🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дългът на регионите може да е следващият проблем пред китайската икономика

Задълженията са над 9 трлн. долара, което е над половината от БВП на страната

Общините разчитат на заеми, за да осъществяват инфраструктурни проекти, но възможността им за изплащането на финансирането е ограничена.
Общините разчитат на заеми, за да осъществяват инфраструктурни проекти, но възможността им за изплащането на финансирането е ограничена.
Общините разчитат на заеми, за да осъществяват инфраструктурни проекти, но възможността им за изплащането на финансирането е ограничена.    ©  Reuters
Общините разчитат на заеми, за да осъществяват инфраструктурни проекти, но възможността им за изплащането на финансирането е ограничена.    ©  Reuters

Големият дълг може да се превърне в следващия сериозен проблем за китайската икономика, която и без това е под напрежение още от началото на пандемията насам. Страната беше една от най-силно засегнатите от коронавируса, като освен това се наблюдават и сериозни проблеми със сектора на недвижими имоти.

Все повече експерти обаче са на мнение, че пред Пекин се изправя нов, дори по-тежък проблем - големи дългове на провинциите в страната. Те се използват за финансиране на различни инфраструктурни проекти, като според изчисления на Международния валутен фонд (МВФ) размерът им надхвърля 9.3 трлн. долара, което е повече от половината брутния вътрешен продукт на страната.

Инструментите за финансиране на местните (LGFV) власти са един от ключовите начини за осъществяване на различни инфраструктурни проекти, като без тях сериозният напредък по това отношение не би бил възможен. Именно това е и причината Пекин да е толкова щедър при раздаването им, макар и в момента да изглежда, че тази щедрост е била прекомерна.

Какъв е проблемът

В основата на проблема е фактът, че тези проекти имат ниска възвръщаемост по дефиниция - рядко инфраструктурата може да възвърне инвестицията сама по себе си. Това става възможно, ако тя подпомага създаването на икономическа активност между различни места от страната. Това е и причината голяма част от общините да разчитат на рефинансиране или финансови инжекции от Пекин, за да успяват да изплащат дълговете си.

До момента няма случай на община, която да е изпаднала в неизпълнение по задълженията си. Въпреки това вече се наблюдават признаци, че някои изпитват сериозни затруднения, точно когато приходите са ударени от спада на жилищния пазар. Такъв е случаят на югозападния град Кунминг, който изплаши инвеститорите в края на май, като проточи плащането на облигации до последния момент. Това доведе до притеснения, че има затруднения с набирането на средства, за да покрие дължимото.

Властите в Гуейджоу, една от най-бедните и най-задлъжнели провинции на Китай, засилиха молбите си за помощ от страна на правителството през април.

Тези случаи подчертават все по-напрегнатите финанси на местните власти след три години на строг контрол по време на пандемията. Кризата с недвижимите имоти в страната нанесе още един удар чрез намаляване на продажбите на земя, което беше ключов източник на приходи.

Като цяло повечето китайски регионални правителства са изправени пред сериозна финансова криза. Някои градове прибягнаха до необичайни мерки за събиране на пари. Провинцията Ухан например се опита да принуди задлъжнелите страни да плащат дълга си чрез статия в един от местните държавни вестници.

Рискът от неизпълнение обаче изглежда сравнително нисък, като се има предвид вероятността Пекин да се намеси, за да предотврати подобни пропуски от подкопаване на доверието в банки, застрахователи и други, които са широко изложени на LGFV. Тогавашният премиер Ли Къцян предупреди през март, че дълговете на регионалните правителства са ключова заплаха за финансовата стабилност и властите са изпратили делегации от по-богатите региони, за да си сътрудничат с тези в по-бедните.

Пазарът на облигации остава сравнително спокоен, като рисковите спредове по LGFV облигациите в юани се стесняват с цели 72 базисни пункта тази година, показват данните, събрани от Bloomberg. Но по-голямото безпокойство е, че много местни финансови органи стигат до точката, в която ще бъдат принудени да ограничат заемите си - потенциално спирайки потока от пари, който е постоянен източник на стимул за китайската икономика.

Централната банка понижи лихвите по краткосрочните заеми

Китайската централна банка понижи лихвата по краткосрочните заеми за пръв път от 10 месеца в опит да възстанови доверието на пазарите и да подсили изпадналото в застой възстановяване след пандемията. Това е сигнал за възможно разхлабване на дългосрочните лихви през следващата седмица, тъй като търсенето и настроенията на инвеститорите отслабват. Финансовата институция намали седемдневната обратна репо лихва с 10 базисни пункта до 1.9%, като инжектира 2 млрд. юана (280 млн. долара) чрез инструмента за краткосрочни облигации.