърлено, като за мотив са изтъкнати липсата на доверие на лидера на военната групировка и несигурност около реалната информация, която той е готов да даде. Подобни притеснения са имали и от американското разузнаване.

От документите, които са видени от американското издание, не става ясно за какви точно позиции или части от руската армия става въпрос. По време на интервю на украинския президент Володомир Зеленски с вестника той отказва да коментира въпроса, като заявява, че това е "въпрос на [военно] разузнаване".

В понеделник следобед от Кремъл отрекоха тази информация, като същото направи и Пригожин.

Други изтекли документи разкриват, че служители на руското министерство на отбраната се чудят как да отговорят на критиките на Пригожин за представянето на военните и исканията му за повече ресурси. Според видените становища дори те признават, че исканията на основателя на "Вагнер" не са нелегитимни и повод за недоволство има. Документите също така говорят за борба за власт между Пригожин и висши служители, включително руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Връзката на Пригожин и украинското разузнаване обаче не се изчерпва с предложението за разкриване на позициите на руската армия. Материалите, с които се е запознало американското издание, също така показват, че са се провели няколко срещи между него и представители на ГУР, като това се е случвало в неназована африканска държава. Групировката има значително присъствие в Мали, като това прави страната вероятното местонахождение на срещата между двете страни във военния конфликт.

Пригожин е казал на офицер от украинското разузнаване, че руската армия се бори с ниското ниво доставките на боеприпаси. Той е посъветвал украинските сили да продължат напред с нападение на границата на Крим, който Русия незаконно анексира, докато моралът на руските войски е нисък. Докладът се позовава и на други разузнавателни данни, отбелязвайки, че Пригожин е бил наясно с рязкото падане на морала сред силите на групировката му и че някои от бойците му са се отказали да изпълнят заповедите да се разположат в района на Бахмут под силен огън от страх да не понесат повече жертви.

Документите също така предполагат, че Киев подозира или може да знае, че Кремъл е наясно с комуникациите на Пригожин с украинското разузнаване, ако не и с тайните му преговори за Бахмут. Един документ, базиран на прехванати комуникации, гласи, че шефът на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов "очаква руснаците да използват подробности от тайните разговори на Пригожин с ГУР и срещите му с техни офицери в Африка, за да го накарат да изглежда като украински агент". Не се уточнява дали Буданов подозира, че Москва може вече да знае, че Пригожин разговаря с офицери от противниковото разузнаване.

Когато беше информиран, че документите на американското разузнаване разкриват комуникациите на Пригожин с украинското разузнаване, командирът на наемниците изглеждаше лекомислен за ситуацията. "Да, разбира се, мога да потвърдя тази информация, ние няма какво да крием от чуждите специални служби. Буданов и аз все още сме в Африка", написа Пригожин в неделя в канала си в Telegram.

Реакцията на Москва не закъсня

Отхвърлянето на твърденията на Washington Post от руската страна не се забави. Първо това направи Кремъл, като говорителят Дмитрий Песков заяви, че новината прилича на "фалшива". Малко след това и самият Пригожин се изказа чрез канала си в Telegram, като описа публикацията като "абсурдна", независимо от по-ранното потвърждение.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 1
    • + 2

    Нищо не може да ме учуди в най-голямата мафия в света - Рассиа. Там няма държава, а само различни мафиотски групировки борещи се за власт.

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 2
    • + 1

    Да бе, Пригожин - предател. Ами той има семейство, деца. Поредният фейк.

    Нередност?
  • 4
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • + 2

    Абе, карлуковски... вие сте доктор, колкото е държавна банка ДСК.. Михлюз, кой нападна Украйна? А?... Кой откъсна парчета от Молдова, Грузия... а и същата тая Украйна преди дебилската путлериска война?...
    Руските имбецили си разделиха Полша с.. Хитлер... Имаше и зимна война в Финландия.. територии на Япония и Китай.. ама вие рашистките ибрикчии някси не искате да ги забелязваме тия.. хм. мелочи... плюс окупацията на Източна Европа, която вие, измекярите на 4х... искате да не от-па-да...
    Слава на Украйна! и героите и, голяма част рускоковорящи... Ватници убиват .. украински руснаци... Защото, ако не са те - Путлер досега да е с кален ботуш на Владая, ако не до Лисабон... И вие мнооого добре знаете това, ама се правите на умрели лисици...
    Украйна, макар и корумпирана по руски и БГ образец, сами са си избрали да изгонят путлерската матрьошка Янукович и да се вържат за свободния свят... Европа, САЩ и изобщо свободния свят само могат да подкрепят това... А не дебилният руски кайзер, който не понася да не му се кланят - в руския нет е забранено всьо!.., освен цалувам гъза на президента... Сега, като им пращат на ватниците призовки електронно - видял не видял, след 20 дни неявяване - блокиране на сметки, адм. услуги, собственост,.. и не мож напусна Мордор... Или - мреш на фронта от св. арх. Хаймарс..или си като сирийски бежанец - в собствената си държава...

    Г-н Лазаров, докога ще търпим такъв долен мизерник да ни замърсява очите и атмосферата?.. На вас ви е ясно какъв точно ИИ руски трол е... доста измекярско е -дори му отговаряте и наричате.. доктор... а не е само той един в аналитичното ви издание.. кликбейта е като статия на Белорешки - хем зел парите на лукойл и ковачки.. хем голем.. Гретенист...

    Нередност?
  • 5
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • + 2

    Пригожин и от руските опозиционни медии - Кац, Варламов, Шулман - се потвърждава, че всъщност вижда накъде се оттичат делата и.. се опитва да духа на Зеленски, че да се отърве от военопрестъпник обвиненията, които със сташна сила наближават..

    Нередност?
  • 6
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Пригожин вижда че Путин се е запътил към ада, докторе. Затова влиза в контакт с украинците - с надеждата да отърве кожата. А наемниците му дезертират. Масово.

    Нередност?
  • 7
    borodino avatar :-P
    borodino
    • + 1

    До коментар [#6] от "Венцеслав Ралев":
    И аз така мисля: дезертират все по на запад в Артьомовск...

    Нередност?
Нов коментар