Как новият AI екип в "SAP Labs България" допринася за вграждането на изкуствен интелект във всеки продукт на компанията

SAP съществено увеличи своите инвестиции в хората, които работят с AI технологии

Как новият AI екип в "SAP Labs България" допринася за вграждането на изкуствен интелект във всеки продукт на компанията
Как новият AI екип в "SAP Labs България" допринася за вграждането на изкуствен интелект във всеки продукт на компанията
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С технологичния пробив на генеративните AI модели в края на 2022 г. темата за изкуствения интелект обхвана както широката общественост, така и индустрията. Компаниите, които само бяха чували за прогнозна поддръжка или самообучаващи се системи с AI технологии, вече изискват подобна функционалност от своите доставчици на различни софтуерни системи. SAP от години работи в тази област, но напоследък съществено увеличи своите инвестиции в екипите, които работят с нови AI технологии. Наскоро в "SAP Labs България" бе създаден нов екип - Artificial Intelligence Center of Excellence (CoE).

Този екип специализира главно в две направления. От една страна, в разработването на AI платформа, даваща възможност на всички екипи в SAP да внедряват AI решения по един стандартен, надежден, сигурен и оптимален начин. От друга страна, екипът участва в разработването на AI решения за вътрешните отдели на SAP, включително има сериозен принос към разработката на дигиталния генеративен AI асистент на компанията - SAP Joule. От концепцията през имплементацията и внедряване в продукта до продължаващата поддръжка екипът подсигурява цялостни AI решения, като обогатява продуктите на SAP, за да използва пълния потенциал на AI.

За визията на SAP в областта на изкуствения интелект и ролята на българските специалисти в цялостната екосистема на германската компания разказват Даниел Циер - директор Data Science, AI and Big Data в SAP, и Петър Илиев - мениджър на екип Artificial Intelligence Center of Excellence (CoE) в "SAP Labs България".

Визията на SAP за AI

"Изкуственият интелект (AI) и преди всичко генеративният AI бележи промяна в парадигмата за това как компютърните системи се учат от данни, решават сложни проблеми и дори осигуряват креативност, когато е необходимо", обяснява Даниел Циер. "Вярваме, че това ще промени фундаментално работата, бизнеса и обществото. SAP се ангажира да помогне на организациите през този период на трансформация чрез генериране на бизнес резултати, които са били невъзможни преди, благодарение на SAP Business AI", добавя той.

Извън компанията AI усъвършенства предложенията на SAP за клиентите. Чрез интегрирането на AI в своите корпоративни приложения и системи SAP помага на компаниите да трансформират бизнес процесите и да стимулират интелигентното вземане на решения, за да останат конкурентни на пазара. Вътрешно в компанията изкуственият интелект действа като средство за подпомагане на SAP по пътя на дигиталната трансформация. Той позволява да се анализират ефективно големи количества данни с помощта на машинно обучение, прогнозни анализи и други възможности на AI.

"Ние сме софтуерна компания в челните редици на нашата индустрия с амбицията да бъдем лидер в Business АI света. Естествено е ние в SAP вътрешно да бъдем от първите, които търсят начини за иновативно прилагане на AI във всички вътрешни процеси и организации", коментира Петър Илиев.

Какво повече предлага изкуственият интелект?

Концепцията за AI съществува от десетилетия, но сега наистина започва да оказва влияние върху ежедневието ни с нови възможности, които стават достъпни за всеки и по всяко време.

"Изкуственият интелект оптимизира нашите задачи, като автоматизира повторяеми действия или предоставя "генеративни инструменти" на служителите, позволяващи им да бъдат по-ефективни. Това означава, че с негова помощ ще изразходваме много по-малко време и капацитет за същите действия. И по този начин ще увеличим продуктивността и креативността си, като ги насочим към други, по-стратегически занимания", споделя Илиев. "Изкуственият интелект се развива и продължава да еволюира благодарение на подобренията в алгоритмите и главно благодарение на експоненциално увеличаващото се количество налични данни, достъпни за обучението на AI моделите. Голямото предимство на SAP се крие в обширната клиентска база със стотици хиляди бизнеси по цял свят, което ни позволява достъп до огромни масиви от данни", допълва Петър Илиев. Новият център в София разработва и такива механизми, позволяващи ползването на тези данни за подобряване на клиентските сценарии.

"Едно AI решение е толкова добро, колкото са добри данните му, но това е само част от цялата картинка", коментира Илиев. "Нашите клиенти имат много по-големи изисквания към нас. Очакват да се прилагат различни механизми при разработката на AI приложения, включително прозрачност, контрол и правилно обучение. Трябва да е прозрачно как работи и взема решения съответното AI приложение, да се въведат методики за наблюдение и контрол на работата и да бъде обучено с реални данни, представителни за реалния свят."

Как на практика се осъществява AI стратегията на SAP?

