Samsung е заплашена от първата стачка в историята си

Спорът е за повишението на заплатите в момент, когато компанията има проблеми

Заплахата от стачни действия идва в деликатен момент за Samsung, която през първото тримесечие отчете рекордна загуба от 3.4 млрд. долара в подразделението си за чипове.
Заплахата от стачни действия идва в деликатен момент за Samsung, която през първото тримесечие отчете рекордна загуба от 3.4 млрд. долара в подразделението си за чипове.
Заплахата от стачни действия идва в деликатен момент за Samsung, която през първото тримесечие отчете рекордна загуба от 3.4 млрд. долара в подразделението си за чипове.    ©  Reuters
Заплахата от стачни действия идва в деликатен момент за Samsung, която през първото тримесечие отчете рекордна загуба от 3.4 млрд. долара в подразделението си за чипове.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

В обичайно тихия изследователски център в централата на Samsung Electronics синдикални активисти убеждават служителите да се присъединят към кампанията им за по-високи заплати в известната южнокорейска компания. Профсъюзът иска 6% увеличение на заплатите, докато Samsung предлага само 4% - почти колкото инфлацията. Ако председателят Лий Дже Йонг не седне на масата за преговори, те ще гласуват с членовете си за стачка, която ще бъде първата в компанията, признала синдикатите едва през 2020 г.

"Искаме от компанията да се отнася към работниците си в съответствие със световната си позиция", заяви Сон У-мок, лидер на 10-хилядния Национален профсъюз на Samsung Electronics.

Заплахата от стачни действия идва в деликатен момент за Samsung, която през първото тримесечие отчете рекордна загуба от 3.4 млрд. долара в подразделението си за чипове. Тя е принудена да намали производството на чипове на фона на спада в индустрията и технологичното съперничество между САЩ и Китай. За Samsung, която досега беше известна с агресивната си позиция спрямо организирания труд, това е нова територия, съобщава Financial Times.

Искания на служителите

"Искаме от компанията да се отнася към работниците си в съответствие със световната си позиция", заяви Сон У-мок, лидер на синдиката. Членството в него е нараснало до 10 хил. души от създаването му, като той е привлякъл инженери, изследователи и работници, които искат по-добро възнаграждение и повече отпуски. В момента той представлява около 9% от 120-те хил. местни служители на производителя спрямо средно 46% профсъюзно членство в големите южнокорейски компании.

Освен искания за по-високо възнаграждение членовете на профсъюза се оплакват и от "задвижваната от страх" стриктна корпоративна култура на компанията и от "твърде силната вътрешна конкуренция" сред работниците. Те призовават и за по-безопасна работна среда. През 2018 г. Samsung компенсира работниците, изложени на вредни химикали в заводите за производство на чипове. Компанията заяви, че оттогава безопасността на работното място се е подобрила и че инвестира значителни средства за по-нататъшни подобрения.

Профсъюзът е провел повече от 20 срещи с представители на компанията тази година, но разговорите са в застой, което е и причината за искането на председателя да вземе участие в преговорите. "Отсъствието на топ мениджъри на масата за преговори означава, че те не ни разпознават правилно като контрагент", добавя Сон.

Според него планът за стачка ще бъде подложен на гласуване, ако Лий продължи да отказва да разговаря с тях, въпреки че не са определили краен срок за отговора му. "Търпеливо чакаме отговора му, като се имат предвид огромните последици, които една стачка ще има за националната икономика и глобалната верига за доставки", каза той. "Знаете какво се случва с един завод за чипове, ако процесът спре само за секунда", визирайки дългия процес на възобновяване на производството.

Samsung заяви, че ще продължи да разговаря със синдиката, за да постигне споразумение. "Компанията гарантира правото на служителите да учредяват и да се присъединяват към профсъюзи, както и да водят колективни преговори, и зачита законните профсъюзни дейности съгласно съответните закони и разпоредби", заявяват от компанията.

"Компанията се намира на кръстопът, тъй като със закъснение преминава през трудния процес", казва Бае Кю-шик, експерт по труда в Сеул. "Предвид липсата ѝ на опит в работата със синдикатите, няма да е лесно да се справи ефективно с новите предизвикателства, свързани с прецизиране на различните искания на работниците."

Инвеститорите наблюдават внимателно, каза Пак Ю Кюн, инвестиционен съветник по въпросите на управлението в APG Asset Management. "Като дългосрочен акционер ние сме загрижени, тъй като Samsung е сравнително неопитна по отношение на управлението на индустриалните отношения. Стачката не е печелившо решение за никого, особено в труден момент като този."