🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бъдещето на изкуствения интелект: Този път лудитите не са луди

Технологията, която ще бъде основна тема на Digitalk 2023, заплашва целия икономически ред и поставя философския въпрос за "безполезните" хора

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Възходът на масовия изкуствен интелект наистина промени всичко. Например възприятието, че всеки, който има притеснения относно технологиите, е луд - или поне лудит. В продължение на векове различни икономически прослойки са се обявявали против дадена технологична еволюция от страх, че ще загубят работата си. Отговорът към тях винаги е бил, че дори някои видове работа да изчезнат, ще се появят други: по-добре платени, по-продуктивни и по-малко натоварващи. Досега.

В началото на май Джофри Хинтън, наричан Кръстника на изкуствения интелект и доскорошен служител на Google, се превърна в поредното голямо име, което изрази публично страховете си от технологията. Преди това същото направиха Илън Мъск, Стив Возняк, Ювал Ноа Харари, Андрю Янг и редица други. Защо? Защото тази технологична революция не е като предишните. Различна е, защото хората вече създават технология, която след сравнително кратко време ще може сама да взима решения, да се надгражда и настройва. Страховете за "Терминатор сценария", при който човечеството е унищожено, може все още да са далеч, но тези, че огромна част от човешкото население може да се окаже икономически безполезно, са напълно на място.

Изкуственият интелект ще бъде основна тема на тазгодишното издание на технологичната конференция Digitalk. В нея ще гостуват редица големи умове, които имат различни виждания, оптимистични, песимистични и нюансирани, по отношение на технологията. Сред лекторите ще бъдат авторът и предприемач Андрю Кийн, съоснователят на българско-швейцарската компания LatticeFlow Петър Цанков, вицепрезидентът по AI в звеното за услуги на Samsung Патрик Бангърт, създателят на GPTZero Едуард Тиан и други.

Тази година конференцията Digitalk, организирана от "Капитал" и LAUNCHub, ще се проведе на 18 май в Sofia Event Center. Повече подробности, пълна програма и билети можете да намерите на сайта на конференцията.

Досега всички технологични революции не само унищожаваха работни места, но и създаваха нови - за всяка нова машина или софтуер бяха нужни хора, които да ги управляват. AI или ще се управлява сам, като си набавя сам нова информация и взима решения въз основа на нея, или в най-добрия случай ще има малък брой хора, които да работят върху моделите.

"Просто се преквалифицирай"

Отговорът на тези песимистични сценарии винаги е един и същ: тези, чиито работи се окажат автоматизирани или дори изцяло заличени, просто трябва да се преквалифицират. Този аргумент обаче съвсем скоро може да се окаже почти изцяло несъстоятелен, в момента, в който AI моделите се усъвършенстват достатъчно, че да заменят и софтуерни разработчици. Досега всички изчезващи професии се насочваха именно към компютърните технологии, но когато и вторите започнат да се автоматизират масово, изборът ще стане много по-труден.

Големият проблем е друг. Огромна част от представителите на технологичния сектор, изглежда, не разбират защо хората работят. Касиерите в супермаркета или куриерите едва ли са мечтали за тези си работни места като малки. Но те им дават възможност да живеят живот, да изхранват себе си и семейството си, от време на време да ходят на почивка, както и да не се чувстват безполезни.

Нека приемем, че тези хора ще загубят работата си в следващите десет години - напълно реалистичен сценарий. Някои от тях действително ще се насочат към преквалификация, но какво, ако докато се преквалифицират, новата им работа също изчезне? Отговорът на технологичните оптимисти е, че бъдещето принадлежи на тези, които постоянно се преквалифицират, добавят нови умения и, казано съвсем на технологичен език, се "ъпгрейдват".

Подобна утопия (или дистопия) не звучи нито особено реалистично, нито особено привлекателно. Идеята на технологиите поначало е да правят живота на хората по-лесен. Ако това не се случва и хората са принудени постоянно да променят живота си само и само за да не бъдат изцяло безполезни, то логичният въпрос е какъв е смисълът? Рационално мислещи хора могат много бързо да бъдат брандирани като "лудити" именно заради подобни въпроси.

И все пак: кой би спечелил?

Още по-депресиращо в една подобна технологична дистопия е, че тя предвещава икономическо разделение, което към момента съществува само в художествената литература. Докато милиони или потенциално милиарди хора се чудят какво точно да правят, за да не бъдат напълно безполезни, а изкуственият интелект бълва интелектуалната продукция на хиляди хора в рамките на секунди, печалбите ще бъдат прибирани от много малък на брой технологични компании.