"SAP разшири дейността си в България през 2000 г., привлечена от квалифицираните разработчици на софтуер в страната и благоприятната бизнес среда. Оттогава "SAP Labs България" се оформи като ключово стратегическо подразделение в глобалната компания", казва още Циер. С над 1400 професионалисти "SAP Labs България" е в челните редици на разработката на софтуер, като развойният център в София има определяща роля в развитието на революционните in-memory технологии като SAP HANA и оформянето на облачната платформа на SAP (SAP Business Technology Platform). "С такъв доказан опит решението да се открие екип в областта на изкуствения интелект в България беше лесно и логично", допълва той.

В новия екип се изпълнява стратегията на SAP да интегрира AI във всеки продукт на компанията. Екипът в София е част от по-голяма организация с центрове в Париж, Валдорф и Сингапур. "На практика сме част от глобална организация, чиято цел е да развива работна платформа, позволяваща да се вграждат AI решения в цялата продуктова гама на SAP с много малко усилия от продуктовите екипи", казва Илиев.

Корпоративната култура и младите

AI екипът е съставен предимно от млади хора, идващи от университетите. "Всички тези специалности - ML инженер, ML оператор, prompt инженер - все още не са достатъчно развити като самостоятелни дисциплини в университетите. Повечето наши кадри са млади таланти, които тепърва навлизат в бизнеса. Те са адаптивни и широкоскроени", обяснява Илиев. "Ние в SAP инвестираме в нашите служители, осигурявайки им среда за развитие в техните области, давайки възможност на всеки от тях да работи с най-новите технологии в AI света и по този начин да разгърне потенциала си."

Наред с младите специалисти, които са бъдещето на SAP, гръбнакът на екипа е изграден от доказани кадри, участвали в разработването на едни от ключовите продукти в последното десетилетие какъвто е SAP Business Technology Platform. Екипът е и представен на високо ниво в най-голямата общност на служители на компанията по места и глобално - общността на жените в бизнеса (SAP Business Women's Network), с което e активна част от културата на разнообразие и приобщаване в SAP.

Да бъде една от четирите локации, в които работят AI екипите, мотивира изграждането на "мостове" между тях, което е друг аспект от културата на компанията.

"За да успеем в днешната динамична AI среда, трябва да сме любопитни към новите технологии, непрекъснато да надграждаме знанията си", добавя Илиев. Той допълва, че в неговия AI екип в петъчния ден е заделено време за обучения.

AI обучение и на други SAP отдели

Софийският CoE предлага часове за консултации на вътрешни екипи, които искат да внедрят AI в техните продукти. "В момента повечето продукти не включват AI функционалности. Затова участваме в предоставянето на тези консултации на глобално ниво. И когато продуктов екип се захване с внедряване на AI решение, го съветваме относно технологиите, релевантните правни норми - AI законодателство, защитата на личните данни, които трябва да се съобразяват при разработването на софтуер. И именно затова крайните потребители - нашите клиенти - предпочитат да внедрят и използват SAP решенията, защото те знаят, че техните данни са защитени, а софтуерът отговаря на всички регулации и стандарти", допълва Илиев.

AI специалистите

Плановете на компанията са екипът в София все повече да се разраства. Наскоро главният изпълнителен директор на SAP Кристиан Клайн, по време на посещението си в София, споделя в дискусия с AI екипа на Петър Илиев, че амбицията на SAP да е лидер в Business AI света започва отвътре в SAP. "Затова първото нещо, което правим, е да интегрираме AI в различните вътрешни системи на SAP, както го правим с тикет системите, с HR системите, дори и при наемането на хора се ползват AI решения", коментира Илиев.

"Дългогодишният опит в разработката на технологии и софтуер, както и висококачествените университетски програми правят България добро място за авангардни разработки като AI решения", допълва Циер. "През годините българските професионалисти последователно са демонстрирали уменията си да възприемат и овладяват иновативни технологии, със силен ентусиазъм за непрекъснато учене и растеж. Освен това сме свидетели на завръщането в България на много специалисти, завършили образованието си в Европа и по света. Много от тях имат висше образование в сферата на AI, машинното обучение и свързани области в престижни университети в чужбина. Нарастващата привлекателност на българския технологичен сектор мотивира тези професионалисти да избират да се върнат в България, за да прилагат и разширяват знанията си".

Притокът на нови таланти, съчетан с експертния опит на старши разработчици, архитекти и бизнес ориентирани специалисти, създава ползотворна среда за развитието на "SAP Labs България" като един от фокусните центрове за AI иновации в глобалната мрежа на SAP. Съвместните усилия на тези различни по профил професионалисти допринасят за напредъка на AI технологиите и създаването на иновативни решения, които отговарят на развиващите се нужди на бизнеса в цял свят.

"SAP се стреми да интегрира AI в цялата си продуктова гама", акцентира Циер. Тъй като системите на SAP са дълбоко интегрирани в основните бизнес процеси на компанията, прилагането на AI в решенията на SAP се характеризира с това, че е надеждно, приложимо и отговорно. Вече повече от 24 000 компании в световен мащаб се възползват от възможностите на AI в продуктите на SAP. Никоя друга технологична компания не може да комбинира силата на AI с процесите и данните, които управляват света на бизнеса. SAP ще революционизира начина, по който хората взаимодействат с бизнес софтуера, и ще направи работата по-ефективна и по-приятна от всякога.