🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай забрани чиповете на Micron в критичната инфраструктура поради риск за сигурността

Този ход следва продължилото седем седмици разследване на американската компания

Китай и Хонконг са осигурили 25% от миналогодишните приходи на Micron на стойност 30.8 млрд. долара
Китай и Хонконг са осигурили 25% от миналогодишните приходи на Micron на стойност 30.8 млрд. долара
Китай и Хонконг са осигурили 25% от миналогодишните приходи на Micron на стойност 30.8 млрд. долара    ©  Reuters
Китай и Хонконг са осигурили 25% от миналогодишните приходи на Micron на стойност 30.8 млрд. долара    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китай забрани на операторите на ключова инфраструктура да купуват продуктите на американския производител на чипове за памет Micron Technologies, заявявайки, че те представляват "сериозни рискове за мрежовата сигурност". Администрацията за киберпространство на Китай (CAC) обяви, че най-големият американски производител на чипове за памет "представлява значителен риск за сигурността на китайската верига за доставки на критична информационна инфраструктура". В резултат на това CAC нареди на "оператори на критична национална инфраструктура" да спрат да купуват продукти от производителя, съобщава Financial Times. Според запознато лице континентален Китай и Хонконг са осигурили 25% от миналогодишните приходи на Micron на стойност 30.8 млрд. долара.

Американското търговско министерство заяви, че категорично се противопоставя на действието, което според него няма "фактическа основа". "Това действие заедно с неотдавнашните обиски и мерки срещу други американски фирми е в противоречие с твърденията на Китай, че отваря пазарите си и се ангажира с прозрачна регулаторна рамка", заявиха от министерството. То заяви, че ще се свърже с китайските власти, за да потърси разяснения. "Също така ще се ангажираме с ключови съюзници и партньори, за да гарантираме, че сме в тясна координация за справяне с изкривяванията на пазара на чипове за памет, причинени от действията на Китай", добавят от ведомството.

Според запознат с въпроса източник Китай е информирал Micron за решението си на среща в Пекин в неделя. Micron не е получавала никаква комуникация от CAC, след като е отговорила на въпросите на регулатора през март, докато не е била извикана на среща този уикенд, каза лицето.

"Получихме известието на CAC за приключване на проверката на продуктите на Micron, продавани в Китай, се казва в изявление на Micron. В момента оценяваме заключението и преценяваме следващите си стъпки. С готовност очакваме да продължим да участваме в дискусии с китайските власти."

В изявлението си CAC посочва, че "Китай приветства глобалните компании и различните платформени продукти на китайския пазар, стига те да спазват китайските закони и разпоредби". Но в него не се дава никаква информация за "рисковете за сигурността", свързани от продуктите на Micron, добавя британското издание.

Според анализатори Micron е очевидна първа цел за Пекин, тъй като нейните технологии ще бъдат по-лесно заменени с чипове на южнокорейските ѝ конкуренти Samsung и SK Hynix. Експерти предупреждават, че ограниченията на Пекин могат дори да накарат китайските компании, които не предоставят "критична информационна инфраструктура", да се опитат да отстранят Micron от своите вериги за доставки. Миналия месец Белият дом поиска от Южна Корея да призове своите производители на чипове да не запълват пазарната празнина в Китай, ако продажбата на продукти на Micron бъде ограничена.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scs591119180 avatar :-|
    Гаргамел
    • + 1

    Няма никакво значение, защото тези чипове не се ползват от китайски фирми, а от филиали на западни в Китай. Т.е. забраната има само формално и пропагандно значение.

    Нередност?
  • 2
    amerikanbastard avatar :-?
    amerikanbastard
    • - 1

    До коментар [#1] от "Гаргамел":
    Очевидно чете текст и не го разбирате, та за това пишете откровени глупости!
    Какво западни филиали виждате в съобщението:
    "Китай забрани на операторите на ключова инфраструктура да купуват продуктите на американския производител на чипове за памет Micron Technologies"
    На този линк:
    https://www.youtube.com/watch?v=dy9vhwXN1SY&ab_channel=VOC-VisionofChina
    Може, АКО знаете английски да се информирате за ситуацията.


    Дали е възможно все пак за достоверност на вашето твъдение да посочите някакви доказателства, за да не е само голословно твърдение.
    Може би не знаете, че

    Нередност?
  • 3
    scs591119180 avatar :-|
    Гаргамел
    • + 1

    До коментар [#2] от "amerikanbastard":

    Споделих инфо от друга медия. На който не му харесва, да си потърси сам инфо или да се оплаче на арменския поп 😊

    Нередност?
Нов коментар