Чипове и наука: Infineon ще обучава докторанти на Техническия университет в София

Партньорството е част от европейски проект, чиято цел е да засили капацитета на ЕС за микроелектроника. Опция е и магистърска програма

Infineon е една от трите европейски компании, които попадат в топ 20 на най-големите производители на чипове в света
Infineon е една от трите европейски компании, които попадат в топ 20 на най-големите производители на чипове в света
Infineon е една от трите европейски компании, които попадат в топ 20 на най-големите производители на чипове в света    ©  Infineon
Infineon е една от трите европейски компании, които попадат в топ 20 на най-големите производители на чипове в света    ©  Infineon
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Австрийското дружество на германския производител на чипове Infineon започва партньорство с Техническия университет - София, за обучение на докторанти. Инициативата е част от европейския проект IPCEI по микроелектрониката, който обединява компании и изследователски организации от различни страни, а крайната цел е да се подсили технологичният капацитет на индустрията в ЕС.

В плановете на следващ етап е сътрудничеството между ТУ и Infineon Austria да бъде разширено и за магистри. За българските студенти това е възможност да работят по научни проекти в една от най-големите комапнии за чипове в света.

Партньорство

Микроелектрониката е глобална индустрия и всеки зависи от всеки, но колкото по-силна е нашата позиция, толкова по-важна роля имаме в дискусиите. Това е целта на IPCEI - да развие капацитета на целия регион, посочи Сабине Херличка, изпълнителен директор на Infineon Austria, при представянето на програмата в ТУ. По думите й става дума не за изтичане на мозъци, а за циркулиране на интелектуален капацитет, за това страните да работят заедно. "Това отваря много въможности за младите хора", каза тя.

Проектът IPCEI предлага много различни възможности за магистри и докторанти. Те могат да останат в университета в България, но освен да работят тук, могат да получават месечна стипендия в продължение на 3 до 4 години, обясни Венета Иванова от Infineon Austria - една от десетките българи, които работят в компанията. За студентите съществуват възможности за стажантски програми, като в зависимост от темата, по която работя, те могат да избират дали това да е само през лятото или за период от 6 до 12 месеца, добави тя.

Сред най-големите

Infineon Austria е част от германската Infineon Technologies, която е в топ 20 на световните производители на чипове, само три от които са в Европа (най-големите са с централи в Азия и САЩ). За последната година групата е произвела 9.4 млрд. чипа. Австрийското поделение има 5.2 млрд. евро оборот и близо 5500 служители за миналата година, което е около 10% от резултатите на групата. В Австрия обаче се правят около 20% от разработките, като за миналата година разходите за научноизследователска дейност са 585 млн. евро (около 11% от приходите).

Компанията има фабрика за чипове в австрийския град Филах, която произвежда т. нар. изключително тънки силициеви пластини и е специализирана в областта на микроелектромеханичните системи (MEMS). Звеното се занимава и с разработката на нови полупроводникови материали като силициев карбид и галиев нитрид. Заедно с предпирятието в Дрезден, Германия, формира обща "виртуална" фабрика.



Образованието е в основата на всичко



Сабине Херличка, изпълнителен директор на Infineon Austria

Какво предвижда споразумението за сътрудничество, което подписахте с Техническия университет?

- С Техническия университет в София ще си партнираме в областта на образованието, като започваме с обучението на докторанти, но разглеждаме и възможностите за магистри. Това става в рамките на IPCEI (т. нар. важни проекти от общоевропейски интерес - бел. ред.) по микроелектроника. Обичайно програмите са по три години, четири по изключение. От наша страна сме много гъвкави - докторантите могат да избират дали да останат в България, дали да отидат някъде в чужбина или да работят по определени иновативни проекти в компанията. До голяма степен това зависи от тях и от темите, които са си избрали.

Защо избрахте точно ТУ-София?

- Бях силно впечатлена от възможностите на България. Около 60 хил. души работят в сектора на микроелектрониката, това е много. Освен това ТУ-София е постигнал голям напредък - той е един от седемте изследователски университета в България. Само за няколко години тук е изграден Центърът за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии със структурни фондове от ЕС, което е много полезна инвестиция. България има силни традиции и ноу-хау в технологиите и мисля, че това е идеалната среда. Освен това София е само на час и половина път със самолет от Виена, така че сме близко.

Имате ли лични впечатления от кадрите в България, тъй като бизнесът тук често се оплаква, че завършващите студенти нямат практически познания?

- В Infineon имаме 67 души от България и някои, дори не само българи, са учили тук. Другият аспект е, че най-добрата иновационна екосистема се състои от изследователски организации, университети и компании. Колкото по-близко си сътрудничат те, толкова по-бързо до клиентите и потребителите достигат най-добрите възможни технологии и продукти. Затова трябва да засилим сътрудничеството не само в Австрия, но и в цяла Европа, във всеки регион. Infineon например инвестира много в образование, защото то е в основата на всичко.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар