🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Digitalk 2023: Хора, изкуствен интелект и накъде отива светът

Кои ще са основните акценти и участници в тазгодишното издание на Digitalk

Тази година Digitalk ще заложи на множество интервюта на сцена с големи български и световни имена
Тази година Digitalk ще заложи на множество интервюта на сцена с големи български и световни имена
Тази година Digitalk ще заложи на множество интервюта на сцена с големи български и световни имена    ©  Надежда Чипева
Тази година Digitalk ще заложи на множество интервюта на сцена с големи български и световни имена    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологиите са игра за оптимисти. В технологичния свят трудно ще намерите хора, които да смятат, че не правят света по-добър, още по-малко такива, които се страхуват от едно по-дигитално бъдеще. Изкуственият интелект, който доминира разговора през последната половин година, предимно заради представянето на ChatGPT, смекчи оптимизма на някои, увеличи този на други и - може би най-важното - превърна някои от най-известните имена в сектора в адвокати на тезата за забавяне на технологичното развитие.

Логично, изкуственият интелект, както и мястото на хората в бъдещия свят са основна тема в програмата на тазгодишната конференция Digitalk. В събитието ще участват множество големи умове, предприемачи, инвеститори и директори на големи компании както от България, така и от света.

Тазгодишното издание на конференцията Digitalk, организирана от "Капитал" и LAUNCHub, ще се проведе на 18 май в Sofia Event Center. Повече подробности, пълна програма и билети можете да намерите на сайта на конференцията.

Освен на изкуствения интелект внимание ще бъде обърнато и на големите местни предприемачески истории, на иновациите в други технологични сфери, както и на приложението на технологиите в реалната икономика. Специалистът по маркетинг Марк Полард пък ще върне конференцията към корените ѝ на събитие за дигитален маркетинг.

Накъде отиваме

Първата част от конференцията ще се фокусира върху цялостната трансформация на света чрез технологиите. Събитието ще бъде открито от Андрю Кийн, предприемач, инвеститор, водещ и автор на редица книги на технологична тематика като The Internet is Not the Answer и How to Fix the Future. Кийн ще обърне внимание на притесненията за бъдещето на света и тезата си, че технологиите ускоряват разпада на реда в отношенията между хора и институции, без да има измислена алтернатива.

След него на сцената ще се качи Федерико Мена, новият изпълнителен директор на EIT Digital, дигиталното звено на Европейския институт за иновации и технологии. Той ще бъде интервюиран от главния редактор на "Капитал" Алексей Лазаров, като темата ще бъде какво бъдеще искаме и за Европа, и за света. Пред Мена и EIT Digital в следващите месеци седи и въпросът дали да бъде отворен офис на института в София, като вече има заявка за допълнителен фокус върху България, без значение дали ще има физическо представителство.

На сцената ще бъде интервюиран и Даниел Висевич, партньор в WorldFund - огромен фонд за рискови инвестиции, който инвестира единствено в зелени компании, чийто продукт намалява поне 100 млн. тона CO2 емисии годишно.

Изкуственият интелект и какво ни очаква

Може да се предположи, че изкуственият интелект ще бъде споменат във вероятно всеки разговор на конференцията, но някои сегменти ще бъдат насочени конкретно към него. Петър Цанков, съосновател и изпълнителен директор на българско-швейцарската компания LatticeFlow, която наскоро набра 12 млн. долара, ще говори за това как той вижда бъдещето на изкуствения интелект, какви са проблемите при разработването на модели и преувеличени ли са очакванията, че в много близко бъдеще ни очаква най-малкото сериозна икономическа трансформация.

От Сан Франциско ще се включи и Патрик Бангърт, който съвсем доскоро бе старши вицепрезидент по изкуствен интелект в Samsung SDS, звеното за разработка на софтуер на корейския технологичен гигант. Не би било преувеличено да се каже, че Бангърт е един от най-големите умове в сферата на изкуствения интелект днес, като той често застъпва тезата, че настоящите модели (и особено езиковите като ChatGPT) не могат да се сравняват с човешките възможности.

От другия край на САЩ ще се включи Едуард Тиан от Princeton University. Той ще разкаже за създаването на приложението GPTZero, чиято цел е да намира цели текстове или пасажи от текстове, създадени чрез изкуствен интелект - особено актуален проблем в академичните среди.

Местните герои

Конференцията Digitalk 2023 ще обърне внимание и на големите удари на български предприемачи от последната година. На сцената ще се качи Христо Борисов, съосновател и изпълнителен директор на първия български еднорог Payhawk. От голямата инвестиция в компанията насам Payhawk увеличи значително броя на служителите си, както и броя на пазарите, в които работи.

Друго голямо име, познато за нови и стари лица в българската технологична екосистема, е Николай Горчилов - съосновател на някогашния български доставчик на интернет "Орбител" и понастоящем съосновател на Excitel, индийския доставчик, който има близо 900 хил. клиенти в другия край на света. Excitel вече се оценява на 100 млн. евро и се готви за още по-голям рунд, а Горчилов ще говори не само на тема интернет, но и на тема защо предприемачите трябва да поглеждат по-често към развиващия се Изток, а не само към вече развития Запад.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар