Samsung очаква срив на печалбата с 69% заради спад в търсенето на чипове

Това ще е най-ниският тримесечен резултат от осем години

Южнокорейската компания се опитва да увеличи пазарния си дял при чиповете.
Южнокорейската компания се опитва да увеличи пазарния си дял при чиповете.
Южнокорейската компания се опитва да увеличи пазарния си дял при чиповете.    ©  Reuters
Южнокорейската компания се опитва да увеличи пазарния си дял при чиповете.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Samsung Electronics очаква печалбата й през четвъртото тримесечие на 2022 г. да е спаднала с 69%, показват предварителните данни на компанията. Огромното понижение се дължи на намаленото търсене на електронни устройства и ключовите за тях чипове, които са главният двигател на приходи за компанията.

Южнокорейският гигант съобщи, че очаква оперативната печалба да е спаднала до 3.4 млрд. долара през последните три месеца при почти 11 млрд. година по-рано. Това ще е най-големият спад на печалбата на компанията от третото тримесечие на 2014 г.

Тримесечните приходи вероятно са се понижили с 9% спрямо същия период на предходната година до 55 млрд. долара, обявиха от Samsung в кратко съобщение за предварителните резултати. Четвъртата най-голяма публична компания в Азия по пазарна стойност трябва да публикува подробен отчет по-късно този месец.

Нарастващите глобални лихвени проценти и разходите за живот са дали негативно отражение върху търсенето на смартфони и други устройства, които Samsung прави. Това има директен ефект и върху производството на полупроводниците, които компанията доставя на конкуренти като Apple. "Целият бизнес на Samsung имаше трудни времена, но особено чиповете и мобилните устройства", каза Лий Мин-хи, анализатор в BNK Investment & Securities, цитиран от Reuters.

Анализатори са на мнение, че Samsung допринася за настоящото пренасищане на предлагането с увеличените си разходи за производство на чипове. Причината за това е, че компанията следва стратегия за инвестиране по време на спад на пазара, за да спечели пазарен дял с възможно най-малки инвестиции.

Проблемите със свръхпредлагането се влошиха и от санкциите на САЩ върху износа на чипове за Китай и забавянето на производството на iPhone в китайския завод на Foxconn поради масивна епидемия от COVID-19. Apple е конкурент при смартфоните на Samsung, но също така и голям техен клиент за чипове и дисплеи.

Трима анализатори, които са били интервюирани от Reuters, казват, че очакват печалбите на Samsung отново да се понижат през текущото тримесечие, с вероятна оперативна загуба за бизнеса с чипове, тъй като пренасищането води до допълнителен спад в цените на чиповете с памет.

Продажбите на чипове в Южна Корея са спаднали с близо 30% през декември спрямо година по-рано. Това е пети пореден месечен спад и обрат от момента, когато компаниите увеличаваха производството до рекордни нива, за да отговорят на скока на търсенето по времето на пандемията от коронавирус.

Американският производител на чипове Micron заяви, че не очаква възстановяване до втората половина на тази година и през декември обяви съкращаване на работната сила с 10%, тъй като предвижда положението на пазара да се запази и през тази година. SK Hynix обяви през октомври, че ще намали наполовина капиталовите си разходи тази година.

Акциите на Samsung затвориха в петък с ръст от 1.4% при покачване от 1.1% на по-широкия пазар. Акциите на конкурентния производител на чипове за памет SK Hynix се повишиха с 2.1%. "Причината, поради която акциите се покачват въпреки лошия резултат, е, че Samsung ще трябва да намали производството, както Micron или SK Hynix казаха, че ще го направят, което ще помогне на индустрията като цяло", каза пред CNN Ео Кю-джин, анализатор в DB Financial Investment.