🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Samsung очаква срив на печалбата с 80% през третото тримесечие

Причината за спада са проблемите на глобалния пазар за чипове заради американските санкции срещу Китай

Окончателните резултати се очаква да бъдат обявени на 31 октомври, но Samsung вече съобщи, че приходите ѝ вероятно са намалели с 13% спрямо същия период на предходната година.
Окончателните резултати се очаква да бъдат обявени на 31 октомври, но Samsung вече съобщи, че приходите ѝ вероятно са намалели с 13% спрямо същия период на предходната година.
Окончателните резултати се очаква да бъдат обявени на 31 октомври, но Samsung вече съобщи, че приходите ѝ вероятно са намалели с 13% спрямо същия период на предходната година.    ©  Reuters
Окончателните резултати се очаква да бъдат обявени на 31 октомври, но Samsung вече съобщи, че приходите ѝ вероятно са намалели с 13% спрямо същия период на предходната година.    ©  Reuters

Южнокорейската технологична компания Samsung публикува предварителните си оценки за третото тримесечие, като обяви 78% спад на печалбата в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки това резултатите са по-добри от очакваните. В краткия предварителен отчет на най-големия в света производител на чипове с памет и смартфони оперативната му печалба е намаляла до 2.4 трлн. вона (1.69 млрд. евро) за периода юли-септември от 10.85 трлн. вона година по-рано.

Въпреки че подобни резултати не са синоним на добри новини, те все пак са по-добри от очакваното. Спадът на печалбата за третото тримесечие е по-малък от прогнозираните по-ранни оценки, тъй като проблемният пазар на чипове за памет показва ранни признаци на възстановяване от сериозния спад.

"Въпреки че ситуацията в бизнеса с чипове не е отлична... спадът в цените на паметта се смекчава и по-нататъшните спадове ще бъдат ограничени", предвижда Ко Йонгмин, анализатор в Daol Investment & Securities.

Макар и да е спаднала рязко спрямо миналата година, печалбата на Samsung за третото тримесечие е доста по-висока от 640 млрд. вона за първото тримесечие, което е най-ниското ниво от 2009 г. насам, и от 670 млрд. вона за второто тримесечие.

Световното икономическо забавяне и високите лихви намалиха търсенето на повечето потребителски стоки след бума, предизвикан от пандемията, като потребителите се въздържаха от закупуване на нови смартфони или компютри. Това принуди компаниите за чипове да намалят производството в опит да спрат понижението на цените.

Окончателните резултати се очаква да бъдат обявени на 31 октомври, но Samsung вече съобщи, че приходите ѝ вероятно са намалели с 13% спрямо същия период на предходната година до 67 трлн. вона. Мобилният бизнес вероятно е отчел оперативна печалба от около 3 трлн. вона, подобно на миналата година, според средните прогнози на петима анализатори. През тримесечието компанията пусна на пазара премиум сгъваемите си смартфони, което увеличи продажбите въпреки вялия глобален пазар на смартфони.

Третото тримесечие обикновено е силно за бизнеса на Samsung с мобилни устройства и дисплеи, тъй като тогава пуска на пазара флагманските си смартфони. Търсенето на дисплейни панели от клиенти като Apple се увеличава преди дебюта на най-новия iPhone, който беше пуснат на пазара през септември.

Санкциите на САЩ

Друг фактор, който оказва влияние върху спада на приходи от глобалната чипова индустрия са санкциите, наложени на Китай от САЩ, Япония и Нидерландия, върху износа на технология за производствдто на авангардни полупроводници. Аргументът на Вашингтон е потенциалното използване на модерните чипове за военни цели.

Сред ограниченията е забрана за лицензи за износ на американски компании за Huawei. Според експерти по сигурността, решението на президента Джо Байдън е мотивирано от мнението, че технологичната компания подпомага събирането на данни за китайското правителство. Компанията отрече обвиненията.

Все още няма коментари
Нов коментар