Отговорът на икономистите на тази дилема е въвеждането на базов общ доход за всички, който да се плаща от печалбите на технологичните компании. Рискът тук е корпорациите да се превърнат буквално в световно правителство или пък просто да лобират успешно против подобни промени.

Има и други притеснения. В книгата The Age of AI, написана от Хенри Кисинджър, Ерик Шмидт и Даниел Хатенлохер, първият обръща внимание на възможните последствия от AI върху войната. Дори в момента AI модели се използват при симулация на битки с изтребители. Резултатите? Изкуственият интелект прави маневри и действия, които никой човешки пилот досега не е правил и дори не му е минавало през ума да прави. Едно от заключенията на Кисинджър е, че един AI пилот може да бъде спрян само от друг AI пилот.

Това може да звучи и оптимистично: нека оставим войните на изкуствения интелект. Реалността, разбира се, би била различна - машини, които или се управляват сами, или се управляват от хиляди километри, ще могат да убиват човешки същества буквално като във видеоигра, без да има каквито и да било емоционални спирачки пред тях. И това е сценарий, при който въобще не става дума за самоосъзнал се AI, превърнал се самосиндикално в заплаха за човечеството.

Голямата утеха

В художествената литература утехата за хората винаги е, че те все пак са по-креативни. Това, разбира се, не важи за всички хора, но все пак е утеха. Точно тя обаче ще бъде първата отнета от AI - и до голяма степен вече е. През последните месеци интернет бе залят от песни, които всъщност никога не са били изпълнявани - като Фреди Меркюри, който прави акустичен кавър на Oasis или дори чисто нова песен на The Weeknd и Дрейк, създадена изцяло от генеративен AI. Да, някои могат да посочат, че това не е нещо наистина ново, а добре направен ремикс на нещо старо - но това важи и за огромната част от изкуството, направено от хора.

Всъщност единствената утеха към момента е, че AI все пак не е стигнал до повечето от дистопичните сценарии. Някои технологични умове например твърдят, че сегашната приливна вълна е преди всичко мираж и AI не е толкова напреднал. Но дори и да не е, скоро ще бъде. Броят на техутопистите, които отговарят на логични страхове с аргумента "все още не сме там", е силно притеснителен. Никой не твърди, че към 2023 г. светът е стигнал до крайната си точка, но е очевидно, че скоростта на развитието на технологиите няма общо с тази от преди 100 или дори 20 години.

Не е изключено и нищо апокалиптично да не се случи. Въпросът е, че нищо не е сигурно, а технологията лети, докато хората крачат. Всъщност това е и призивът на споменатите в началото големи умове - те не искат спиране на AI изцяло, а пауза, в която хората да могат да начертаят пътна карта за единствената технология в своята история, която има шанса да пренапише не само начина, по който човешката раса живее, но и смисъла на неговия живот. Затварянето на очите за икономическите, философските, военните и житейските дилеми под предлога, че "и лудитите са се страхували от становете за шиене", е отказ от приемането на един прост факт: не всички технологични революции са еднакви. И не всички водят до по-добро бъдеще за човечеството.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    yoanzapryanov avatar :-|
    Yoan Zapryanov
    • - 9
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Умилително е как не сте разбрали елементарна игра на думи, но смятате, че показвате някакво интелектуално превъзходство. Ако имате проблеми да разберете, кажете, ще ви обясня подробно.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#2] от "Yoan Zapryanov":

    Какво искате да ми обяснявате?
    Елементарни игри на думи правят елементарните хора, защото с беден речник и никаква обща култура се получава това: "Този път лудитите не са луди..."
    А тогава са били, така ли? Всичките? Защото в българският език членните форми са обобщаващи - когато се каже лудитиТЕ се разбира: ВСИЧКИ лудити.

    Това се учи в задължителния образователен курс, който дори повечето цигани изкарват.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 7

    В изтрития ми пост #1 обръщах внимание на автора на несполучливия каламбур "Този път лудитите не са луди..." на това, че освен фонетично, двете понятия нямат нищо общо и комбинирането им е безсмислено.
    Вероятно постът ми е премахнат, защото получи одобрението на доста читатели.

    "Лудити", както и "сипаи", "фрондьори", "боксери", "болшевики", "хунвейбини" и пр. са думи-символи и имат един доминиращ смисъл, който не се нуждае от обяснение, защото (за над определено интелектуално ниво) е познат. Използването им с други, вторични, разширени значения се нуждае от обяснение. Което е безсмислица, защото да карказваш каламбур просо означава, че не се е получил...

    Много ми се иска служителите в Капитал да са интелигентни, образовани и с интересни хрумвания.

    Нередност?
  • 5
    rbr1464252961497850 avatar :-|
    Neno Marinov
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#2] от "Yoan Zapryanov":

    Когато авторът на дадена статия влезе в секцията с коментари да се обяснява, в своя защита, че и си позволява да проявява сарказъм, това не говори добре нито за него, нито за медията, в която е оставен да се вихри.

    Нередност?
  • 6
    b.davidkov avatar :-P
    masay
    • - 2
    • + 2

    Дискусията ме накара да изчета текста.
    Ами прави са коментаторите - безсмислица е написал Йоан Запрянов. Пък и отгоре на всичко се ежи, че щял да я обясни на по-простите от него. Ами да започва, ще ми е интересно как се обяснява формена глупост.

    Нередност?
  • 7
    ioc16839157911175597 avatar :-|
    Калин Петков
    • + 1

    Статията е невероятно добра, и не мога да повярвам, че Капитал. БГ е публикувал тази позиция. Бих искал аз да съм я написал, тъй като мисля по сходен начин, но ми липсва перото на автора. Адмирации!!!
    Апропо, повечето хора просто не разбират какво идва. Само преди около седмица Проф. Хинтън започна да говори по този въпрос, първо в Ню Йорк Таймс, след това в други медии. BMJ също пусна статия по този въпрос. Проф. Стивън Хокинг подписа отворено писмо за опасностите от изкуствения интелект още през 2015 г. "Новото" писмо от март 2023 г, което препоръчва 6 месечен мораториум върху ИИ, засега не постига желания ефект. Правителствата на САЩ и ЕС почват да реагират, но бавно, не уверено. Богати лобисти натискат в полза на технологичните гиганти. През това време IBM вече уволни над 7000 души, които са заменени от изкуствен интелект. А шефовете на Google добавиха милиарди към състоянията си. Поставям страхотен цитат от г-н Запрянов:
    "Затварянето на очите за икономическите, философските, военните и житейските дилеми под предлога, че "и лудитите са се страхували от становете за шиене", е отказ от приемането на един прост факт: не всички технологични революции са еднакви. И не всички водят до по-добро бъдеще за човечеството."

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#7] от "Калин Петков":

    Триенето на моят #1, но оставянето на сардоническия #2 на автора цели объркване, че съм го репликирал по същество на темата. Жертва на което сте станал.
    Да, тезата на г-н Запрянов е достойна за уважение. Моите притеснения са идентични с неговите. Реагирах на това, че една теза, колкото и сериозна да е, се проваля от лъжиците катран на липсата на обща култура и езиковата грамотност на автора:
    1. Лудитите няма данни да са били луди и това са глупави, търсещи единствено детинска фонетична близост комбинация от съществителни имена;
    2. Не четох до там, но вашият цитат посочва още една крещяща нелепица: "и лудитите са се страхували от становете за шиене".

    Нямало е, няма и днес "станове за шиене". Тогавашните станове, които лудитите са чупели, са били Т Ъ К А Ч Н И станове в текстилните манифактури.

    Не виждам как без елементарна обща култура можеш да громиш AI..
    Става си дърварство като при лудитите....

    Нередност?
  • 9
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho

    Не се коментира и се изпуска най важното...икономическия модел. Нека да приемем тезата, че технологиите вземат 90 % от всички работни места, и няма нови работни места свързани с тях(тези машини и компютри все пак някой трябва да ги обслужва, но нека изключим това).
    Всичко което произвеждат компанните могат да го направят с 2-3 % от сегашните работници.
    Само че кой ще им купува стоките/услугите ако 95 % от населението не работи/няма доходи...икономически не може да издържи.
    Ще стане най вероятно два варианта:
    -Все пак ще има нови работни места вследствие на технологиите
    -Ще бъде въведен гарантиран базисен дохот(с бум на технологиите и производителността), икономически най после ще стане възможно.
    П.С
    Спокойно, човечеството ще оцелее...и този път :)

    Нередност?
  • 10
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    До коментар [#9] от "kapitalcho":

    Нищо не е изпуснато пред вид.
    Това с AI-то е фиксидея на златния милиард. Останалите 6 милиарда за него за тор, боклук.
    Напомня ли ви това за нещо отпреди 70-80 години в Райха?
    Ами същото е - дигитален нацизъм.

    Нередност?
Нов коментар